Teşvik tartışmaları ile ön plana çıkan otomotiv sektöründe, asıl endişe olası bir vergi artışından dolayı yaşanıyor. Bütçe dengelerini tutturamayan hükümetin otomobil dahil olmak üzere birçok farklı kalemde vergi artışı hazırlığı içinde olması, ekonominin lokomotif sektörünün hem morallerini bozdu hem de hedeflerin şaşmasına neden oldu. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, 1.6 litre hacimli motorlara yapılacak her 1 puanlık vergi artışının otomotiv pazarının yüzde 3 daralmasına neden olacağını belirtti. Dünya Gazetesi’nin haberine göre Aybar, ÖTV artışının etkilerini şöyle aktardı: "1.6 litre ve daha düşük hacimli araçların vergisi yüzde 37 seviyesinde. Pazarın yüzde 90'ını oluşturan bu motorlu otomobillerin vergisinin 3 veya 5 puan artırılması gündemde. ÖTV'nin yüzde 40'a çıkması satışların yüzde 12, yüzde 42 olması yüzde 15 daralması anlamına geliyor. Biz Renault Mais olarak binek oto ve hafif ticari araç pazarının 780 bin adet seviyesinde gerçekleşmesini bekliyorduk. İlk 8 ayda 460 binlik satış yakalandı. Hedef son çeyrekte 300 bin adetlik satışa ulaşmak. ÖTV artışı 36-45 bin adetlik hatta 50 binlik bir kayıbın yaşanmasına neden olur. Hedeflerin çok altında kalınır."
İbrahim Aybar, binek otomobilin yanı sıra hafif ticari araçta da henüz geçen yıl yükseltilen ÖTV'de artışın gündemde olduğunu belirterek, "Kombi sınıfındaki araçlarda yüzde 15'lik vergi yüzde 18'e çıkabilir" dedi. Olası bir vergi artışının mali yükünden ziyade psikolojik etkisinin daha büyük olacağını ileri süren Aybar, sözlerine şöyle devam etti: " ÖTV'de yapılacak 3 puanlık artış yaklaşık bin 100 liraya, 5 puanlık zam ise tüketiciye bin 500 liraya mal olacak. Tüketici veya otomotiv markaları 1.000-1.500 liralık fiyatı bir şekilde yüklenir. Ama vergi lafı ne yazık ki müşterinin otomobil alımlarını olumsuz etkiliyor, bir anda ertelemeler yaşanıyor" diye konuştu.
Otomotiv sektöründe 1.6 litre ve aşağısını kapsayan vergi artışı 2 Kasım 2004'te yaşanmıştı. 1.6 litre motor hacmindeki araçların vergisi yüzde 27'dan 37'ye yükseltilmişti. Hükümet geçen yılın Ekim ayında da 'güncelleme' yaparak, lüks otomobil ve ticari araçlardaki vergi oranlarını yukarı çekmişti. Lüks otomobillerde yapılan vergi artışı pazarı derinden etkilemiş ve bu segmentteki satışların yüzde 60'a varan oranlarda gerilemesine neden olmuştu. Aynı şekilde, hafif ticari araçlara yönelik yapılan vergi artışı ve bu araçlarının kullanımı için zorunlu olan K Belgesi'nin getirdiği ekstra maliyetlerle birlikte bu sınıfta yüzde 23 oranında bir daralma yaşanmıştı.