TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sözleşmeye uymadığı gerekçesiyle Esenler'deki Büyük İstanbul Otogarı işletmesine gönderdiği tahliye ihtarnamesini sozcu.com.tr'ye değerlendirdi. Hamzaçebi, Ağustos 2012'de dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Esenler'deki Büyük İstanbul Otogarı'nı TBMM gündemine taşımıştı. Hamzaçebi soru önergesinde, otogarın sözleşme koşullarına uygun işletilmediği, işletme ve bakım sorunlarının yaşandığı, vatandaşların hizmetlerden memnun kalmadığı, otogar esnafını ve çalışanlarını ilgilendiren hak kayıplarının olduğu iddialarını gündeme getirmişti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 19 Ağustos 2016 tarihinde otogarın işletmecisi Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği'ne, otogardaki otoparklardan haksız yere ücret alınması nedeniyle gönderdiği 15 gün içinde tahliye talebini değerlendiren Hamzaçebi, bunun çok geç kalınmış bir uygulama olduğunu söyledi.
“ŞİMDİ Mİ FARK EDİLMİŞ?”
Konuyu dört yıl önce gündeme getirdiğini hatırlatan Hamzaçebi, “Öyle anlaşılıyor ki sözleşmeye uyulmamış. Bu işlem çok daha önceden yapılmalıydı. Şimdi mi fark edilmiş? Çok geç kalınmış bir uygulama” dedi.
“BUNA GÖZ YUMANLAR NE OLACAK?”
“Sözleşmenin feshi için neden bu kadar beklenmiş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bunu sormak lazım” diyen Hamzaçebi şöyle devam etti: “Buna göz yumanlar için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ne tür bir yaptırım uygulayacak merak ediyorum. Bu otopark ücretinin kaç yıldır alındığı kayıtlarda bellidir. Sözleşmenin fesih işlemi otopark ücretinin alınmaya başlandığı tarihte yapılmalıydı. Neden daha önce yapmadınız diye sormak lazım.”
Hamzaçebi'nin 28 Ağustos 2012 tarihinde Esenler'deki Büyük İstanbul Otogarı ile ilgili verdiği soru önergesi 13 Ocak 2013 tarihinde dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından cevaplanmış. Cevapta, Büyük İstanbul Otogarı'nın Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği'ne 1994 yılında 25 yıllığına işletmeye verildiği, otogardaki işyerlerinin ve sosyal ünitelerin dernek tarafından kiraya verilmesinin birçok sorunu da beraberinde getirdiği vurgulanıyor.
BÜYÜKŞEHİR MÜDAHALE EDEMİYOR
Ancak sözleşmede, “Sözleşme süresi içinde gerek belediyece ve gerekse sair mercilerce otogar tesis ve işletmesine müdahale edilmeyecektir. Böyle ahvalde ve her ne surette olursa olsun, derneğin bu mukaveleden doğan yasal haklarına müdahale edildiği ve derneğin tasarrufuna el konulduğu takdirde yapım bedeli ve tüm tesislerin değeri günün rayiçlerine göre hesap edilerek bedelleri derneğe nakden ve peşin ödenecektir.” şeklindeki bir madde yer alıyor. Soru önergesine verilen cevapta, bu maddeyle derneğe geniş imtiyaz tanındığı ve işletmeye yönelik şikayetler hakkında Büyükşehir'in yapmak istediği tasarrufları engellediği belirtiliyor.
SÖZLEŞMEDE CEZAİ YAPTIRIM YOK
İçişleri Bakanlığı tarafından soru önergesine verilen cevapta, sözleşmenin bir başka maddesine daha dikkat çekilerek, “Sözleşmenin 4'üncü maddesinin 1'inci bendinde yer alan ‘Belediye tarafından yaptırılmış olan projeden mümkün olduğu kadar sapılmayacak' şeklinde muğlak hükümler sebebiyle onaylı proje haricinde imalat yapılmasına olanak verildiği…” ifadelerine yer veriliyor ve otogarın işletmesine yönelik Büyükşehir Belediyesince uygulanabilecek cezai yaptırımlara yer verilmediği belirtiliyor.
LOJİPORT