Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, Bursa'nın küresel ölçekte faaliyet gösteren, üretimlerinin yüzde 80'inden fazlasını ihraç eden otomotiv firmalarına ev sahipliği yaptığını belirterek, ihracattaki tıkanmanın istihdama olumsuz yansımalarının bütün şiddetiyle sürdüğünü söyledi.
Kanca, krizin özellikle son çeyreğine damgasını vurduğu 2008 yılında, kentte 56 bin 700 kişinin işini kaybettiğini anımsatarak, bu yılın ilk çeyreğinde alınan sonuçların da ?kaygı verici? olduğunu savundu.
Bu yılın Ocak ayında 8 bin 401, Şubat ayında 5 bin 533, Mart ayında da 5 bin 683 kişinin işine son verildiğini kaydeden Kanca, 2009 yılının ilk çeyreğinde işini kaybedenlerin sayısının 19 bin 617'yi bulduğunu bildirdi.
Kanca, bu rakamın, yılın ilk çeyreğinde günde 218 kişinin işten çıkarıldığını gösterdiğine dikkati çekerek, kentte açılan ?ekonomik ve sosyal yara?nın, giderek ağırlaştığını vurguladı.
BURSA'DA ?KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ?NE 378 BAŞVURU
Kriz sürecinde, istihdamın korunması ve desteklenmesine yönelik olarak uygulamaya konulan ?kısa çalışma ödeneği?ne de değinen Kanca, Bursa'da Mart ayı itibariyle kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için başvuran firma sayısının 378 olduğunu ve bu firmalarda toplam 44 bin 310 kişinin çalıştığını bildirdi.
Kanca, bu firmalardan bugüne kadar 98'inin başvurusunun kabul edildiğini ve ödenek almaya başladığını, yapılan incelemede 13 firmanın başvurusunun kabul edilmediğini, 25 firmanın da ÖTV ve KDV'deki indirimlerin ardından başvurularını geri çektiklerini belirtti.
?İSTİHDAMIN KORUNMASI ŞART?
?Kısa çalışma ödeneği? uygulamasında olduğu gibi, istihdamın korunması ve artırılmasına yönelik her türlü tedbiri desteklediklerini vurgulayan Kanca, bu tür önlemlerin, kapsamı genişletilerek devam ettirilmesinden yana olduklarını söyledi.
Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, özellikle iç piyasayı canlandıracak tedbirleri önemsediklerini, bunun aynı zamanda yeni istihdam olarak geri döneceğine inandıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
?Eğer, alınan bu tedbirler halkın alım gücünü artırırsa iç piyasadaki canlanmanın da arttığını hep beraber göreceğiz. Ayrıca ithal malı alıp dışarıdaki istihdamı desteklemek yerine, yerli ürünleri kullanarak içerideki istihdamı artıracak teşviklere ağırlık verilmeli. İthalatla değil ihracatla övünen ülke konumuna gelmeliyiz. Sanayinin çarklarının dönmesi de bu tedbirlerin başarısına bağlı.?
HÜRRİYET