“Otomobile yatırım hayal kırıklığı yaratır”

Özellikle 90’lı yıllarda ülkemizde en önemli yatırım araçlarından biri olarak kabul edilen otomobil eski değerini yitirerek ihtiyaç haline gelirken, sektör temsilcileri günümüzde aracın kazandırmak yerine zarar bile ettirebileceğini kaydediyor.

Özellikle 90’lı yıllarda ülkemizde en önemli yatırım araçlarından biri olarak kabul edilen otomobil eski değerini yitirerek ihtiyaç haline gelirken, sektör temsilcileri günümüzde aracın kazandırmak yerine zarar bile ettirebileceğini kaydediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu yılın Mayıs ayı sonu itibariyle trafiğe kayıtlı araç sayısı 19 milyon 328 bin 83 olurken, araçların yüzde 52,6’sını ise otomobiller oluşturdu.

Her yıl yüz binlerce yeni aracın trafiğe çıktığını hatırlatan UZL Filo Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Pala, bu rakamların otomobilin artık bir ihtiyaç haline geldiğinin göstergesi olduğunu vurguladı.

Talebin böylesine fazla olduğu Türkiye’de birikimi olanın otomobil aldığını ancak bu yatırımın kâr getirmeyeceğini ifade eden Pala, “Otomobil, konforu arttıran, hayatı kolaylaştıran bir kalem olarak görülebilir. Ancak kazanç sağlama olarak görülürse iş değişir. Otomobiller peşin veya kredili alındığında paranın maliyeti ekstra yük getiriyor. Kaskosu, trafik sigortası, periyodik bakımı, muayenesi ve daha onlarca masrafı nedeniyle otomobil, yatırım aracı olarak görüldüğünde hayalleri yıkar” dedi.

Neredeyse her yıl yeni bir modelin piyasaya sürüldüğü otomobil pazarında kazanç sağlamanın imkansıza yakın olduğunu belirten Pala, taşıtların gayrimenkul gibi değerini arttırmayacağını, aksine “kontağı çevirir çevirmez” değerinin düştüğünü ifade etti.

OTOMOBİLLER PEŞİN VEYA KREDİLİ ALINDIĞINDA
PARANIN MALİYETİ EKSTRA YÜK GETİRİYOR

Pala, bu noktada özellikle şirketler için araç kiralama alternatifinin öne çıktığının altını çizerek, şunları söyledi: “Tek bir otomobilin olağan masrafları büyük yükken, işi itibariyle çok sayıda araca ihtiyaç duyan şirketler büyük bütçeler ayırmak zorunda kalabiliyor. Oysa kurumsal şirketler, bugün zorunluluk olarak görülen otomobilleri almak yerine kiralama yoluna giderlerse, önemli tasarruf sağlanabilir. Kasko, sigorta, MTV gibi yükümlülükler; bakım, onarım, yol yardımı gibi hizmetlerin yükünü şirketlerin üzerinden filo kiralama firmaları alıyor. Şirketlere ise yalnızca aracın yakıtını koymak kalıyor.”

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

ODMD Satış ve İletişim Ödülleri sahiplerini buldu
Otomotiv şirketleri arasında Kasım ayında en fazla kazandıran Otokar
Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi