Sektörün en büyük 3 pazarı olan Almanya’ya ihracat yüzde 35, İtalya’ya yüzde 49 ve Fransa’ya yüzde 13 artarken, alternatif pazarlardan İran’a yüzde 87’lik artış kaydedildi.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, başarılı performansta binek otomobiller ihracatının yüzde 40 artışının etkili olduğunu vurgulayarak, "Sektörün yıl sonu hedefi olan 23 milyar dolara bir adım daha yaklaştık" diye konuştu.
Otomotiv endüstrisi, ekim ayında 2008 yılından bu yana aylık bazdaki en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, sektör ihracatı ekim ayında geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 8.2 artarak 2 milyar 190 milyon oldu. Sektörün Türkiye ihracatından aldığı pay son aylardaki en yüksek oranlardan biri olan yüzde 18.7’ye ulaştı. Otomotivin ocak-ekim dönemi ihracatı da yüzde 10,8 artışla 19 milyar 269 milyon dolara yükseldi.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, sektör olarak yılsonu hedefi olan 23 milyar dolara bir adım daha yaklaştıklarını söyledi. Ekim ayında değer bazında en fazla ihracat kaydeden sektörün Türkiye liderliğini sürdürdüğüne dikkat çeken Orhan Sabuncu, "Ekim ayındaki başarılı performansımızda binek otomobiller ihracatının yüzde 40 artması temel belirleyici oldu. En fazla ihracat yaptığımız ilk üç ülke olan Almanya, İtalya ve Fransa’ya çift haneli artışlar kaydettik. Alternatif pazarlarımızdan İran’a yönelik ihracat da yüzde 87 arttı" dedi.
BİNEK OTOMOBİLLER İHRACATI YÜZDE 40 ARTTI
OİB ekim ayı verilerine göre mal gruplarında, binek otomobiller yüzde 40 artarak 828 milyon dolar, yan sanayi yüzde 5 azalarak 775 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 12 azalarak 422 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs de yüzde 26 artarak 145 milyon dolar ihracata imza attı.
Otomotiv yan sanayinde en büyük pazar olan Almanya’ya ihracat yüzde 2 artarken, Fransa’ya yüzde 12, İtalya’ya yüzde 11, Birleşik Krallık’a yüzde 14 düşüş yaşandı. Binek otomobillerde en fazla ihracat yapılan ülkeler olan İtalya’ya yüzde 122, Almanya’ya yüzde 191, Fransa’ya yüzde 31 ve İspanya’ya yüzde 36 artış kaydedildi.
Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda en büyük pazarlar olan Birleşik Krallık’a ihracatta yüzde 38, Slovenya’ya yüzde 20 ve Belçika’ya yüzde 49 düşüş görülürken, İtalya’ya yüzde 22, ABD'ye yüzde 100 artış oldu. Otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise Almanya’ya yüzde 35 ihracat artışı görülürken, bu mal grubunda Slovenya, Suudi Arabistan ve Bulgaristan’a çok yüksek oranlarda ihracat artışı kaydedildi.
ALMANYA’YA İHRACAT YÜZDE 35 ARTTI
Otomotivin ekim ayı yükselişi, ülkeler bazında da kendini gösterdi. Otomotiv ihracatının yüzde 35 artışla 411 milyon dolar olarak gerçekleştiği Almanya, sektörün en büyük pazarı olarak ilk sıradaki yerini korudu. Almanya’ya olan artışta binek otomobiller ihracatının yüzde 191, otobüs-midibüs-minibüs ihracatının yüzde 35 artması etkili oldu. En büyük ikinci pazar İtalya’ya ihracat yüzde 49 artışla 278 milyon dolar, üçüncü büyük pazar olan Fransa’ya yüzde 13 artışla 225 milyon dolar oldu. Yine İtalya’ya yönelik artışta binek otomobiller ihracatının yüzde 122, Fransa’ya olan artışta da binek otomobiller ihracatının yüzde 31 artması etkili oldu.
Yine önemli pazarlardan İspanya’ya yüzde 17, ABD’ye yüzde 21, Polonya’ya yüzde 26, İran’a yüzde 87 ihracat artışı görülürken, Birleşik Krallık’a yüzde 22, Belçika’ya yüzde 18 ve Fas’a yüzde 37 düşüş görüldü. Birleşik Krallık’a ihracat düşüşünde eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının yüzde 38, yan sanayi ihracatının yüzde 14 düşmesi etkili oldu.
ÜLKE GRUBUNDA AB’YE İHRACAT YÜZDE 12 ARTTI
Türkiye otomotiv endüstrisinin ülke grubu bazında en büyük pazarı olan AB’ye ihracat yüzde 12 artışla 1 milyar 743 milyon dolar oldu. AB ülkeleri ihracattan yüzde 79 pay aldı. Ekim ayında alternatif pazarlar arasındaki Amerika Ülkeleri’ne ihracat yüzde 28 artarken, Afrika Ülkeleri’ne yüzde yüzde 14 düşüş göze çarptı.
LOJİPORT