Oyak Renault’da sözleşme gerginliği

Bursa OSB`deki Oyak Renault Fabrikası’nda, işçilerin yeni toplu sözleşme talebinde bulunması nedeniyle ortaya çıkan huzursuzluk devam ederken, dün gece 16 işçinin giriş kartları okunmayarak fabrikaya alınmaması tepkilere neden oldu.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Oyak Renault Fabrikası'nda, işçilerin yeni toplu sözleşme talebinde bulunması nedeniyle ortaya çıkan huzursuzluk devam ederken, dün gece 16 işçinin giriş kartları okunmayarak fabrikaya alınmaması tepkilere neden oldu. Vardiyadaki işçiler iş bırakıp eylem yaparken, saat 24.00 vardiyasına gelenler de işbaşı yapmadı. İşçilerle görüşen fabrika yöneticileri, 16 işçinin işbaşı yapacağı ve ücret artışlarıyla ilgili Fransa'daki şirket yöneticileriyle görüşüleceği sözü verince durum normale döndü.

Metal sektöründe, BOSCH'ta imzalanan toplu iş sözleşmesinin ardından aralarında Oyak Renault, Tofaş ve Coşkunöz gibi fabrikalarda çalışan işçiler de yeni toplu sözleşme istedi. Oyak Renalut fabrikasında önünde dün bazı işçilerin Türk Metal Sendikası'ndan istifa etmesi üzerine tırmanan gerginlik, saat 24.00 vardiyasına da yansıdı. 16 işçinin kartlarının okunmayarak fabrikaya girememesi üzerine hem vardiyaya giren işçiler, hem de görev başında olanlar eylem yaptı.

FRANSIZ DİREKTÖR KONUŞTU, EYLEM SONA ERDİ
Vardiyadaki işçilerin işi bırakarak vardiyadan ayrılmaması üzerine, fabrikanın Fransız Direktörü işçi temsilcileri ile görüşme yaptı. İşçileri dinleyen fabrika yöneticileri 16 işçinin işe geri alınacağını, Türk Metal Sendikası yöneticilerinin fabrikaya giremeyeceğini bildirdi. Ayrıca ücret artışları konusunun Fransa'daki merkezle görüşüleceğini bildiren yöneticiler, bu konuda 15 gün süre istedi.

Görüşmenin ardından vardiyadaki işçiler fabrikadan ayrılırken, aralarında kartları okunmayan 16 işçinin de bulunduğu 24.00 vardiyası işçileri işbaşı yaptı. Bu gelişme üzerine bir süreden beri eylem yapan Renault işçileri 20 Mayıs'a kadar bekleme kararı aldı.

BOSCH İŞÇİLERİ DAHA FAZLA ZAM ALINCA
Birleşik Metal Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, başta Renault olmak üzere metal sektöründeki sıkıntıları yakından takip ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Birleşik Metal olarak biz grup sözleşmesine imza koymamıştık ve bizim yetkili olduğumuz fabrikalarda greve gidildi. Ardından Bakanlar Kurulu kararıyla da bu grev durduruldu. Ancak grup sözleşmesi içinde yer alan, Türk Metal Sendikası'nın yetkili olduğu Bocsh'taki sözleşme nisan ayında imzalanınca gerginlik başladı. Çünkü Bosch işçileri daha fazla zam alınca, diğer metal işçileri buna karşı çıkarak yeni sözleşme imzalanmasını istedi. Renault işçileri sendikaya 5 Mayıs'a kadar süre tanımıştı. Dün süre dolunca istifalar başladı. İstifa eden işçilere saldırılar oldu.”
(The Lira)

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez
Financial Times: Çinli markalar limanları otoparkları gibi kullanıyor