RİZE’nin İkizdere İlçesi Ovit Dağı geçidinde yapımı süren ve 12.6 kilometre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun, dünyanın 2’nci uzun çift tüplü tüneli olan Ovit Tüneli’nde, 3.5 ay önce inceleme yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı ekibi, acil uyarı sistemi olmayan, zehirli gaz seviyesi makul düzeyi aşan, havalandırma sistemi yeterli olmayan ve emiş sistemi bulunmayan tünelde çalışmaların durdurulmasını istedi. Bu eksiklikler ve uyarıya rağmen tünelde devam eden çalışmalar, ikinci uyarının ardından 31 Ekim’de durduruldu.
Rize Valiliği’nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 23 Temmuz 2014 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan Ovit Tüneli’nin durdurulmasına dair heyet kararının İkizdere Kaymakamlığı’na ulaştığı belirtildi. Kararda, tünel çalışmasının durdurulması için 3 gerekçenin belirtildiği kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Tünel içinde ve dışında acil uyarı sistemi bulunmamaktadır. Tünellerin içerisinde yapılan ölçümlerde zehirli gaz seviyesinin makul seviyeyi aştığı tespit edilmiştir. Tünellerde havalandırma yeterli olmayıp emiş sistemi bulunmamaktadır. Heyet kararı anında firmaya tebliğ edilmiş ve firma belirtilen hususlarda yapılan ve yapılmakta olan çalışmaları rapor halinde 2 Eylül 2014 tarihinde İkizdere Kaymakamlığına iletmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın tünel inşaatının durdurulmadığını ve derhal durdurulması gerektiğini 2 Ekim 2014 tarihli yazısı ile İçişleri Bakanlığı’na göndermesi üzerine, bakanlık da yazıyı 21 Ekim 2014 tarihinde Rize Valiliği’ne intikal ettirmiştir. Valiliğimiz de 24 Ekim 2014 tarihinde gereği yapılmak üzere yazıyı İkizdere Kaymakamlığına göndermiştir. Durdurma kararı 30 Ekim 2014 tarihinde firmaya İkizdere Kaymakamlığı tarafından tekrar tebliğ edilmiştir. 31 Ekim 2014 tarihinde de firma tünellerde herhangi bir çalışma yapılmadığını ve işin durdurulduğunu Kaymakamlığa bildirmiştir."
EKSİKLİKLER TAM ANLAMIYLA GİDERİLEMEDİ
31 Ekim 2014 tarihinde firmanın talebi üzerine Ankara’dan gelen iş müfettişlerinin tünelde incelemelerde bulunduğu belirtilen açıklamada, "Bu eksikliklerin tam anlamıyla giderilmemesinden dolayı iş durdurulmasının devamına karar verilmiştir. Firma gerekli güvenlik eksikliklerinin tamamlanabilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan tünelde çalışabilme izni istemiştir. Bakanlık da sadece güvenlik çalışması yapılabilmesi koşuluyla tünellere girilmesine izin vermiştir. Bu yöndeki izin 10 Kasım 2014 tarihinde firmaya tebliğ edilmiştir. Firma güvenlik önlemlerine dair çalışmalarını izin dahilinde sürdürmektedir. Bu çalışmalar tamamlandığında İş Müfettişleri yeni bir inceleme yapacak ve karar verecektir" ifadelerine yer verildi.
LOJİPORT