Otomotiv ve lojistikte en son teknolojiler

Bundan böyle iki ayda bir LOJİSTİK EKİPMANLAR dergisiyle birlikte otomotiv ve lojistikteki en son gelişmeler ile inovatif projeleri duyuracağız. Kıvılcım Onur'un yabancı kaynaklardan derlediği ilk bölüm haberimizde...

Mercedes’in elektriklisi eVito, -30 dereceyi test etti

Mercedes-Benz'in ikinci nesil elektrikli van’ı eVito, sıcaklıkların sıfırın 30 derece altına kolayca ulaşabileceği İskandinav Arjeplog alanının zorlu şartlarında; verimlilik, kullanım, ergonomi ve konfor açısından çeşitli testlere tabi tutuldu.

Şehir içi teslimat, ticaret ve yolcu taşımacılığı için tasarlanan eVito, büyük şehirler ve kentsel çevre için de çok uygun. İnce ayarlama ve testlerden bahsederken, 41.4kWh'lik akü kapasitesinin 150km / saat'lik bir aralığa ulaşabileceğini de es geçmeyelim.

Ekip aynı zamanda sürücüyü ve yolcuları da düşünmüş. eVito, konforlu ve pürüzsüz bir sürüş sağlayan çok sayıda kabin aygıtıyla daha da geliştirilmiş.

Elektrikli eActros geliyor

Mercedes-Benz, başlangıçta şehir içi taşımacılık ve dağıtım hizmetleri vermeyi hedeflediği eActros elektrikli kamyonlarını test etmeye başladı.

18-25 ton brüt ağırlığa sahip 10 araç gerçek hayat koşulları altında günlük fizibilite ve ekonomik verimlilikleri açısından test edilecek.

İzin verilen maksimum dingil yükü her zamanki gibi 11,5 ton. Araçların enerjisi de 200 km'ye kadar 240 kWh çıkışlı iki lityum iyon pil ile sağlanıyor.

Mercedes-Benz Yönetim Kurulu Üyesi Martin Daum, zorlu gündelik operasyonlarda teknik ve ticari açıdan uygulanabilir bir seçenek haline gelmek için; müşterileriyle birlikte çalışmak istediklerini söyledi. Bu süreç doğrultusunda, müşterilerin günlük lojistik ortamda araçları test etmelerini destekleyecekler. Filoya katılmak üzere seçilen araçları, Almanya ve İsviçre’deki çeşitli sektörlerden müşteriler test edecek.

Range Rover Sport Cennet’in kapılarını araladı

The Land Rover Range Rover Sport, serinin en üst sınıfı Range Rover kadar lüks değil, ama daha sportif. Off-road için tam olarak uygun olmasa da tekerleklerin yere daha yakın olması basamaklar bittiğinde aracın daha kolay toparlanabilmesine yol açıyor. On-road dinamikleri ve off-road kabiliyetinin bu birleşimi, Land Rover'ın en son akrobasisi için mükemmel bir seçim oldu. Neden mi bahsediyoruz? Çin'in Ejder Yolu üzerinde yüksek hızla gidişi, ve ardından efsanevi Cennet’in Kapısı kaya oluşumuna giden yolun basamaklarındaki yüksek performanslı tırmanışı... Basitçe anlatırsak 99 dönüş, ardından 45 derecelik açısıyla 999 basamak!

Range Rover Sport, basamaklarla daha kolay başedebilmesi için güçlendirilmiş lastiklerle donatıldı. Günlük tur otobüsleri de dahil olmak üzere birçok araç “99 dönüşlü” dağ yolunu kullandı; ancak hiç kimse “Cennet’in Kapısı”na giden merdivenleri çıkmaya cesaret edememişti.

UPS, kamyonlarının pilini kendi üretecek

UPS, sıfır emisyona sahip 50 adet özel üretilmiş elektrikli dağıtım kamyonunu sahaya sürmek için pil-elektrik ulaşım teknolojileri şirketi Workhorse ile birlikte geleceğe yatırım yapıyor.

Hedef, geleneksel yakıta dayalı teslimat araçlarını, satın aldıkları fiyata mal etmek! Tasarlanan araçlar tamamen elektrikli olacak ve normal bir teslimat günü boyunca tek bir şarjla çalışacak. Ardından gece boyunca şarj edilip ertesi güne hazır hale getirilecek. Firma, bu şekilde uzun vadede hem enerji hem de maliyet açısından büyük bir kar yakalayacağını öngörüyor.

İlk etapta, şehir içi taşımacılıkta ve 160 kilometre çapında bir alanda kullanılabilecek araçlar; 2019 yılına kadar ABD’nin belli başlı kentsel bölgelerinde teste tabi tutulacak. İstenilen performans alındığı takdirde de; firma daha büyük bir filo için harekete geçecek.

Scania, Northvolt ile düşük maliyetli, kaliteli pil üretecek

Scania, yaptığı 10 milyon Euro’luk bir yatırımla bir diğer İsveç şirketi olan Northvolt ile Västerås kentinde bulunan Northvolt Laboratuarları’nda, ticari araçlara güç sağlamak için optimize edilmiş akü hücrelerinin üretimini geliştirmek ve pazarlamak için birlikte çalışacak.

Scania Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Henrik Henriksson: “Müşterilerin sürdürülebilir ulaşım çözümlerini seçmesini kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Elektrifikasyon, fosil yakıtsız ulaşım sistemine geçişte önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, mevcut pil hücresi teknolojisi, ağır ticari müşterilerinin iş gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmeli. Biz de Northvolt'la birlikte bu doğrultuda büyük ilerleme kaydedebileceğimize inanıyoruz” dedi.

Northvolt’un kurucu CEO’su Peter Carlsson ise, “Scania’nın ürün ve iş uzmanlığı ile bizim ileri teknoloji üretim yöntemimiz bir araya geldiğinde, ağır ticari araç pazarında en yüksek kalitede, düşük maliyetli fakat yüksek kalitede pil hücreleri üretebileceğimiz konusunda ikna olduk” diye konuştu.

Sadece 9 saatte demiryolu inşa ettiler

Ülkenin güney-doğusu ile merkezi Çin arasında ana ulaşımı birbirine bağlayan yolda sadece 9 saatte rekor ilerleme kaydedildi. Büyük bir disiplinle örgütlenen proje, Çin’in Güney Fujian eyaletinde gerçekleşti. Bir gecede tamamlanan projede 1500 işçi, 7 tren ve 23 kazıcı kullanıldı. China Tiesiju İnşaat Mühendisliği Grubu’nun müdür yardımcısı Zhan Daosong, işçilerin organize olabilmek için yedi birime ayrıldığını açıkladı. Bu sayede farklı birimlerden aynı anda daha kısa sürede verim alarak sonuca kısa sürede ulaşıldı.

Yüksek hızlı Nanlong Demiryolu hattı inşaatının 246 kilometre olarak planlanmasından dolayı bu disiplinli çalışmanın ortaya konduğu söylenirken; 2018 yılının sonuna kadar projenin tamamlanması öngörülüyor.

Toyota’nın yeni mıknatısı maliyetleri ucuzlatacak

Toyota, elektrikli arabalarında ihtiyaç duyulan nadir toprak elementlerinin miktarını yarıya indiren ve yakın gelecekteki malzeme sıkışıklığının azalmasına yardımcı olabilecek bir mıknatıs tasarladı. Yeni mıknatıs, nadir bulunan neodimiyum yerine, daha bol miktarda bulunan ve 20 kat daha az maliyetli lantan ve seryumu kullanıyor.

Fakat önümüzdeki yıllarda nadir bulunan neodimiyum yüzünden yaşanacak sıkıntıların fragmanını geçtiğimiz günlerde izledik. Dünya üzerinde nadir bulunan toprak materyalinin %80’ini karşılayan Çin’de, geçtiğimiz yıl yasadışı madencilik çalışmaları yüzünden birçok sıkıntı yaşadı. Bu durum piyasaya, bir ay içerisinde neodimiyum fiyatlarında %30 artış olarak yansıdı.

Toyota bu son girişimiyle, hem şirketini olası dış faktörlerden koruyacak hem de daha uzun vadede daha düşük maliyetli bir üretim sürecine adını yazdıracak. Yeni mıknatıslarıyla beraber gelen hedef ise 2030 yılına kadar 5.5 milyon elektrikli araç satışına imza atmak! Bakalım Toyota’nın bu hamlesinin ardından diğer otomotiv devlerinin yeni hamleleri nasıl şekil alacak?

Airbus’tan “Gökyüzünün Über”i

Yeni nesil taşımacılık sektörü her gün bir yenilikle karşımıza çıkmaya, hayal ettiklerimizi gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor. Mavi kubbenin devlerinden Airbus, “Gökyüzünün Uber’ı” isimli projesiyle karşımızda. Telefonunuza indirdiğiniz basit bir aplikasyon sayesinde bir noktadan diğerine ulaşımınızı gerçekleştiriyor, hem de uçarak!

Airbus’ın üzerinde çalıştığı bu proje “Vahana”, henüz prototip halinde olsa da fazlasıyla ses getirdi. Test uçuşu geçtiğimiz günlerde Oregon’daki bir havalimanında başarıyla tamamlandı.

Dikey kalkış ve iniş (VTOL) yapabilen Vahana, kalkış ve iniş esnasında yatay ve dikey pozisyona gelebilen kanatlara sahip ve tek yolcuya özel olarak tasarlanmış bir araç. 6.1 metre uzunluğunda, 5.8 metre genişliğinde ve 744 kg ağırlığında olan Vahana’nın, yaklaşık 100 kilometrelik bir menzili bulunuyor.

Kıvılcım ONUR - LOJİSTİK EKİPMANLAR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez
Financial Times: Çinli markalar limanları otoparkları gibi kullanıyor