Otokar, otobüste zirveden inmiyor

Son 6 yıldır Türkiye otobüs pazarının liderliğini elinde tutan Otokar, bu yılın ilk 3 ayında da koltuğunu korudu.

Otokar'ın Türkiye'nin otomotivde en önemli oyuncularından biri olduğunu söyleyen Otokar Genel Müdür Yardımcısı H. Basri Akgül, "6 yıldır otobüs pazarının lideri ve Türkiye'nin en çok tercih edilen otobüs markasıyız. 2015'te ciromuz yüzde 16'lık artışla 1.4 milyar TL'ye ulaştı. İhracatımızı da yüzde 77 artırdık. 2015 sonunda ihracatın ciro içindeki payı yüzde 29'a yükseldi" dedi. Türkiye'de geçen yıl toplam 567 bin 769 adet ticari araç üretimi gerçekleştirildiğini hatırlatan Akgül, bu rakamın 15 bin 920 adedinin otobüs ve küçük otobüs olduğu bilgisini verdi. Akgül, "Geçen yıl toplam 3 bin 531 adet otobüs ve küçük otobüs ürettik. İç pazarda satılan her 3 otobüsten 1'i Otokar oldu. 2015'te ayrıca Türkiye'nin en çok küçük otobüs ihracatını yapan firma olduk" diye konuştu. 2016'nın ilk çeyreğinde de liderliklerini koruduklarını belirten Akgül, üç aylık dönemde 25 ve üzeri yolcu taşımacılığında satılan her 3 otobüsten 1'inin Otokar olduğu bilgisini verdi.

PAYINI BÜYÜTÜYOR

Otokar'ın 45'ten fazla ülkede, fikri mülkiyet hakları kendisine ait ticari araçlarıyla faaliyet gösterdiğini belirten Akgül, Avrupa'da önde gelen otobüs üreticilerinden biri olmayı hedeflediklerini söyledi. Akgül, "2015'te Otokar Fransa'nın en çok tercih edilen küçük otobüs markası oldu. İtalya, İspanya, Almanya gibi hedef pazarlarımızda otobüs satışlarımız önemli ölçüde arttı" dedi. 2015'te Malta'ya toplu taşıma için Doruk otobüslerini ihraç ettiklerini hatırlatan Akgül, bunun devamında kent otobüsleri siparişi de aldıklarını söyledi. Akgül, "Bu anlaşma Türkiye'nin sağdan direksiyonlu en büyük otobüs filosu ihracatı oldu. Geçen yıl Tunus, Avrupa'da Fransa ve İtalya'nın ardından en fazla araç sattığımız ülke olurken, Belçika pazarındaki satışlarımızı da 2015'te bir önceki yıla oranla üç kat artırdık" ifadelerini kullandı.

CİRONUN YÜZDE 4'Ü AR-GE'YE

Otokar'ın son 10 yılda cirosunun yüzde 3.8'ini Ar-Ge'ye ayırdığını anlatan Akgül, son 10 yılda 310 milyon TL Ar-Ge harcaması yapıldığını söyledi. Akgül, yeni araçlara ilişkin çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri aktardı: "Ticari araçlar alanında 2016 itibarıyla Türkiye'de geçerli olacak yeni regülasyonlar ve Euro 6 Emisyonlu Motorlu Araçlar Yönetmeliği doğrultusunda tüm çalışmalarımızı tamamladık. Euro 6 araçlarımızı zaten uzun bir süredir Avrupa pazarlarına satıyoruz. 2016 ile birlikte zorunlu olan "Gelişmiş Acil Durum Fren Sistemi" ve "Şerit Değiştirme İkaz Sistemi" çalışmaları Otokar Ar-Ge merkezi bünyesinde projelendirildi. İki farklı seviyeden oluşan fren sisteminde, ikinci seviye testleri 2018'den itibaren zorunlu olmasına rağmen, Otokar bu testlerden de başarıyla geçti."

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otobüs Haberleri

İsveç’in ilk sürücüsüz otobüsü Karsan Otonom e-ATAK olacak
TEMSA, Fransa’nın en büyük üç oyuncusundan biri oldu
Daimler elektrikli otobüs testinde Mercedes-Benz Türk imzası!
MAN eBus ailesinin yeni modeli Lion'ın City 12 E LE "sürdürülebilirlik" tacı taktı
Mercedes’in yeni nesil otobüsleri hem kaptanları, hem yolcuları mutlu edecek