Euro'nun 2.5 lira sınırını görüp yeniden düşmesi otomotiv şirketlerini endişelendirdi. Merkez Bankası'nın aldığı kararların etkisiyle temmuzda 70 bin civarına gerileyen otomotiv pazarında şimdi de döviz zamları gündemde. Şirketler, hafta içinde Euro'nun değerinin 2,5 liraya kadar ulaşmasıyla birlikte ciddi bir tedirginlik yaşadı. Euro'nun yeniden aynı çıtayı zorlaması halinde otomobil fiyatlarına yüzde 5 ile yüzde 8 oranındaki zam kaçınılmaz olacak. Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, Euro'nun yıl sonunda ulaşması beklenen değere bugünlerde gelmesinin otomobil fiyatlarını oumsuz etkileyeceğini söyledi. Euro'nun değerinin 2,5 lira olması halinde verilecek yeni siparişlerin zamlı olacağını anlatan Keklik, "Bu konuda ilk etapta bayiler indirimleri kaldırarak durumu kurtarma yolunu seçiyor. Ama uzun bir süre maliyeti artan bir otomobili eski fiyatından kimse satamaz. Şirketler birbirini kolluyor" dedi.
Opel'in elektrikli otomobili Ampera'nın Hollanda'da yapılan uluslararası tanıtımında sorularımızı cevaplandıran Özcan Keklik, pazarın yanı sıra şirketin hedef ve projelerini anlattı. Artan ithalat konusunda sürekli göz önünde olduklarını belirten Keklik, yeni Combo'nun Türkiye'de Tofaş fabrikalarında üretilmesinin yeterli görülmediğinin farkında olduklarını, ancak krizden çıkan Opel'in bugünden yarına bir yatırım kararı veremeyeceğinin de iyi bilindiğini kaydetti. Opel'in Avrupa satışlarında Türkiye'nin ilk 5 ülkenin hemen ardından geldiğini belirten Keklik, "Bu yıl 50 binin üzerine çıkmayı düşünüyoruz. Beşinci sıradaki İspanya ile aramızda 5 bin araç var. Asıl büyüme hedefimiz önümüzdeki 3 yıl için geçerli. Çünkü 2000 yılını geçmek ve 70 bin araçla rekor kırmak istiyoruz" diye konuştu.
Bunu sağlamak için yeni Combo'nun yerli olmasının yanı sıra genişleyen ürün gamının etkili olacağını anlatan Keklik, ürün takvimi konusunda şu bilgileri verdi: "Insignia ekim ayından itibaren 1.4 litrelik otomatik şanzımanlı yeni bir benzinli motorla satışa çıkacak. Astra GTC bayilerde yerini alacak. Gelecek yıl VW Tiguan'a rakip olacak yeni bir SUV modeli Kore'de üretilmeye başlıyor. Küçük hacimli motorları bulunacak bu modelde çok iddialı olacağız. Bir başka iddiamız gelecek yılın üçüncü çeyreğinde satışa sunulacak olan yeni Astra sedan. 2013'te Fiat 500, Mini One gibi bir model üretime alınıyor" Keklik, Opel'in yapısının yeniden güçlendiğini ifade etti.
Ampera'nın şarjı bitse de yolda kalmak yok!
Opel'in dünya çapında ilk 5 bin siparişini aldığı ve bu yıl 10 bin müşteriye ulaşması beklenen elektrikli otomobili Ampera Türkiye'ye 2012 yılı Haziran ayında getirilecek. Almanya fiyatı 42,9 bin Euro olan aracın Türkiye fiyatı aracın tam elektrikli araçlar arasına dahil edilip edilmesine göre 50 ile 60 bin Euro arasında değişecek. Çünkü bu otomobili tam elektrikli araçlara göre çok daha kullanılabilir kılan yanı yedek bir benzinli motorunun olması. Bu sayede Opel Ampera 4 saatlik normal bir şarjla ortalama 64 km gidebiliyor. Şarj bittiğinde 1.4 lt benzinli motor devreye girerek yola devam edilebiliyor. Ancak yapılan araştırmalar Avrupa'da sürücülerin bir aracı günlük ortalama 60 km civarında kullandığını gösteriyor. Böylece şehirlerarası yol haricinde aracı gece şarj edip gündüz kullanmanız ve hiç benzin tüketmemeniz mümkün. Uzun yol yapmak istediğinizde ise normal bir araç gibi depoyu doldurup 500 km gidebiliyorsunuz. Opel, birçok markanın aksine bataryayı da fiyata dahil tutuyor ve bataryaya tam 160 bin km garanti sağlıyor. Ampera, sessizliği ile dikkat çekerken asıl cazibesini tüketim maliyetlerinde ortaya koyuyor. Ampera 100 kilometrede 16 kWh elektrik harcıyor. Bu da yaklaşık 3,2 lira elektrik parası anlamına geliyor. Şarj gece yapıldığında bu bedel yarıya kadar düşüyor. Aynı yolu normal bir benzinli araçla kat etmenin bedeli şehir içinde 30-35 lirayı buluyor. 4 kişilik Ampera'nın 310 litrelik bagaj alanı var.
ZAMAN