Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre, bu yıl ağustos ayında ihracat, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 11.44 artışla 8 milyar 561 milyon dolar oldu. Bu yılın ilk 8 ayında ihracat yüzde 12.95 ararak 72 milyar 968 milyon dolar olarak gerçekleşirken, son 12 aydaki ihracat da 110 milyar 502 milyon dolar oldu. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, 1 milyar 180 milyon dolarlık ihracatıyla geçen yıl ağustos ayında olduğu gibi, otomotiv endüstrisin elinden liderliği aldı. Bunda, otomotiv endüstrisinin tatile girmesi etkili oldu. Kimyevi maddeler ve mamulleri 1 milyar 89 milyon dolar ile ikinci sırada yer aldı. Geçen ay 1 milyar 382 milyon dolarla lider olan otomotiv endüstrisi bu ay 1 milyar 5 milyon dolar ihracat ile üçüncü sıraya geriledi.
İlginç istatistikler çıktı
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ağustos ayında ihracatın tempo kazandığını belirterek, aylık ihracat artışının tekrar çift haneli rakamlara çıktığını vurguladı. Bu ay ihracatta ilginç bir istatistik yaşandığını da ifade eden Büyükekşi, şunları söyledi: “Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatı ağustos ayında otomotivi geride bıraktı. Diğer bir deyişle Ağustos ayının ihracat şampiyonu hazır giyim ve konfeksiyon sektörü oldu. En fazla ihracat yaptığımız pazarlardaki gelişmeler de yüz güldürdü. Almanya’ya ihracatımız yüzde 15, İngiltere’ye ihracatımız yüzde 22, İtalya’ya ihracatımız yüzde 2, Hollanda’ya yaptığımız ihracat yüzde 16 arttı.”
Komşular sürpriz yaptı
Ağustos ayında asıl sürprizin komşu ve çevre ülkelerdeki pazarlarda yaşandığını dile getiren Büyükekşi, şu bilgileri verdi: “Irak’a yaptığımız ihracat aylık bazda yüzde 29, Rusya’ya yaptığımız ihracat yüzde 51, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığımız ihracat yüzde 47, Suudi Arabistan’a yapığımız ihracat yüzde 10, İran’a yaptığımız ihracat yüzde 51, İsrail’e yaptığımız ihracat yüzde 34 arttı. Bunun yanı sıra uzak pazarlarda da önemli ihracat artışları yaşıyoruz. ABD’ye ihracatımız aylık bazda yüzde 44 artış gösterdi. Brezilya’ya ihracatımız yüzde 14 arttı.”
ABD’ye en yüksek ihracat
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ise birçok olumsuzluğa karşın 8 aylık süreçte ihracatçıların performansının gayet iyi olduğunu, orta vadeli 107.5 milyar dolar olan hedefin rahatlıkla aşılabileceğinin gözüktüğünü söyledi.
Hiçbir şey tabu değil kestirip atamayız
ÇİN ve Japonya gibi ülkelerin para biriminin değerlenmeini engellediğini anlatan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Ekonomide hiçbir şey tabu değil, değişmez de değil” dedi. Dalgalı döviz kurunun iniş ve çıkışlarda, krizlerde ekonomiyi koruyan en önemli şok emme mekanizması olduğunu anlatan Çağlayan, tartıştıkları konunun kur politikasının rekabetçiliği olduğunu, hedeflerinin yüksek kur değil rekabetçi kur olduğunu söyledi. Kur rejiminin belli olduğunu, dalgalı kur rejiminin benimsendiğini ve bu konuda sıkıntılarının bulunmadığını kaydeden Çağlayan, Ali Babacan’ın bir rejim değişikliğinin ülkeyi büyük felakete sürükleyeceği’ sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Hükümet olarak bu konudaki hislerimiz bellidir. Ki bu konu, Merkez Bankası, Sayın Ali Babacan’a bağlıdır. Ali Bey de dün zaten ifade etmiş, ben de aynı noktadayım. Ama bunun yanı sıra sırf bunu deyip kestirip atamayız. Bizim son noktamız değil, olmazsa olmazımız değil burası” diye konuştu.
LOJİPORT