Güney Afrika'nın merkez eyaleti Gauteng'te ücretli otoyol uygulamasının başlaması ile alternatif güzergahlara yönelen araçlar trafik sıkışıklığına neden oldu. Aylardır süren mahkemeyi hükümetin kazanmasının ardından sürücüler sisteme kayıt için sıraya girerken, muhalefet partileri, sendikalar ve kiliseler 'otoyol hırsızlığına' karşı halkı boykota çağırdı.
Hükümet, Güney Afrika'nın en büyük şehri Johannesburg ve idari başkenti Pretoria'da işlek yollarda kurulan Elektronik Ücret Toplama Sistemi'nden (e-toll) elde edilecek gelirlerin yolların geliştirilmesinde kullanılacağını duyururken, kayıt yaptırmayanların cezaya çarptırılacağı açıklandı. Öte yandan sisteme karşı olanlar, 'halkın zaten KDV ve yakıt vergisi ödediğini ve bir çok yolun ücretli olduğunu, yeni uygulamanın kanunlara aykırı olduğunu' ifade ediyor.
Güney Afrikalılar ücretli yol uygulaması ile ayda en az 550 Rand (107 TL) ödeyecekken, kayıt yaptırmayanlar ise borçlarını 7 gün içinde ödemezlerse 3 katı fiyatla cezalandırılacaklar.
E-Toll'a kayıt olan Telop Tetwa yaptığı açıklamada, "Uzun zamandır ücretli yol kavgası vardı. Sonunda kazanan hükümet oldu. Şimdi ben de kayıt oluyorum. Artık ücret ödeme zamanı geldi. Kanunlara karşı çıkanlar grubuna girmek istemediğim için yol ücretini ödeyeceğim. 300 Rand ödedim. 2 aracım var. Bu sistemde ne kadar kilometre yaparsan o kadar ödersin. Banka hesabından kesilebilir ya da nakit ödersin." şeklinde görüşünü dile getirdi.
Afrika'nın en büyük ekonomisinde, ücretli otoyola karşı mücadele yıllardır devam ediyordu. Öte yandan bazı kuruluşlar hükümeti mahkemeye verseler de uygulamanın önüne geçemedi. Ücretli otoyolun başlaması ile açıklama yapan Güney Afrika Sendikalar Birliği (Cosatu) Gauteng Sekreteri Dumisani Dakile, "Ocak'ta protestolara başlıyoruz. Sivil itaatsizlik, trafikte bekleme, ücretli yolları kullanmama gibi eylemler yapacağız." ifadelerini kullandı. Güney Afrika'nın diğer eyaletlerinden Johannesburg ve Pretoria'ya gelen sürücüler de ücret ödeyecek.
LOJİPORT