Ekonomik krizin etkili olduğu 2009'un Şubat ayında 1 milyar dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü, bu yılın aynı ayında yüzde 40'lık bir artışla 1 milyar 400 milyon dolara ulaştı. Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Başkanı Ferit Sünneli, işlerin iyiye gittiğini söyleyebilmek için nisan ayını görmeleri gerektiğini belirtti.
UİB konferans salonunda düzenlenen basın toplantısında, Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Başkanı Ferit Sünneli tarafından şubat ayı ihracat rakamları açıklandı. Geçen yılın şubat ayında toplam bir milyar 127 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren UİB, bu yılın aynı ayında ise yüzde 39'luk bir artışla bir milyar 562 milyon dolarlık ihracat yaptı. 2010 yılının ilk 2 ayında ise yüzde 40 artışla 2 milyar 993 milyon dolara ulaşıldı.
Geçen yılın şubat ayında 1 milyar dolarlık ihracatın yapıldığı taşıt araçları ve yan sanayide, bu yılın aynı ayında ise yüzde 40'lık bir artışla bir milyar 398 milyon dolarlık rakam yakalandı. Son iki ayda ise 2 milyar 668 milyon dolarlık ihracat yapılmış oldu. 2010 Şubat ayında UTAYSİB mal grubu bazında en büyük pay 570 milyon 110 bin dolarla binek otomobillere ait iken, bunu sırayla otomotiv sanayi, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve otobüs-midibüs-minibüs izledi.
Tekstilde yüzde 17'lik bir artışla 71 milyon 504 bin dolar, hazır giyim ve konfeksiyonda yüzde 13'lük bir artışla 39 milyon 922 bin dolar, meyve-sebze mamullerinde yüzde 18'lik bir düşüşle 11 milyon 908 bin dolar, yaş meyve sebzede ise yüzde 24'lük bir artışla 5 milyon 200 bin dolarlık ihracat yapıldı.
"2009 YILINDA OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İÇİN ÖTV DIŞINDA BİR ŞEY YAPILMADI"
UTAYSİB'in şubat ayında Avrupa Birliği ülkelerine bir milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıklayan Başkan Ferit Sünneli, "Şubat ayında 256 milyon dolarlık ihracatla Fransa ilk sırada gelmektedir. İspanya'ya gerçekleştirilen ihracat ise geçen yıla göre yüzde 457 artarak 69 milyon 829 bin dolar olarak gerçekleşti. Rusya'ya yaptığımız ihracat ise yüzde 41 oranında azaldı. Umuyorum ki önümüzdeki dönemde yeniden artacak" dedi.
Küresel kriz döneminde bile iyimser olmak zorunda olduklarını söyleyen Ferit Sünneli, 2009 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 52 azalma olduğunu, ikinci çeyreğinde yüzde 45, üçüncü çeyreğinde ise yüzde 26'lık bir negatif gelişme yaşandığını dile getirdi. 2009'un son çeyreğinde ise yüzde 23'lük pozitif artış olduğunu söyleyen Sünneli, 2009'un geneline bakıldığında ise 2008'e göre yüzde 31'lik azalma olduğunu kaydetti.
Ekonomik kriz döneminde otomotiv endüstrisinin birçok beklentisi olduğunu ancak gerekli adımların atılamadığını ifade eden Sünneli, "2009 yılında otomotiv endüstrisi için ÖTV dışında bir şey yapılmadığı için kaybettik. ÖTV ile sağlanan hareketlilik diğer önlemlerle desteklenip süreklilik sağlanabilirdi. Ancak bu da yapılmadı. Avrupa ve Amerika ise aynı süreçte otomotiv endüstrisini destekleyici adımlar atmıştı. Türkiye'de ihracat destekleri yetersiz kaldı. Bu yüzde birçok ürün ve ülke bazında pazar
kaybımız oldu. Tedbirlerde ya geç kalındı ya da sıkıntının tedavisinde eksiklik var. Biz bu dönemde hurda indirimini istedik ama olmadı. Yeni dış pazar girişimleri için özellikle yan sanayi kuruluşlarının desteklenmesini istedik ancak mesafe katedemedik" dedi.
2010 yılı otomotiv ihracatı için 3 tane farklı senaryoları bulunduğunu da anlatan Sünneli, "İyimser senaryoya göre yılın ikinci yarısında krizin etkileri hafifleyecek ve tahmini ihracat 20 milyar dolar olacak. Kötümser tabloya göre krizin etkileri hafiflemeyecek ve ihracat 14-15 milyar dolar civarında gerçekleşecek. Beklenen senaryo ise AB teşvikleri bir süre daha devam edecek ve ihracatımız 17 ile 18 milyar dolar civarında olacak" diye konuştu.
Sünneli, yaşanan olumsuzluklara rağmen 2015 yılındaki 2 milyon araç üretimi ve 50 milyar dolar ihracat rakamı ile 2023 yılındaki 4 milyon araç üretimi ve 100 milyar dolarlık ihracat hedefinden vazgeçmediklerini dile getirdi.
"SEKTÖRÜMÜZ TERCİHİNİ HER ZAMAN ÖNCE KENDİ PERSONELİ LEHİNE KULLANIR"
Basın mensuplarının istihdam konusundaki sorularını da cevaplayan Ferit Sünneli, otomotiv sektöründeki istihdam erimesinin durduğuna dikkat çekti. Sektörde bir kapasite artışı yaşandığını belirten Sünneli, "Bizim sektörümüzde nitelikli personel az yetişiyor. Yetkinliği yüksek ve sayısı az olduğu için bundan sonra tekrar işe alımlarda bu çıkarılan arkadaşlarımız değerlendirilecektir. Yollarımızı ayırdığımız personelle mutlaka yollarımız yine kesişecektir. Muhakkak tekrar alınacaklar. Çıkarılan arkadaşlara
bir yatırım yapılmış. Yeni eleman yetiştirmek de o kadar kolay değil. Bizim sektörümüz tercihini her zaman önce kendi personeli lehine kullanır. Elimizde net rakamlar yok ama önemli ölçüde geri dönüşlerin başladığını söyleyebiliriz" diye konuştu.
Alternatif enerjiyle çalışan otomobillerle ilgili çalışmaların Türkiye'deki 18 araç üretici tarafından da yürütüldüğünü kaydeden Sünneli, hibrit araçların yanı sıra özellikle tamamen elektrikle çalışan otomobiller konusunda çalışmaların olduğunu belirtti. Ülke siyasetinde yaşanan karmaşayla ilgili soruyu da cevaplayan Sünneli, "Artık bir şeyi kabul ediyoruz. İyimseriz. Kötü günleri konuşmak fayda getirmez. Özellikle nisan ayını görmemiz gerek. İhracatçı enerjisini depoladı. 'İşler iyiye gidiyor' dememiz
için nisan ayını da görmemiz gerekir. Bizleri en çok rahatsız eden konu aslında son birkaç aydır ekonominin hiç konuşulmamasıdır" ifadelerini kullandı.
LOJİPORT