Otomotivin tedarik zinciri çöktü

Üretimin %80’ini Avrupa’ya ihraç eden Türkiye, siparişleri iptalleri yaşarken tedarik sorunları da yaşıyor. Avrupa’da etkisi büyüyen virüs kriziyle tedarik zinciri büyük bir yara aldı. Limanlardaki sorunlar nedeniyle ithal araçlarda bile sıkıntı doğabilir

Dünyanın en büyük salgını olarak kabul edilen koronavirüs karşısında otomotiv sektörü, direksiyonu kırmadı. Dünyanın en büyük tedarikçilerinden biri olan Çin ile başlayan salgın hem parça temini hem de sağlık olarak Avrupa’yı etkiledi. Çin her ne kadar durumu şimdilik atlatsa da Avrupa salgından dolayı üretim yapamıyor. Ve birçok fabrikanın kapısına da kilit vurulmuş durumda. İhracatçı ve ithalatçı ülkelerde de sorunlar var. Birçok ülkede halk can derdine düştü. Bu yüzden yeni araç satışları da dibin dibini gördü. Böylece ihracatçı ülkelerden yeni araç talebi bir süreliğine bitti. Fabrikaların kapatılmasından dolayı da üretimde ara malı ihtiyacı doğdu. Ara malı ithalatçıları veya parça temini eden ülkelerden geliş gidişler askıya alındı.

Türkiye’de de öncelik sağlık ama bu nedenlerden dolayı üretim durdu. Parça sorunları ve lojistik sebeplerden ötürü üretimler ardı ardına dururken, ortalama 2 haftalık aranın etkisi ise dünyada 1.4 milyon adet oldu. Türkiye’de de Toyota, Honda, Mercedes-Benz Türk, Ford Otosan üretimine ara verdi. Öncelik virüs etkisinden kurtulmak fakat üretime devam edecek olan fabrikaların ne kadar süre daha parça temin edebileceği merak konusu. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün “Ülkemizde de otomotiv sanayi üzerindeki olumsuz etkilerini göstermeye başladı. Hızla yayılan salgının merkez üssü son günlerde Avrupa haline dönüştü. Sanayimizin en önemli ticaret ortağının AB ülkeleri olması sebebiyle Türk otomotiv sanayisinin üretimi ve ihracatı üzerinde olumsuz etkiler göstermesi maalesef kaçınılmaz hale geldi. Bu küresel salgının başından itibaren tedarik zinciri kaynaklı oluşabilecek kesintileri çok yakından takip eden ana sanayimiz, kuvvetli tedarik sanayimiz ile yakın işbirliği içinde süreci başarı ile yönetip bu durumun negatif etkilerine daha geç maruz kalmayı başardı” dedi. 

TÜRKİYE CİDDİ AKSAKLIKLAR YAŞIYOR 

İhracatının yüzde 80’den fazlasının AB ülkelerine gerçekleştirildiğini belirten Haydar Yenigün, Türkiye otomotiv sanayisinin 3 ana önemli sebepten ötürü üretimde ciddi aksaklık ve kayıplar yaşamaya başladığına değindi. Yenigün 3 sebebi şöyle sıraladı:

SİPARİŞ İPTALLERİ GELMEYE BAŞLADI

AB pazarlarındaki ani düşüş nedeniyle, bazı ülkelerden ekonomik gerekçelerle sipariş iptallerinin gelmeye başlaması.

İTHAL ARAÇTA LOJİSTİK SORUNU

Sınır geçişleri ve limanlarda yaşanan kesinti ve yavaşlamalar sebebiyle lojistik süreçlerinin sürdürülmesine ilişkin problemler. 

AVRUPA TEDARİĞİNDE KISINTI

 Avrupa’da birçok fabrikanın üretimini durdurması ile birlikte özellikle Avrupa’dan temin edilen komponentlerin tedariğinde yaşanan zorluklar. Yenigün konuşmasına şunları da ekledi: “Yılın ilk 2 ayına olumlu bir başlangıç yapan iç pazarımızda da ihracat ivmemizi sekteye uğratan bu küresel salgının etkilerini görmeye başlamaktayız. Salgının ilk etkilerinin ülkemizde görülmeye başlanmasıyla birlikte durağanlaşma gözlemlenmeye başladı.”

DÜNYAYA ETKİSİ 1.4 MİLYON ADET

Uluslararası finans kuruluşu IHS Markit, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Avrupa, Kuzey Amerika ve Latin Amerika’da otomobil fabrikalarının kapanmasıyla araç üretiminin 1.4 milyon adet azalabileceğini öngördü. Avrupa’daki üretim merkezlerinin kapatılmasının araç üretiminde 880 bin adedin üzerinde düşüşe neden olacağının kaydedildiği açıklamada, bölgede araç üretiminde en yüksek düşüşün 256 bin adetle Almanya’da olacağı, bu ülkeyi 140 bin adetle İspanya ve 100 bin adetle Fransa’nın takip edeceği ifade edildi. Açıklamada, Kuzey Amerika’da da benzer bir tablonun yaşandığına işaret edilerek, burada da 336 bini ABD’de olmak üzere araç üretimin toplam 478 bin adet azalmasının beklendiği belirtildi. Güney Amerika’daki üretim verilerinin de değerlendirildiği açıklamada, söz konusu kıtadaki araç üretiminin 80 bin adet azalacağı tahmin edildi.

4 FABRİKA ARA VERDİ 'İ VİTES DÜŞÜRDÜ 

Virüs ile birlikte dünya çapında üretime ara veren otomotiv devleri Türkiye’de de bir bir kepenk indiriyor. Geçici süre alınan önlemler karşısında, Ford Otosan’dan sonra Toyota Türkiye’de üretime ara verdi.

FORD OTOSAN

Ford Otosan yurtdışındaki üretim tesislerinde oluşan kesintiler nedeniyle üretim takviminde değişiklik ihtiyacı doğduğunu aktardı. Bu kapsamda 30 Mart-4 Nisan tarihleri arasında Kocaeli Gölcük fabrikasında üretime ara vereceğini duyurdu.

TOYOTA TÜRKİYE

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, çalışanlarının sağlığını güvence altına almak için 21 Mart-5 Nisan tarihleri arasında 2 hafta süreyle üretime ara verdi.

HONDA TÜRKİYE

Honda Türkiye de çalışanlarına ve tedarikçilerine, salgınının etkisiyle Kocaeli Şekerpınar’daki üretim operasyonlarının geçici olarak askıya alınacağını bildirdi. Honda fabrikasındaki üretim 23 Mart 2020’den itibaren askıya alınacak. Bu karar, tedarik zincirlerinde yaşanan zorlukların sonucunda alındı.

MERCEDES-BENZ TÜRK

 Mercedes-Benz Türk, çalışanların ve toplumumun sağlığına yönelik tedbirler aldı. Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda 23 Mart-5 Nisan ve Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 28 Mart-10 Nisan 2020 tarihleri arasında üretim durdu.

TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI

Üretim hatlarında, Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri doğrultusunda çalışan sağlığı açısından riskleri minimize etmek amacıyla 1.5 metre sosyal mesafe kuralını uygulamaya başladı. Üretim hızını durdurduklarını bildiren TOFAŞ, sosyal mesafe uygulamasını üretim hatlarının yanında, personel servisleri ve tüm ortak alanlarda devreye aldıklarını vurguladı. Tesis aynı zamanda, iş durumu müsait olan çalışanları için evden çalışma imkânı da tanıdı. 

Ali YILDIRIM – KARAR

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez
Financial Times: Çinli markalar limanları otoparkları gibi kullanıyor