Pegasus İstanbul-Moskova uçuşuna talip

Kırgızistan’da havayolu satın alarak Uzakdoğu’nun kapısını açan Pegasus, gözünü yeni yatırımlara dikti. Pegasus’un Genel Müdürü Sertaç Haybat,...

Kırgızistan’da havayolu satın alarak Uzakdoğu’nun kapısını açan Pegasus, gözünü yeni yatırımlara dikti.

Pegasus’un Genel Müdürü Sertaç Haybat, “Bişkek’te arkadan dolanıp puan aldık. Benzer hamleleri diğer bölgelerde de yapmak istiyoruz” dedi. Haybat, İstanbul-Moskova’nın çoklu tayine açıldığını, bu hatta talip olduklarını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde 100 uçak siparişi veren ve halka açılanleri çeken Pegasus yurtdışında büyümesini sürdürüyor. Yurtdışındaki 41’inci uçuş noktası, Barcelona seferlerine geçtiğimiz hafta içinde başlayan şirketin yeni rotaları ise Doha ve Atina olacak. İstanbul-Barcelona seferlerini haftanın her günü karşılıklı olarak gerçekleştiren Pegasus İspanya’nın başkenti Madrid’e de uçmak için çalışma başlatacak.

Çoklu tayine açıldı

Pegasus’un davetlisi olarak gittiğimiz Barcelona’da Genel Müdür Sertaç Haybat, Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güliz Öztürk ve Uçuş İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nadir Kabaş ile şirketin hedeflerini ve son dönemde havacılık sektöründe yaşanan gelişmeleri konuştuk. Geçtiğimiz günlerde Türkiye ve Rusyaarasında yapılan anlaşmayla İstanbul-Moskova hattı çoklu tayine açıldı. Bu hat üzerinde yeni havayolu şirketleri de yolcu taşıyabilecek. Bugüne kadar Rus tarafından Aeroflot, Türkiye tarafında ise THY bu seferleri gerçekleştiriyordu.

Niye hat vermediler?

Haybat, Sivil Havacılık’ın vereceği yeni frekanslara talip olduklarını belirterek şunları söyledi: “Tabii bu frekanslar umarız yine THY’ye verilmez. Zamanında benzer bir olay Kiev’de yaşandı fakat frekansları bize vermediler. Bunu hangi kriterlere göre belirliyorlar bilmiyoruz. ‘Kiev’de bize niye hat verilmiyor’ diye sorduk. Tüm uçuşlar Atatürk Havalimanı’ndan olsun diye verilmediğini, Atlas Jet’i tercih ettiklerini söylediler. Ancak Atlas, Kiev’e uçmayınca, yeni frekansı bu kez THY’ye verdiler. THY bu uçuşu şimdi Sabiha Gökçen’den gerçekleştiriyor.”

Korumacılık kalmadı

Kamunun çoğu zaman THY’nin arkasında yer aldığını ve onlara destek verdiğini söyleyen Haybat bu konuda nihai çözümün THY’deki kamu hisselerinin satışından geçtiğini anlattı. Bugün havayolu taşımacılığında korumacılığın 1980’lerde kaldığının altını çizen Haybat, “Bugün Almanya’da kimse Lufthansa’yı korumaya çalışmıyor. İsviçre SwissAir’i korudu mu? Şirket battı. Havayollarını korumak ancak geri kalmış ülkelerde olur” şeklinde konuştu.

Yeni havalimanının parası yolcudan çıkar

SERTAÇ Haybat yeni havalimanı ihalesini Limak-Cengiz-Kolin-MAPA- Kalyon beşlisinin KDV dahil yaklaşık 26 milyar Euro’ya almasıyla ilgili bir soru üzerine de asıl Atatürk Havalimanı’na yazık olduğunu söyledi. Haybat, “İhalede çok büyük rakamlara ulaşıldı. Çok güzel bir proje fakat burada asıl önemli olan bu paranın kim tarafından ödeneceği. Projede havaalanı vergisi 20 Euro. Bu rakam Atatürk’te 15dolar. Sabiha Gökçen’de ihale öncesinde 12 Euro’yken ihale sonrasında bir anda 15 Euro’ya çıkarıldı. Aradaki 3 Euro’nun yarısı işletmecinin yarısı ise Devlet Hava Meydanları’nın kasasına giriyor. Şimdilik yeni havalimanı için vergi 20 Euro olarak belirlendi. Fakat bunun artmayacağının garantisi yok. Tabii bu vergi aynen tüketiciye yansıtılacak. Yani ihaleyi kazanan grup yılda 1 milyar Euro kira ödeyecek fakat aslında bu para vatandaşın tüketicinin cebinden çıkacak” dedi.

Yeni Bişkek’ler yolda

PEGASUS geçtiğimiz yıl Kırgızistan’da faaliyet gösteren Manas Air’in yüzde 49’unu satın almış, bu hamlesiyle de Uzakdoğu’nun kapısını açmıştı. AtlasJet de şu anda Kırgız Havayolları’yla flörtte. Şirketlerin tek hedefi buradan Uzakdoğu’ya açılmak. Mevzuat gereği şu an başta Çin olmak üzere bölgeye sadece THY, direkt uçabiliyor. Bişkek operasyonunda bir anlamda arkadan dolaşıp puan aldıklarını dile getiren Pegasus Genel Müdürü Sertaç Haybat, yakın zamanda benzer operasyonları farklı bölgelerde de yapabileceklerinin sinyalini şöyle verdi:  “Bişkek için Türkiye’den tayin imkanımız olmadı. Bunun üzerine Kırgizistan’da bir havayolu şirketi satın aldık. Seferleri İstanbul çıkışlı yapıyoruz. Tek bir uçak İstanbul’dan çıkıyor ve orada bir saat kaldıktan sonra yeniden İstanbul’a dönüyor. Bundan sonra ülkede bir havayolu geliştirme işimiz olacak. Asya’yı Bişkek üzerinden bağlayan bir havayolu geliştirmeye çalışacağız. Buradan Hong Kong’a uçabilirsiniz, Çin’e uçabilirsiniz, Kore’ye uçabilirsiniz. Stratejik olarak Asya’nın tam ortasında. Kırgizistan bu açıdan çok önemli. Bölgedeki önemli şehirlere 5 saatlik mesafede. Tabii bu konuda arayışlarımız devam ediyor. Bişkek modelini başka bölgelere de uygulayabiliriz. Tabii burada önemli olan bize değer katması ve yerel mevzuatın bunu yapmaya imkan vermesi. Ama bu bölgenin Rusya olmayacağını söyleyebilirim.”

 LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Havayolu Haberleri

En çok ülkeye uçan THY, Guinness dünya rekoru kırdı
Pegasus Hava Yolları’ndan tarihi uçak siparişi
BookingAgora ve Lufthansa arasında iş birliği!
SunExpress, 2025 Yılında Birleşik Krallık’ta Büyüyor
Hava taşımacılığı geliri 1 trilyon doları, yolcu sayısı da 5.2 milyarı aşacak