Otokar'dan demiryoluyla gıda taşımacılığında bir ilk

Otokar, pazarda lider ve öncü konumda olan frigorifik semi-treyleri Iceliner’ın, Code XL yük güvenlik standartlarında ve tren yüklemelerine uygun yeni modeliyle demiryolu gıda taşımacılığında bir ilke imza attı.

Iceliner, bozulabilir gıda taşımacılığı alanında Türkiye’de üretilen ve sertifikalandırılan ilk Huckepack frigorifik treyler oldu. Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, yeni geliştirdiği frigorifik treyleri Iceliner için Code XL yük güvenlik ve trene yüklenebilirlik uygunluk sertifikalarını alan ilk üretici oldu. Intermodal taşımacılıkta frigorifik treylerde Code XL ve Huckepack sertifikasına sahip ilk yerli üretici olan Otokar’ın ürünü Huckepack Iceliner’larla artık gıdalar demiryollarıyla da güvenle taşınabilecek.

90’ların başında gıda taşımacılığında Türkiye’yi Avrupa normları ile tanıştıran ilk şirket olan Otokar, frigorifik araçları ATP standartlarına göre üretiyor ve müşteri talebi doğrultusunda sertifikalandırıyor. Otokar’ın Ar-Ge çalışmaları sonucu, yeni Iceliner’ın sektörün en düşük ısı iletim katsayısına sahip ürünlerinden biri olma özelliğinden de ödün verilmedi. Treylere soğutucu ünite ve ısı kaydedici durumuna göre uluslararası standartlarda IR, FNA, FRB ve FRC sertifikaları verilmesinin yanında, araçtaki ısı kaybı minimumda tutularak soğutucu çalışma süreleri düşürüldü. Böylece, yakıt ve nakliye maliyetlerinde ciddi şekilde avantaj sağlandı.

HUCKEPACK ICELINER HİJYEN SERTİFİKASINA DA SAHİP

ATP sertifikasının yanı sıra Otokar Huckepack Iceliner semi-treylerleri HACCP hijyen sertifikasına da sahip. Gıda odaklı bir kalite güvence sistemi olan HACCP, gıda konusunda insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek unsurların saf dışı bırakılması için gerekli önlemlerin alınmasını kapsıyor. Tüketiciye yönelik mikro-biyolojik, kimyasal ya da fiziksel etkileşime maruz kalması risklerini bertaraf etmek için sevkiyatta da hijyen koşullarına uyum esas alınıyor.

Huckepack özelliği sayesinde özel dizayn dingil ve suspansiyon sistemine sahip Otokar-Fruehauf Iceliner treyler, her iki yanında bulunan 2’şer adet UIC595-6 ve EN 130044 standartlarına uygun şekilde dizayn ve işaretlendirilmiş yükleme aparatları sayesinde P 400 CODE e/f/g/i kodlarındaki özel trenlere özel vinçler sayesinde kolaylıkla ve güvenli bir şekilde yüklenebiliyor.

Bozulabilir gıda taşımacılığına yönelik olarak Türkiye’de uluslararası ATP sertifikalı ilk frigorifik treyleri üreten Otokar’ın, sektöre öncülük etme misyonuyla, demir yolu (huckepack) taşımacılığına uygun frigorifik treyleri de geliştirdiğini söyleyen Otokar İç Pazar Ticari Araçlar Satış Müdürü Murat Tokatlı, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Otokar, sektörde pek çok ilke imza atmış bir şirket. Özellikle bozulabilir gıda taşımacılığı alanında ürettiğimiz ilk semi-treylerden bu yana en iyiyi sunma iddiamızı sürdürüyoruz. Treyler sektöründe üstün Ar-Ge gücümüz, uzmanlığımız, bilgi birikimimiz, geniş satış sonrası ağımız ve kaliteden ödün vermeyen sürdürebilir müşteri memnuniyeti ve hizmet politikamız ile fark yaratmaya devam ediyoruz. Mevcut frigorifik treyler ailemiz zaten hijyenik ve güvenilir gıda taşımacılığındaki uluslararası standartlarda HACCP ve ATP sertifikalarına sahipti. Yeni huckepack iceliner aracımızda söz konusu sertifikasyonları vermeye devam ettiğimiz gibi, piyasadaki muadillerine göre verdiğimiz yüksek hacim ile intermodal taşımacılık segmentinde sektörün bir ihtiyacını görüp karşılamış olduk. Bir ilki daha gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutluyuz. Sektörümüze hayırlı olsun.”

OTOKAR-FRUEHAUF HUCKEPACK ICELİNER SEMİ-TREYLER
Uluslararası nakliye ve Intermodal taşımacılıkta tercih edilen yarı römork taşıma modeliyle karayolu, demiryolu ve denizyolu karma bir şekilde kullanılıyor. Çekilen yarı römork içindeki yük boşaltılmadan nakliye koridorlarında bir noktadan başka bir noktaya rahatça taşınabiliyor. Intermodal taşımacılık, nakliyeye hız kazandırmakla beraber çevre korumasında da avantaj yaratıyor. Demiryolu ve denizyolu kombinasyonun, karayolu taşımalarına entegre edilmesiyle egzoz emisyonlarının salınımında da önemli oranda düşüş sağlanabiliyor. Bu sebeple özellikle Avrupa Birliği’nde bu taşımacılığın benimsenmesi için önemli destekler ve yönlendirmeler söz konusu.

Otokar-Fruehauf Huckepack Iceliner Semi-Treyler, uluslararası ATP regülasyonlarına uygun olarak soğutucu ünite ve ısı kaydedici durumuna göre IR, FNA, FRB ve FRC sertifikaları ile hijyen HACCP sertifikasına sahip. Araç, EN 12642 CODE XL Yük Emniyeti Sertifikasını da standart olarak müşterilere sunmaktadır. Bu özellik taşınan yükün daha emniyetli taşınmasını; kaza anlarında yükün dağılmasını, çevreye ve yüke minimum zarar gelmesini sağlamaktadır. Huckepack özelliği sayesinde özel dizayn dingil ve süspansiyon sistemine sahip treyler, P 400 CODE e/f/g/i kodlarındaki özel trenlere özel vinçler sayesinde yüklenebilmektedir. Aracın her iki yanında bulunan 2’şer adet UIC595-6 ve EN 130044 standartlarına uygun şekilde dizayn ve işaretlendirilmiş yükleme aparatlarıyla trene yüklemeler güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Böylelikle Otokar-Fruehauf Huckepack Iceliner Semi-Treyler, trenlerde ulaşılan yüksek hızlara direnç gösterebilen sertifikalı üst yapısı sayesinde daha güvenli taşımacılık vaat etmektedir.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler