Özbekistan lojistik çalışmaları karayolundan sürüyor

Özbekistan lojistik hizmetleri sunma konusunda adeta yarış içerisine giren nakliye şirketleri ihracatçı ve ithalatçı firmalara çok alternatifli taşıma hizmeti seçenekleri sunmaktadırlar.

Türkiye’nin Uluslararası ticaret alanında dışa açılımı geliştirme hamleleri kısa süre içerisinde netice vermeye başladı. Avrupa ülkelerinin yanı sıra Asya ülkelerinin tamamında da etkin girişimlerde bulunan yetkililerimizin çabaları sonucu özellikle Özbekistan ile yapmakta olduğumuz ihracat ağırlıklı ticaretimizin önemli oranda artış sağladığı görülmektedir.

Türkiye-Özbekistan ihracat ve ithalat hareketliliği lojistik sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlarında dikkatini çekmiş olacak ki birçok firma yönünü bu hatta çevirmiştir. Ülkemiz genelinde geçmişten günümüze faaliyet gösteren Özbekistan nakliye firmaları sayısında meydana gelen artış beraberinde rekabet ortamını da getirmiştir. Özbekistan lojistik hizmetleri sunma konusunda adeta yarış içerisine giren nakliye şirketleri ihracatçı ve ithalatçı firmalara çok alternatifli taşıma hizmeti seçenekleri sunmaktadırlar.

İki ülke arasında ilerlemekte olan ticaret genel itibarı ile karayolu üzerinden tır nakliyesi şeklinde ilerlediğinden hat üzerinde seçilen güzergahın da önemi bir hayli artmaktadır. Dünya genelinde meydana gelen salgın hastalıktan dolayı alınan tedbirler kapsamında sınırlama getirilen sınır kapısı geçişlerinden Özbekistan’da etkilenmiş olduğundan standart olarak kullanılan İran, Türkmenistan üzeri güzergah neredeyse hiç kullanılmayacak duruma gelmiştir.

Alternatif olarak ortada duran diğer güzergahlar Gürcistan, Azerbaycan üzeri ile Gürcistan, Rusya, Kazakistan üzeri güzergahların yoğun olarak kullanıldığı Özbekistan nakliye hattında Türk ve Özbek plakalı taşıma araçları önemli ölçüde boy göstermektedir. Yılın belli dönemlerinde ortaya çıkan Türk tırlarına uygulanmakta olan geçiş belgesi (dozvala) sıkıntısından kaynaklı olarak alternatif araç arayışlarına çözüm özellikle Özbekistan menşeili yabancı plakalı tırların organize edilmesi şeklinde üretilmiştir.

Her iki güzergahın kullanımında da araç varış süresi yaklaşık olarak aynı sürelere tekabül etmekte olup Türkiye’nin her yerinden yapılan yüklemeler neticesinde ortalama 12-14 günlük bir süre zarfında Özbekistan varış noktalarına ulaşım sağlanmaktadır. İran, Türkmenistan üzeri güzergah kullanımında bir taşıma aracına yüklenen ağırlık miktarı 23-24 ton aralığında iken diğer güzergahlarda Rusya ve Kazakistan’ın izin vermiş olduğu maksimum tonaj limiti olan 22 tonu geçmeyecek şeklide yükleme yapılmaktadır. Ülkemizin dört bir yanında üretim faaliyetleri içerisinde olan dış ticaret firmalarımızın üretim tesislerinden yapılan yüklemeler yine aynı şehrin gümrük noktalarında ihracat işlemlerinin yapılmasının akabinde Özbekistan’a ulaştırılmak üzere yola çıkarılmaktadır.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Mersin nakliyeciler sitesi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı