Bu sebeple evini yenilemek ve yeni araç satın almak isteyenler Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) verilecek son kararı merakla bekliyor. Ancak gerek Maliye gerekse Sanayi Bakanlığı vergi indirimlerinin devamına sıcak bakmıyor. Buna karşılık masada hurda indirimi var. Onay çıkması halinde 16 yaş üzerindeki araç karşılığında satın alınacak yeni taşıtlara 3-4 bin lira da daha az bedel ödenecek. Otomotiv sektörü, bu hafta onaylanması beklenen tasarının yürürlüğe girmesiyle 100 bin yeni araç satışı olacağını ve bunun piyasayı canlandıracağını belirtiyor. Bir Maliye yetkilisi, siyasî iradenin karar vermesi durumunda bir günde sistemi uygulamaya geçirebileceklerini söyledi.
Altı yıl önce geçici süreyle hurda indirimi çıkarıldığını ve 20 yaş üstündeki araçların hurdaya çıkarılarak, yeni taşıt alacaklara ÖTV indirimi uygulandığını hatırlatan Maliye yetkilileri, uygulamanın suistimal edildiğini aktardı. Aynı yetkili, "Bu sefer de hurdaya onay çıkarsa araçların teslimatı şartı aranır." dedi. 16 Mart tarihinde uygulamaya giren, 16 Haziran'da da kapsamı daraltılarak yeniden uzatılan bazı mal ve hizmetlerdeki ÖTV ve KDV indirimi, 30 Eylül'de sona eriyor. Sanayi Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın konuya ilişkin çalışması devam ederken, karar son gün verilecek. İlk üç aylık uygulamanın ardından otomotiv ve beyaz eşyada vergi indirimlerinin kapsamı daraltılmıştı. Özellikle otomotivdeki indirimin yerli araçlardan daha çok yabancı firmaların işine yaradığına dikkat çekiliyor. Bu arada Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, ÖTV ve KDV indirimlerinin yarın akşama kadar mutlaka açıklanacağını duyurdu.
Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin 'Önümüzdeki 10 Yıllık Perspektifte Otomotiv Ticaretinin Yol Haritası' başlıklı raporuna göre yaşlı aracını hurdaya ayırıp yeni araç alanlara 3 bin 500 lira ÖTV indirimi uygulanırsa, otomobil fiyatlarında yüzde 10, 5 bin liralık hurda indiriminde de yüzde 14,3'lük düşüş olacak.
Öte yandan trafikten çekilmeleri halinde Motorlu Taşıt Vergisi borçlarının affedilmesi ve ortalama 6 bin TL ödeme yapılmasına yönelik düzenlemeye rağmen hurda araç sahipleri taşıtlarından vazgeçemiyor. 30 yaş üstü 164 bin araçtan yaklaşık 160 bini hâlâ trafikte seyrediyor. Can ve mal güvenliğinin artırılması, enerji tasarrufu sağlanması, çevre kirliliğinin azaltılması ve ekonomik canlılık oluşturulması amacıyla altı aydır yürürlükte olan uygulamada sadece 5 bin 520 araç hurdaya ayrıldı. 30 yaş ve üzeri (1979 model ve öncesi) kamyon, çekici, tanker ve otobüsten oluşan 164 bin 24 araçtan sadece 5 bin 520'si trafikten çekildi. Bu yıl yapılan düzenlemede, Kırıkkale Hurda Müdürlüğü'ne 1925, İzmit-Seymen Hurda Müdürlüğü'ne 1.166, İzmir-Aliağa Hurda Müdürlüğü'ne 918 olmak üzere 4 bin 9 araç, geçen yılki uygulama kapsamında da 1.511 olmak üzere toplam 5 bin 520 araç hurdaya ayrıldı. Trafikte can ve mal güvenliğinin artırılması amacıyla 2007'de yayımlanan 'Bir Kısım Motorlu Karayolu Taşıtlarının Piyasadan Çekilmesine İlişkin Tebliğ' kapsamında 15 Ocak 2008-31 Ocak 2009 tarihleri arasında hedeflenen 59 bin 442 araçtan da sadece bin 511'i hurdaya çıkarılabilmişti. Bu duruma, araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi borçlarının gecikme ceza ve faizlerinin sebep olduğu tespit edilince, Maliye Bakanlığı'nca hurdaya ayrılan araçların bu borçlarının silinmesine yönelik yasal düzenleme yapıldı. Bu düzenleme ve Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nce yürürlüğe konulan tebliğle ekonomik ve teknik ömrünü doldurmuş 30 yaş üstü ticari araç sahiplerine, taşıtlarını trafikten çekmeleri halinde Motorlu Taşıtlar Vergisi borçları affediliyor ve ortalama 6 bin TL ödeme yapılıyor.
Uygulamada teslim takvimi, 1972 model araçlar için 23 Mart, 1973 model araçlar için 1 Mayıs, 1974 model araçlar için 30 Mayıs, 1975 model araçlar için 1 Temmuz, 1976 model araçlar için 1 Ağustos, 1977 model araçlar için 16 Eylül, 1978 model araçlar için 31 Ekim, 1979 model araçlar için 1 Aralık olarak belirlendi. Tebliğde yer alan takvim içerisinde araçlarını teslim edemeyen araç sahipleri taşıtlarını 1 Ocak 2010-30 Haziran 2010 tarihleri arasında teslim edebilecek.
ZAMAN