Pandır: İç pazarın büyümesi şart

Tofaş Üst Yöneticisi  (CEO) Ali Pandır, otomotiv sektöründe Türkiye'ye yeni yatırım çekebilmek  için orta ve uzun vadede iç pazarın büyümesinin...

Tofaş Üst Yöneticisi  (CEO) Ali Pandır, otomotiv sektöründe Türkiye'ye yeni yatırım çekebilmek  için orta ve uzun vadede iç pazarın büyümesinin şart olduğunu söyledi.

Pandır, Türk otomotiv sanayinin son  yıllardaki başarısını anımsatarak, birçok yeni modelin Türkiye'de  üretilmeye başlandığını söyledi.

Bu durumun sürdürülebilmesi için gerekli koşulların oluşturulması  zorunluluğunun altını çizen Pandır, Türkiye'de orta ve uzun vadede  pazarın büyümesinin şart olduğunu söyledi.

Yatırımların devam etmesi için Türkiye iç pazarının daha büyük olması  gerektiğini ifade eden Pandır, şöyle devam etti: "Pazarın şu andaki büyüklüğü bugüne kadarki projelerde yeterli oldu ama  bundan sonra zorlanırız. Çünkü bir projenin fizibıl olarak Türkiye'ye  gelmesi için üretilen aracın iç pazarda da satılıyor olması gerekiyor.  Sırf ihracata yönelik otomotiv projelerini fizibıl yapmak zorlaşıyor.  Türkiye'ye yeni proje çekmek için iç pazarın büyümesi orta ve uzun  vadede şart."

Ali Pandır, Tayland ile Türkiye'nin birbirine benzer ülkeler olduğunu,  Tayland'ın da çok yatırım çektiğini ifade ederek, ancak Tayland'ın iç  pazarın daha büyük olmasının o ülkeye daha çok ayrıcalık tanıdığını  anlattı. Büyük iç pazarlı ülkelerin Türkiye'ye ciddi rakip olabildiğini  belirten Pandır, Rusya ve Hindistan'ın da maliyet yapılarının yanı sıra  iç pazar büyüklükleri ile dikkati çektiğini söyledi.

Otomotiv sanayisinin yeni yatırımlarla daha büyük bir patlama yapması  için belli eşik noktalarını geçmesi gerektiğini dile getiren Ali Pandır,  "Analizlerin iyi yapılması lazım. Pazar 550-600 binler arasında  gerçekleşiyor. Vergi baskılarının da etkisiyle pazarda 1 milyona doğru  bir trend yok" diye konuştu.

 

Ana sanayi ile yan sanayi ilişkileri

 

Türkiye'de otomotiv ana sanayi ile yan sanayi arasındaki ilişkilere de  değinen Pandır, Tofaş olarak yan sanayiye sürekli yeni işler  getirdiklerini anımsattı.

Yan sanayicinin asıl endişesinin süreklilik olduğunu anlatan Pandır, yan  sanayicilerde ileriye dönük bir güvensizlik bulunduğunu ifade etti.

Tofaş'ın şu anda Minicargo projesi ile 2017 yılına kadarki dönemi  garanti altına aldığını belirten Pandır, şunları söyledi: "Yan sanayicilerin bazıları projelere hala kuşkuyla bakıyorlar.  Yatırımlarını yapmıyorlar. 'Bir bekleyelim, görelim' şeklinde bazı  yaklaşımları olabiliyor. Hala bir çekingenlik var. Bu da aslında çok  doğal. O kadar çok insanın ağzı yandı ki, buna şaşırmamak lazım. Yan  sanayide ürkek bir yapı var, bunu da aşmak gerekir. Yan sanayiciler,  'tamam biz Ar-Ge konusunda yatırıma hazırız, ama 2 yıl sonra proje  bitecek, biz ne yapacağız' diye düşünüyorlar.

Türkiye'ye sadece bizim değil, rakiplerimizin de proje getirmesiyle bu  boşlukların dolması daha kolay olacak."

 

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

DKV Mobility'nin karbon salımını sıfırlama hedefine bilimsel onay geldi
"BP satın alımını ülkemize olan koşulsuz inancımızla gerçekleştirdik"
Sürat Kargo filosu, 2025'te 125 elektrikli araca ulaşacak
6.⁠ ⁠Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödülleri sahiplerini buldu
UND geleneksel Lojistik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu