Otoların çoğunun kısa farı bozuk

Başerdem, şu an 81 ilde ve 88 ilçedeki araç muayene istasyonlarında muayene hizmeti verdiklerini, her geçen gün hizmet kalitesini artırıp bekleme sürelerini...

Başerdem, şu an 81 ilde ve 88 ilçedeki araç muayene istasyonlarında muayene hizmeti verdiklerini, her geçen gün hizmet kalitesini artırıp bekleme sürelerini kısaltmakta olduklarını belirtti.

İlk muayene istasyonunu Ocak 2008'de Trabzon'da, son muayene istasyonun ise 14 Nisan 2009'da Tunceli'de açtıklarını dile getiren Başerdem, Türkiye'de trafikte 14 milyon araç olduğunu, bugüne kadar muayene tarihi gelen 7.5 milyon aracın 4'te birinin muayene işlemini gerçekleştirdiklerini, yıl sonuna kadar ise toplam 5 milyon 50 bin aracın muayene işlemini yapmayı hedeflediklerini anlattı.

Yaklaşık bir yıldır yapılan muayene çalışmalarında, bugüne kadar istatistiği tutulmayan, trafikteki araçlarla ilgili pek çok bilginin de ilk kez gün yüzüne çıkmaya başladığını dile getiren Başerdem, şunları kaydetti:

''Muayene işleminden ilk seferde geçemeyen araçların çoğu, kısa farları standartlara uymayanlar. Uzun farlar hafif kusur sayıldığı için, aracın yeniden far ayarına gitmesi istenmiyor. Ancak kısa far ayarları belirlenen standarda uygun değilse, araç yeniden far ayarı yapılması için gönderiliyor. Muayene işleminden ilk seferde geçemeyen ikinci sıradaki araçlar ise fren düzenekleri ayarsız olanlar. Bu durum biraz da kentlerde sanayi ve servis altyapımızın henüz istenilen standartlara ulaşmamasından kaynaklanıyor. Ancak biz bu elektronik cihazlarla fren ve far ayarı muayenesi yapmaya başladığımızdan itibaren, pek çok özel servis de modern cihazlar kullanmaya başladı.''

Aynı aks üzerinde bulunan fren tertibatlarında, 2 tekerdeki fren gücü farkı yüzde 30'dan fazlaysa bunun muayenede ağır kusur sayıldığını ve araç sahibinden fren sistemini standarda uygun hale getirip yeniden muayeneye gelmesini istediklerini vurgulayan Başerdem, ''Görülen eksiklikler tamamlanıp araç bir ay içinde yeniden muayene istasyonuna getiriliyor. İkinci muayenede ücret almıyoruz. Ancak araçtaki kusurların ikinci muayenede de giderilmediği görülürse, 3. muayene için yeniden ücret ödenmesi gerekiyor'' dedi.
Yeni sistemle yapılan araç muayenelerinin, araç kusurlarından kaynaklanan trafik kazalarını azalttığını vurgulayan Başerdem, şöyle devam etti:

''Fakat, bugüne kadar Türkiye'de trafik kazalarının kaçının araç kusurlarından, kaçının sürücü hatasından kaynaklandığına ilişkin bir istatistik tutulmamış. Bu nedenle, yaklaşık bir yıldır uygulamaya başladığımız yeni sistemle araç muayenelerinin, araç kusurundan kaynaklanan trafik kazalarına ne kadar etki ettiğini rakamsal olarak ortaya koyamıyoruz. Ancak şunu net olarak söyleyebiliriz ki, Türkiye'de muayeneye giren her yüz araçtan 40'ı testleri geçemiyor. Bu rakamlar ise teknik yetersizlik nedeniyle kaza yapmaya müsait durumda bulunan araç sayısının, azımsanamayacak derecede çok olduğunu gösteriyor.''

Bazı araçların muayene sırasında vergi borçlarının çıktığını ve kent merkezine gidip çıkan vergi borcunu yatırıp gelmesi gerektiğini dile getiren Başerdem, ''Bu vergilerin istasyonlarda tahsil edilmesine yönelik çalışmalar hızlandı. Kısa süre içinde bu gerçekleşecek. Ya bankalar muayene istasyonlarımıza tahsilat vezneleri koyacak ya da kuracağımız internet sistemiyle vatandaş taşıt vergi borcunu, muayene istasyonunda ödeyebilecek'' diye konuştu.

SABAH

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kombine Haberleri

Boltas'tan Grimaldi'nin Ambarlı-Trieste hattına güçlü destek
Adapazarı-Karasu Limanı demiryolu, Boğaz’ın yük trafiğini azaltacak
Tüm taşıma modlarını birleştiren Omnilog, efektif lojistik vadediyor
ArkasLogistics Polska, Çin ile Avrupa'yı demiryoluyla birleştirecek
Karasu-Köstence Ro-Ro ihracatta %80, ithalatta %40 dolulukla gidiyor