OYAK Renault’da eylem sona erdi

OYAK Renault'ta ücretlerinin iyileştirilmesini isteyen işçilerin 15 Mayıs'ta üretimi durdurarak başlattıkları eylem bu sabah sona erdi.

İki gündür yoğun bir görüşme trafiği sürdüren OYAK Renault yönetimi ve işçiler arasında sonunda uzlaşma sağlandı. İşçilerin büyük bir bölümü sabah saat 08.00 iş başı yaptı. Diğer vardiyaların da aksamadan devam edeceği açıklandı. Renault, işçilere 1.000 TL avans 600 TL prim 480 TL banka promosyonu teklif ederken, saat ücreti çalışmaları için de 1 ay süre istedi.

Ford yönetimi önceki gün yaptığı yazılı açıklama, yönetimin iyi niyet göstergesi olarak çalışanlara 1.000 TL net tutarda destek yapılmasını önerdiklerini, toplu sözleşme hükümleri değiştirilmeksizin, ilave katkı çalışmasını da 1 aylık sürede tamamlamayı önerdiğini aktardı. İşçiler tarafından kabul edilmeyen taleplerin sonucunda bazı işçilerin “kanun dışı işgali sürdürme yönünde” hareket ettiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Gelinen süreç, hem ana, hem yan sanayimiz ve sektör genelinde iş gücü kaybına kadar sonuçlar doğurabilecek, uzun vadeli süreçte yatırımlara engel olacak, rekabetçiliğimize de zarar verecektir. Herkes bilincinde olmalı ki, rekabetçiliğimizi kaybettiğimizde, başta çalışanlarımız olmak üzere bundan bütün paydaşlarımız zarar görecektir. Bugün itibariyle hala mazeret bildirmeden işbaşı yapmamış çalışanımız var. İş kanunlarına aykırı davranan çalışanlarımız için gerekli yasal prosedürlerin uygulanması zaruri hal almıştır. Çalışma barışını zedeleyen davranışlar nedeniyle baskı altında işbaşı yapamayan çalışanlarımızın, mazeretleri bugünden itibaren ilk vardiyalarında hazır bulunmaları halinde, değerlendirmeye alınacaktır.”

Ayrıca üretime başlayan işçilerin hesaplarına 200 lira ödül ödemesi yapıldığı bilgisine ulaşıldı.

Türk Traktör işçilerinin de çalışma koşulları ve maaş artırımı talebi ile başlattıkları iş bırakma eylemi altıncı gününde. İşçiler bu süre zarfında yönetimle bir araya gelmiş ancak görüşmeden sonuç alınamaması üzerine, eylemlerine devam etme kararı almıştı. Öte yandan Coşkunöz işçileri de fabrika yönetimi tarafından zam konusunda Cuma gününe kadar bir açıklama yapılmazsa üretimi durduracaklarını sosyal medya üzerinden deklare etti.

SENDİKADAN İSTİFALARIN 1000'İN ÜZERİNDE OLDUĞU SÖYLENİYOR
Eskişehir'in İnönü ilçesinde kamyon üretimi yapılan Ford Otosan Fabrikası'nda işçilerin başlattığı işi bırakma eylemi sürüyor. Yaklaşık 1.000 işçinin eylemde olduğu fabrikada işçiler, işyeriyle sorunları olmadığını, Türk Metal Sendikası’nı fabrikada istemediklerini ifade etti. PTT şubesinden e-devlet şifresi alarak sendikadan istifa eden işçilerin sayısının 1000’i aştığı belirtiliyor. Gazetecilere açıklamada bulunan İsmail Demirbaş, sendikadan istifa eden işçi sayısının 1032 olduğunu, ancak kendilerine henüz ulaşmayan istifalarla birlikte tahmen bu fabrikada çalışan işçilerin yüzde 99'unun istifa etmiş olacaklarını söyledi. Demirbaş, "Biz barışçıl bir şekilde taleplerimizi fabrika yönetimine iletmek istiyoruz. Şu anda sendikanın yetkisi kalmamış durumda” diye konuştu. İşçiler, Otosan yetkililerinin kendilerine fabrikayı terk edip yakındaki boş bir alanda eylemlerini sürdürme önerisi getirdiklerini, bunu kendi aralarında değerlendireceklerini söyledi. Koç Holding’in Sakarya’daki Otokar fabrikasında da 800 işçinin Türk Metal Sendikası’ndan istifa ettiği, diğer fabrikalarda da toplu istifaların devam ettiği öğrenildi.
(Dünya)

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Otomotiv şirketleri arasında Kasım ayında en fazla kazandıran Otokar
Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez