Otomotivciler Rus pazarına kilitlendi

İhracatçılar, otomotiv satışlarında en fazla artış sağladıkları ülke Rusya’yı markaja aldı. 10 Türk firması Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği öncülüğünde Tataristan’a gezi düzenledi.

Rusya motorlu araç pazarının 2020 yılında 2,3 milyon adede ulaşması beklenirken, otomotivcilerin dikkatleri yeniden Rusya üzerinde toplandı. Üretim kenti Bursa da Rusya pazarından aldığı payı artırmak için harekete geçti. Son olarak 10 Türk firması Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) öncülüğünde Tataristan Özerk Cumhuriyetine Otomotiv Sektörel Ticaret Heyeti gezisi düzenledi.

Türkiye otomotiv endüstrisinin Rusya Federasyonu’na ihracatı 2017 sonunda bir önceki yıla göre yüzde 38,41 artış kaydederek 327.7 milyon dolara ulaştı. Gerek Rusya Federasyonu’nun iç pazarında gerekse Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gergin dönemlerin ardından sektörün ihracat rakamının yeniden artış kaydetmeye başlaması sevindirdi. Ancak sektör hala 2014 yılında 794 milyon dolar olan ihracat rakamına ulaşamadı. 2014 yılında endüstrinin bu ülkeye ihracatı sert bir düşüş kaydederek yüzde 64.58 gerilemiş ve 280 milyon dolar olmuştu. Türk otomotiv endüstrisi ihracatçıları Rusya pazarında 2018’e de umutlu başladı. Geçen yıl ocak ayında Rusya Federasyonu’na 17 milyon dolarlık ihracat yapan otomotivciler bu yılın ilk ayında yüzde 95,45’lik artışla 33.2 milyon dolarlık ihracat yaptı. Rakam yılsonuna dair umutları da artırdı.

Otomotiv kenti Bursa da Rusya pazarından aldığı payı artırmak için harekete geçti. Endüstrinin çatı kuruluşu OİB, ağırlıklı binek otomobillerden oluşan ve 2020 yılında 2,3 milyon adete ulaşması beklenen Rusya motorlu araçlar pazarını mercek altına aldı. Yeniden büyüme trendine giren pazarda lider ülkelerden biri olmak isteyen OİB, Tataristan Özerk Cumhuriyetine Otomotiv Sektörel Ticaret Heyeti gezisi düzenledi. OİB öncülüğünde 10 Türk firmasından 19 işadamının katıldığı heyet gezisinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Yatırım Geliştirme Ajansı ile görüşmelerin yanında, dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden olan Ford Sollers fabrikası ile Rus kamyon devi KamAZ’ın fabrikası da gezildi, firmalar ihracatı artırma yolunda ikili görüşme yapma ayrıcalığı yakaladı. OİB ayrıca 27 - 30 Ağustos 2018 tarihleri arasında Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenecek olan MIMS Automechanika Moskova 2018 fuarına da milli katılım düzenlemeyi planlıyor. Ayrıca geçen yıl kasım ayında da Meksika, Kolombiya ve ABD'den sonra Avrupa’da ilk kez Bursa’da düzenlenen Otomotiv Buluşmaları’na Rusya’nın en büyük kamyon üreticisi olan KamAZ, ağır vasıta üreticisi MAZ ile Rusya ve Doğu Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi AvtoVaz’ın markası Lada da katılmıştı.

Coşkunöz Rusya’da büyüyor

Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti SEZ Alabuga Serbest Bölgesi’nde çelik devi PJSC MMK Şirketler Grubu ile Çelik Servis Merkezi kuran Coşkunöz de önümüzdeki günlerde üretime başlamaya hazırlanıyor. Ford’un oradaki üretiminin tüm sac parçalarını basan Coşkunöz Alabuga, ayrıca Rusya’nın büyük ana sanayilerinden Kamaz ile Daimler’in ortak üreteceği yeni kamyonun tüm saclarını da üretmeye başlayacak. Coşkunöz Alabuga, 2014 yılından bu yana Rusya’da üretim yapıyor.

Rusya iç pazarında otomobil satışlarını hızlandı

Otomotivde 2017’de en fazla büyüyen pazar Rusya olmuştu. Rusya’da satışlar 1 milyon 595 bin adete çıktı. Rus otomobil pazarı, bu yıla da hızlı başladı. Ocak ayında, Rusya'daki otomobil ve hafif ticari araç satışları, yüzde 102'den fazla artarak 102.4 bin otomobil oldu. Avrupa İşletmeleri Birliği (AEB) verilerine göre Ocak ayında Rusya'da yeni binek otomobil ve hafif ticari araçların (LCV) satışları geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 31,3 artarak 102,4 bin adete yükseldi. AvtoVAZ araçları en çok satan araçlar oldu. Lada’nın satışları yüzde 29 artarak 21 bin otomobil seviyesine ulaştı. Ardından Kia yüzde 49 artış 15.3 bin, Hyundai yüzde 31’le 8.8 bin, Renault yüzde 51’le 7.9 bin ve Volkswagen yüzde 22 artışla 5.6 bin adet satış yaptı. Rusya’nın ağırlıklı binek otomobillerden oluşan motorlu araçlar pazarı 2014 yılında yüzde 15 daralma ile 2,5 milyon adete gerilerken, 2016 yılında daha da düşerek 1,4 milyon adet oldu. Aynı şekilde Rusya’nın 2014 yılında 31 milyar dolar olan otomotiv ithalatı ise son yıllarda 15 milyar dolar seviyesine kadar düştü. Ancak Rusya motorlu araç pazarı geçen yıl tekrar büyüme trendine girerek 1,6 milyon adede ulaştı.

Dünya

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Otomotiv şirketleri arasında Kasım ayında en fazla kazandıran Otokar
Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez