Otomobil fiyatına yerli uçak

Türk Hava Kurumu (THK), 2014 yılında deneme uçuşlarına başlamayı planladığı 2 kişilik uçaklarıyla Türkiye'de özel uçak pazarını canlandırmayı...

Türk Hava Kurumu (THK), 2014 yılında deneme uçuşlarına başlamayı planladığı 2 kişilik uçaklarıyla Türkiye'de özel uçak pazarını canlandırmayı hedefliyor. Orta sınıf lüks otomobil fiyatına (70-80 bin TL) mal edilmesi planlanan uçaklar için yıllık 500 satış planlanıyor. THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, İzmir'in Menemen ilçesinde kurulacak THK Üniversitesi'ne bağlı Havacılık Yüksekokulu binasını incelemek üzere geldiği İzmir'de açıklamalarda bulundu. THK'nın yatırım projeleri hakkında bilgi veren Yıldırım, uçak üretimi için birkaç yıldır devam eden Hafif Spor Uçak Tasarım ve Üretimi Projesi kapsamında son aşamaya gelindiğini, Ankara'daki fabrika inşaatının ekim ayında biteceğini, fabrikada ilk etapta 2 kişilik eğitim uçaklarının üretimine başlanacağını söyledi.

Uçak parçalarının tedariki için uzun süredir çalışma yaptıklarını, Türkiye'nin bu konuda büyük bir potansiyele sahip olduğunu fark ettiklerini anlatan Yıldırım, şu bilgileri verdi:"Ortaya çıkacak olan eser bir anlamda tüm Türkiye'nin ortak üretimi olacak. Kalıplar Marmara Bölgesi'nden, jantlar Ege'den, lastikler ve gövde İç Anadolu'dan gelecek. Yüzde 100'e yakın bir yerlilik oranı olacak. Biz hemen hemen hiç parça üretmeyeceğiz. THK Üniversitesi'nden bilim adamlarının çok önemli katkısıyla ülkemizin gurur duyacağı bir eseri ortaya koyacağız. Parça siparişleri verildi. Üretimler devam ediyor. Üretim tesisinde sadece parçaların sistem entegrasyonunu yapacağız. 2014 yılı ilk aylarında test faaliyetlerine başlayacağız, yaz aylarında da uçağımızı uçuracağız. Başlangıçta 2 kişilik bir uçak olacak. Yıllık 500'den aşağı bir üretim olmayacak. 4 kişilik ve 20 kişilik uçaklar için de çalışma başlattık. Devamında bu modeller gelecek."

Uçakların sadece eğitim amaçlı olmayacağına, bireysel kullanıma da imkan tanıyacağına işaret eden Yıldırım, dünyada bireysel ya da ailevi ihtiyaçlar için uçak sahipliğinin hızla arttığını, gelir seviyesini hızla artıran Türkiye'nin de bu konuda potansiyel bir pazar olduğunu belirtti. ABD'de, üretecekleri uçaklarla aynı sınıfta yer alan 165 bin, Almanya'da ise sadece Münih'te 3 bin 500 uçağın bulunduğunu kaydeden Yıldırım, Türkiye'de ise bu sayının 30'u geçmediğini dile getirdi.

YILDA 500 ADETLİK SATIŞ

Üretecekleri uçakların Türkiye'de hızlı ulaşım konusunda yeni bir konsept yaratacağına inandıklarını söyleyen  Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnanıyorum ki herkes bu uçaklara sahip olmak isteyecek. Özellikle gün içinde kent değiştirmek durumunda kalan iş insanları için pratik bir çözüm yaratacak. Dünyada bu uçaklar artık iş dünyasının yanında ailelere de hizmet verir duruma gelmiş. Bizim avantajımız Türkiye'de işçiliğin rakip ülkelere göre daha düşük maliyetli olması ve tedarikin yurt içinden sağlanması. Sanayi altyapımız gerçekten çok iyi. Dolayısıyla üreteceğimiz uçağın maliyeti orta sınıf lüks bir otomobilden daha ucuz olacak. 2 kişilik uçaklara şimdiden sipariş aldık. İlk siparişler iş dünyasından. Türkiye'de havacılık sevdası olan çok insan var. Yılda en az 500 uçak satacağımızı düşünüyoruz. Uçuş okullarımızda 4 aylık eğitim alan herkes bu uçakları kullanabilecek."

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Havayolu Haberleri

Esas Holding Pegasus’ta hisse sattı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Turkish Cargo, Asya-Pasifik uçuş ağını genişletiyor
Corendon Airlines, geleceğin kaptan pilotlarını yetiştiriyor
Sabiha Gökçen Havalimanı yapay zeka tabanlı dijital asistan SAVVy’i tanıttı