2010'a 850 bin adetlik hedefle başlayan otomotivciler, sekiz ayın sonunda rakamı 1,1 milyona çıkardı. OSD Başkanı Kudret Önen, "İstihdam da ciddi oranda artıyor" dedi
Hem tatil hem de Ramazan dönemi olmasına rağmen geçen 2 ayda tarihî seviyelerine ulaşan otomotiv satışları, yerli üreticilerin kapasite ve istihdam sayılarını artırmasını sağladı. Fabrikalarda çarklar hızlanınca 15 üyeli Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) hedeflerini revize etti.
OSD Başkanı olduktan sonra ilk kez konuşan Kudret Önen, son aylarda yaşanan canlanma ile birlikte üretim hedefini 1 milyondan 1,1 milyon adede yükselttiklerini açıkladı. Yılbaşında 850 bin adetlik üretim hedefiyle yola çıkan otomotivciler, sekiz ayın sonunda planlarına 250 bin adet daha araç üretimini eklemek durumunda kaldı.
2010 hedefleriyle ilgili bilgi veren Önen, "Esas mesele 2008'e, yani 1,2 milyon araç ürettiğimiz döneme göre bu yıl nerede olacağımız. Avrupa'da teşvikler sona erdi, düşüşler var. Ancak iç pazardaki hareket, Avrupa'daki düşüşü dengeledi. Üretimdeki ilave artış iç pazardan geliyor. İhracat da yılsonunda 800-850 bine ulaşacak. 20 milyar dolarlık döviz girişi olacak. Böyle giderse 2011'de kaldığımız yerden devam ederiz" dedi.
2014 yılı için koydukları "2 milyon üretim, 1,5 milyon ihracat, 50 milyar dolar ihracat geliri ve 600 bin istihdam hedefini" ileri bir tarihe kaydırdıklarını duyuran Önen, bu hedefin gerçekleşmesi için 2 yeni yatırımın gelmesi gerektiğini ancak şu an kapıyı çalan yeni yatırımcı olmadığını söyledi. Önen, "Mevcut üreticilerden 2 tanesi 250'şer binlik yeni yatırıma giderse de, bu hedefler tutar" diye konuştu. Küresel krizde 45 bine yakın kişinin işini kaybettiği lokomotif sektör otomotivdeki istihdamda da gelişmeler yaşandığını anlatan Önen, ana ve yan sanayide çok ciddi anlamda istihdam artışına gidildiğini kaydetti.
Otomotiv sanayinin hükümetin üzerinde çalıştığı strateji belgesi ile birlikte yepyeni bir hedefe odaklandığını belirten Kudret Önen, planların değiştiğini ve artık 'ucuza üretelim, yeter ki bize gelsinler' döneminin kapandığını söyledi. Fiat Doblo'nun bir milat olduğunu, yurtdışına yoğunlaşma konseptinin bu dönemde başladığını dile getiren Önen, "Sonrasında ortaya çıkan birçok projeyle birlikte Türkiye üretim üssü olduğunu ispatladı. Artık katma değeri yüksek işlere ağırlık vermek istiyoruz. Gelecek yeni yatırımların da buna göre olması lazım. Yani gelecek yeni yatırımlar Ar-Ge'sini de taşıyabilecekleri, tasarımına katkı sağlayacağımız işler olmalı. Biz aslında Ar-Ge'nin de üzerinde tasarım merkezi olmak istiyoruz" diye konuştu.
LOJİPORT