Hükümetin geçtiğimiz Ağustos ayında yürürlüğe soktuğu teşvik paketiyle, taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, belediye otobüsleri, halk otobüsleri ile yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetlerden 2019 Haziran sonuna kadar ÖTV alınmaması öngörülmüştü. Yeni teşvik paketinden en fazla taksicilerin yararlanması, Türkiye çapındaki 70 bine yaklaşan taksilerden en az 50 binin yenilenmesi öngörülüyordu. Sürenin dolmasına 2 yıldan fazla zaman olmasına rağmen binlerce taksici aracını şimdiden yeniledi. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, sadece İstanbul’da 4 binden fazla taksinin ÖTV indiriminden yararlanarak yeni araçlarla değiştirildiğini söyledi. İstanbul’da toplamda ise 17 bin taksinin yenilenmesi bekleniyor. Taksilerde ÖTV oranı yüzde 45. Aracına göre değişmekle birlikte yeni teşvik taksiciye 20 bin lira ile 45 bin TL arasında avantaj sağlıyor.
En çok Fiat tercih edildi
İstanbul’da 17 bin 395 taksinin olduğu bilgisini veren İTEO Başkanı Yahya Uğur, “İstanbul’da daha fazla aracın yenilenmesini bekliyorduk. Diğer illerde bu değişim daha hızlı oldu. Ancak 2019’a kadar tüm taksici esnafının bu teşviklerden yararlanarak araçlarını yenileyeceğini düşünüyorum” dedi. ÖTV teşviki ile yenilenecek taksiler otomotivde de büyük heyecan yaratmıştı. Üreticiler ve satıcılar, yenilenecek taksilerin sektörde satışlara önemli katkı sağlayacağı görüşündeydi. OYDER Başkanı Alp Gülan, “Teşvikte süre bu kadar uzun tutulmasaydı bu yılın satışlarına çok daha fazla yansıyabilirdi. Ancak yine de sektörümüz açısından önemli bir gelişme” dedi. Taksicilerin alımlarda yedek parça bulmak daha kolay olduğu için daha çok yerli üretim markaları tercih etmesi bekleniyordu. Beklendiği gibi oldu ve taksiciler en çok Fiat, Hyundai gibi markaları seçti. En çok tercih edilen marka Fiat oldu.Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, “Ticari araç sahiplerinin yerli modeller arasındaki ilk tercihlerinden biri Hyundai. 2017’nin ilk 4 ayında aylık ortalama 175 adetlik bir ticari araç satışı gerçekleşti. En çok talep gören model, esnaf tarafından beğeni ile karşılanan Hyundai Accent oldu” dedi. Dacia da tercih edilen markalar arasında. Sandero, Logan MCV ve Lodgy taksi için ağırlıklı tercih edildi. Ancak bagaj hacmi taksi için öne çıkan Lodgy ve Logan MCV ağırlıklı olarak turistik bölgelerde satıldı. 2016 son 4 ayında ve 2017 ilk 4 ay olmak üzere Dacia’nın toplam taksi satış adetleri Türkiye genelinde 3 bine yaklaştı.
Anadolu'da BMW ve Mercedes taksi dönemi
Hükümetin açıkladığı paket, yeni ve lüks taksilerle seyahatin yolunu açmıştı. ÖTV muafi yeti ile taksiciler, Mercedes ve BMW sahibi olmak için 40 bin liradan fazla avantaj elde etmişti. Özellikle Anadolu’da çok sayıda takcisi lüks araçları tercih etti. Adana’da ÖTV indiriminden yararlanan 4 yıllık şoför Murat Çakır, piyasa değeri 240 bin lira olan son model BMW’yi taksi yaptı. Malatya’da birçok taksici esnafı lüks araç aldı.
Anadolu’nun tercihi lüks taksi
Mersin’in Tarsus İlçesi’nde Fehmi Tüysüz (38), yaklaşık değeri 250 bin TL olan üstü açık lüks otomobil satın alıp taksi yaptı. Anadolu’da yüzlerce taksicinin bu kişiler gibi lüks araçları tercih ettiğini ifade eden Yahya Uğur, İstanbul’da ise lüks araç tercihinin çok düşük seviyede kaldığını dile getirdi. Yahya Uğur, “Biz özellikle İstanbul’da lüks taksiler görmeyi hayal ediyorduk. İstanbul’a yakışırdı. Hem arkadaşlarımız daha fazla ÖTV’den faydalansın hem de lüks arabalarla müşteri sayımızı artırırız diye düşünmüştük. Bu anlamda başarısız olduk. Ancak Türkiye için bence ÖTV olağanüstü bir şekilde amacına ulaştı. Diğer illerdeki taksileri kıskanıyorum. Çoğu Mercedes’e BMW’ye binmeye başladı. Maalesef biz İstanbul’da ilk 4 bin araçta istediğimizi bulamadık. Küçük şehirlerde lüks taksiciler tercih edilmeye başlandı. Taksici esnafına buradan çağrı yapmak istiyorum. Geride kalan 14 bin araç için söylüyorum ki, iyi araba alsınlar. Uber, Careem gibi küresel rakiplerimiz var” dedi.
Dünya
LOJİPORT