Otomotivde “kur kaybı” sürüyor

Otomotiv endüstrisi, ihracatta miktar bazında yüzde 11 seviyesinde artış yakalamasına rağmen kur yüzünden kayba uğradı.

Otomotiv endüstrisi, ihracatta miktar bazında artış trendini sürdürmesine rağmen, değer olarak parite kaynaklı kaybına devam ediyor.  Nisan ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11.5 gerilemeyle 1 milyar 843 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv endüstrisi, buna rağmen sektörel bazda dış satış liderliğini sürdürdü. Uzun süredir devam eden euro/dolar paritesindeki sıkıntı, sektörün nisan ayında da 345 milyon dolar seviyesinde kayıp yaşamasına neden oldu. Parite kaynaklı kayıp olmaması halinde otomotiv endüstrisinin geçtiğimiz ayki ihracatı 2 milyar 200 milyon dolar seviyesinde gerçekleşecekti.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), nisan ayı ihracat verilerini açıkladı. Aylık bazda parite kaynaklı kayıp yaşanmasına rağmen, miktarsal bazda ihracatın yüzde 11 seviyesinde, ağırlık olarak da yüzde 4 seviyesinde artması, otomotiv endüstrisinin bu alanda büyüme gösterdiğini gözler önüne serdi. Yılın ilk 4 ayında ise yine parite kaynaklı yüzde 8 gerilemeyle 7 milyar 50 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv endüstrisinde bu süreçte yalnızca otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubunda artış olması dikkat çekti. 

TÜM ÜRÜN ANA GRUPLARINDA KAYIP
OİB, verilerine göre nisan ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre tüm ana ürün gruplarında ihracatta azalma oldu. Buna göre otomotiv yan sanayi geçen ay yüzde 12 gerilemeyle 738 milyon, binek otomobiller yüzde 8 azalışla 662 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 22 kayıpla 308 milyon, otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubu da yüzde 1 düşüşle 96 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Diğer başlığı altında ise yüzde 23 büyümeyle 39 milyon dolarlık dış satışa imza atıldı.

Yılın ilk dört aylık sürecinde de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre otomotiv yan sanayi yüzde 14 gerilemeyle 2 milyar 830 milyon, binek otomobiller yüzde 4 azalışla 2 milyar 423 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 3 kayıpla 1 milyar 330 milyon, otobüs, minibüs, midibüs ürün grubunda ise yüzde 14 artışla 369 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Bu dönemde diğer başlığı altında da yüzde 15 düşüşle 95 milyon dolarlık dış satışa imza atıldı.

BİRLEŞİK KRALLIK’A ARTIŞ DEVAM EDİYOR
Ülke bazlı veriler incelendiğinde de nisan ayında otomotiv endüstrisinin en fazla ihracatı Almanya’ya gerçekleştirdiği gözleniyor. Buna göre Almanya’ya geçen ay yüzde 7 gerilemeyle 308 milyon, Birleşik Krallık’a yüzde 1 artışla 234 milyon, Fransa’ya ise yüzde 19 azalışla 171 milyon dolarlık ihracata imza atıldı. Diğer yandan Birleşik Devletler’e yüzde 84 oranındaki artışla 65 milyon dolarlık ihracat dikkat çekti.

Ülke bazlı 4 aylık dönem dikkate alındığında da Almanya’ya yüzde 11 kayıpla 1 milyar 119 milyon, Birleşik Krallık’a yüzde 21 büyümeyle 956 milyon, Fransa’ya ise yüzde 12 azalışla 693 milyon dolarlık dış satış yapıldı. Bu arada aynı dönemde Birleşik Devletler’e yüzde 69 artışla 215 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Otomotiv şirketleri arasında Kasım ayında en fazla kazandıran Otokar
Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez