Maliye Bakanlığı'nın minibüs ruhsatı alan taşıtları otomobil olarak yorumlaması araç sahiplerini mağdur etti. 13 bin kişi aracının değerinin çok üzerinde Özel Tüketim Vergisi cezası ile karşı karşıya kaldı. 8+1 oturma yeri olan minibüsleri taksi olarak kabul eden bakanlık, aracın değerinden çok daha fazla vergi cezası kesti.
Cezalar için mahkemenin yolunu tutan taşıt sahiplerinin, cezayı ödemek için araçlarını satmaları bile yeterli olmuyor. Bakanlık'tan bir yetkili ise konunun vergi sistemindeki çarpıklıktan kaynaklandığını söylüyor.
2005 yılında 33 bin YTL'ye Volkswagen Transporter marka araç alan Feridun Yüksel, koltuk eklemenin faturasını ağır ödedi. Ticari aracını minibüse çevirmek için TSE belgeli proje çizdiren, borcu yoktur kağıdı alan, ruhsatını minibüse çevirip aradaki vergi farkını ödeyen Yüksel, Maliye'nin aracını lüks araç olarak yorumlamasından dolayı 6 ay sonra 60 bin YTL ceza makbuzu aldı. 2004'te 40 bin YTL'ye Mercedes Vito marka araç alan Zekeriya Çabuk da ruhsatına 8+1 şeklinde minibüs olarak işletmesine rağmen Maliye'nin değeri şu an 25 bin YTL olan taşıtını lüks araç olarak kabul ettiğini ve 40 bin YTL'nin üzerinde ceza kestiğini belirtiyor. Yine 2004 marka araç alan Niyazi Karakuş'un değeri 25 bin yeni lira olan aracı için 46 bin YTL ceza kesilmiş. Gelir İdaresi Başkanlığı, ticari araç için yüzde 4, minibüs için yüzde 10 otomobil içinse yüzde 84 özel tüketim vergisi alıyor. 1 Ağustos 2003'ten 31 Aralık 2005'e kadar satılan minibüsleri tespit eden Maliye, koltuk değişikliği olanlarla ilgili işlem yapıyor. 2006'dan itibaren minibüsler 9+1 oturma yeri esas alınarak ruhsat alındığı için, bunlara ek vergi ve ceza uygulanmıyor. Özellikle işadamları, lüks otomobiller yerine, makam aracı olarak minübüsü tercih ediyor. Çalışma masası ve bilgisayarın da kullanılmasına uygun olabilen, çok kişinin seyahat edebildiği minibüsler, şehir içi ya da şehirlerarası yolculuklarda, kullanışlı ve pratik olduğu için tercih ediliyor. Bu araçlar için otomobile nazaran daha düşük ÖTV ödeniyor, alırken maliyeti düşüyor, KDV'si de olduğu gibi matrahtan düşülebiliyor ve tam amortisman olarak da ayrılabilmesi büyük avantaj sağlıyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nunda minibüs; "sürücüsü dahil dokuz ile on beş oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan, motorlu araçtır" şeklinde tanımlanıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca verilen "Araç Tip Onay Belgesi" için aranılan koşullar da aynı yönde; 8+1 oturma yeri olan taşıt, minibüs kabul ediliyor. Maliye'ye göre ise minibüsün şoför dahil en az 10 ve daha fazla koltuğunun olması gerekiyor.
Ercan BAYSAL - ZAMAN