Adı konulmamış bir ekonomik kriz yaşadığımızı bazen kabul edip, bazen etmesek bile Türkiye’de iyi şeyler de oluyor. Buna verilecek en güzel örneklerden biri de, mayıs ayı ortalarında kesinleşerek imza altına alınan bir satış sözleşmesiydi. Bu satış sözleşmesinin bir tarafında Türk Ulukom Bilgisayar, diğer tarafında ise dünyanın en büyük gümrük-lojistik yazılım şirketlerinden Avustralya orijinli WiseTech Global yazıyordu.
İşte bu birliktelikten doğan gücün, lojistik sektöründe ezber bozacak uygulamalarla anılacağına inanıyoruz.
Bundan sonrasını Ulukom'un önceki şirket ortağı, şimdi ise WiseTech Global’de profesyonel yönetici olan Erkin Fındık’a bırakalım:
Erkin Fındık, Ulukom Bilgisayar’ın nasıl WiseTech Global’e dönüştüğünün öyküsünü ve 2019’da piyasaya sürmeyi planladıkları CargoWise One hakkındaki bilgileri LOJİPORT Yayın Yönetmeni Selçuk Onur ile paylaştı.
“Biz, Türkiye’deki gibi bir satın alma yaşamadık. Yabancı satın almalarda karşılıklı inceleme süreçleri çok uzun zaman alır. Yıl boyunca denetim şirketleri, avukatlar kapımızı aşındırmıştı. Bu uzun süreci başarıyla geçirip, tamamını almaya karar vermeleri de, şirketin ne kadar sağlıklı bir yapısı olduğunun göstergesidir.
Devlerin kullandığı programı lokalize edecekler
Şirket yapısı ve işleyişinin aynen devam edeceğinin altını çizen Erkin Fındık, şöyle devam etti: “Ekip, aynı ekip. Aynı ürünü üretmeye ve destek vermeye devam ediyoruz. Farklı olarak bunun paralelinde WiseTech Global’in dünyada yaygın bir şekilde kullanılan CargoWise One adlı ürününü yavaş yavaş yerelleştirme çalışmaları yapıyoruz. Biz, lokal bilgi ve becerimizi, onların global bilgi ve becerisiyle birleştireceğiz. Ortaya da mükemmel bir ürünün çıkacağını söyleyebilirim. CargoWise One, dünyada 130’dan fazla ülkede kullanılıyor. Biz bu ürüne yapacağımız katkılarla Türk gümrük ve muhasebe sistemine uygun, çok talep gören bir çalışma gerçekleştirme arzusundayız. İki yıl içinde ürünü lokalize etmeyi planlıyoruz. Bunun için, var olan ekibimizi koruyacak ve bazı ilaveler yapacağız. Hem istihdam açısından büyümeyi, hem de pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz.”
Kullandığınız kadar ödeyeceksiniz
CargoWise One’ın, dünya lojistik sektöründe en fazla tercih edilen yazılım olduğunu vurgulayan Erkin Fındık, yazılıma yapacakları katkı ve farklılıkları da şu sözlerle açıkladı: "Dünyadaki en büyük 25 freight forwarder’in 24’ünün; yine dünyadaki 50 en büyük 3PL hizmet sağlayıcısının 33’ünün bu ürünü kullandığını söylersek, tercih oranı açısından bir ölçü olur sanıyorum. 8 bin de müşterisi bulunuyor. En önemli farklılığı da ‘kullandığın kadar öde’ sistemiyle sunulacak olması. Yani bir lisans yatırımı gerektirmiyor. Fiyatlaması, kullanıcı başına aylık olarak belirleniyor. Bunun üzerine de yaptığınız iş başına bir ilave alınıyor. Örneğin, 10 kullanıcısınız. Kullanıcı başına bir rakam var bu rakamı 10 ile çarpıyorsunuz. Üstüne de sisteme kaç booking girdiyseniz belirlenmiş birim fiyat üzerinden çarpılarak, yazılım bir ‘kullanma bedeli’ şeklinde her ay fatura ediliyor. Sistemin güzel olan tarafı, öncelikle baştan aldanmıyorsunuz. Yani şu olmuyor: Ben hala aynı ürünü fiyat listem üzerinden satmaya ve desteklemeye devam ediyorum. Müşteriyi kısa bir sürede anlamaya çalışıyorum, o beni anlamaya çalışıyor. Verdiğimiz teklif sonrası 10 modülle satışı gerçekleştiriyoruz. Ama müşteri iki ay sonra ‘Ben başladım fakat bu 10 modülden ikisi bana lazım değil’ ya da ‘3 tane daha lazım’ diyebiliyor. Veya lazım ama kullanamıyor ve kullanamadığı bir ürüne para veriyor. Bir de yılın sonunda tüm sistem üzerinden bakım parası ödemek zorunda kalıyor. Bizim sistemimizde ise ne kadar iş yaparsanız o kadar yazılım şirketine para ödüyorsunuz. Yazılım ise, artık bir yatırım maliyeti değil, bir iş maliyetine dönüşüyor.”
Yazılım, yeni şekliyle 2019’un ikinci yarısı piyasada
Eğer başarılı olurlarsa, Türkiye ile sınırlı kalmayıp, yazılımı çevre ülkelere de ihraç etmeyi planladıklarını kaydeden Erkin Fındık’ın son sözleri de şöyle oldu: “Bizim onların global sistemine adapte olmamız ve aynı dili konuşabilmemiz için eğitim süreçleri, önümüzde en son adım olarak duruyor. Ne kadar Türk gümrük ve muhasebe sistemine adaptasyon da olsa, bir kısmını biz, bir kısmını onlar yazacak. CargoWise One’ın Türkiye’deki faal satışını 2019’un ikinci yarısı gibi planlıyoruz. Belki ilk etapta muhasebe ve gümrük olmadan, sadece operasyon olarak başlayacağız, adaptasyonun ardından komple bir yazılım olarak Türk lojistik sektörünün hizmetine sunacağız. Bu konuda ne Avustralya’nın ne de bizim acelemiz yok. Yapabileceğimiz en mükemmel ürün ortaya çıkınca, biz de piyasada olacağız. İstediğimiz pazar büyüklüğüne de ulaşırsak, servis partnerleriyle sistemimizi yaygınlaştıracağız. Ürünü halen Türkiye’de kullanan 8-10 civarında firma var. Muhasebeyi de ekleyince, onlar da bizim potansiyel müşterimiz olacak.”
Selçuk ONUR - LOJİPORT