Petlim, Ege’yi dünyaya açacak

Ege ve Akdeniz’de 16 bin TEU’luk konteyner gemilerine bile hizmet verebilecek Petlim Limanı, bu yılın son çeyreğinde tamamlanacak.

Otoriteler tarafından Türkiye’nin en modern konteyner limanı olarak gösterilen Petlim Limanı, 2016 yılının başında hizmete girecek. Bu yılın sonlarına doğru inşaatı tamamen bitirilmesi planlanan liman, sahip olduğu birçok özellik nedeniyle hem Türk ekonomisi, hem de Ege’nin ticaret hacmi açısından önemli bir adım olacak. İzmir Aliağa’da PETKİM Limanı içerisinde inşaatı tüm hızıyla süren liman, tamamlandığında 1.3 milyon TEU’luk kapasiteye sahip olacak. Türk sanayicileri, Pire ve İskenderiye gibi limanlarda yaşanan zorluklardan kurtulacak, ihracatçının navlun maliyeti azalacak.

ZAMAN VE MALİYET KAYBI
ORTADAN KALKACAK

Limanın, 700 metre rıhtım uzunluğu ve 16 metre su derinliği ile 16 bin TEU kapasiteli son nesil gemilere bile hizmet verebileceğine dikkat çeken APM Terminals Türkiye Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen, Petlim’in bu yönüyle bile Ege ve Akdeniz’de bir ilke imza atacağını kaydetti. Petlim’in faaliyete başlamasıyla birlikte bölge sanayicisinin maliyet ve zaman kaybından kurtulacağını söyleyen Larsen, “İzmir Aliağa PETKİM Limanı içinde yapılmakta olan APM Terminals Ege’nin en büyük ve en gelişmiş konteyner terminali olacak şekilde planlanıyor. Bu terminalin bölgeye ve ülkeye en önemli katkısı bölgede faaliyet gösteren ithalatçıların ve ihracatçıların okyanus aşırı ve uzak piyasalara doğrudan erişim sağlayacak olmasıdır. Şu an bölgenin ihracat ve ithalat faaliyetleri aktarma imanlar veya nispeten küçük orta ölçekli yük gemilerinin desteği ile yürümekte ve bu da ilave maliyet ve zaman kayıplarına neden oluyor. Bu durum İzmir ve Ege bölgesinde yerleşik sanayinin küresel ekonomi ile doğrudan entegrasyonuna,  büyümesine ve iş imkânlarının gelişmesine engel teşkil ediyor” diye konuştu.

EN BÜYÜK KONTEYNER GEMİLERİ
DOĞRUDAN İZMİR’E GELECEK

Petkim ve APM Terminals arasındaki ortak görüş ve güçlü işbirliğinin bir neticesi olarak 2023 yılında bölgede 2,5 - 3 milyon TEU arasında bir konteyner hacminin oluşmasını öngördüklerini söyleyen Larsen, “Ege Bölgesinin kombine taşımacılık alanında yapılmakta olan master planın uygulamaya alınması halinde de bu talebin daha da gelişeceğini ve büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Bu yaklaşım ile Aliağa’da kurmakta olduğumuz modern liman İzmir ve Ege piyasası için yakın zamanda dünyadaki en büyük konteyner gemilerinin doğrudan uğradığı ve küresel piyasalar ile entegrasyonun sağlandığı bir liman olacak. Bu durum mevcut limanlardaki transit sürelerinin kısalmasına ve yerel sanayinin okyanus aşırı piyasalara düşük maliyetlerle erişmesine imkân verecek. İzmir bundan sonra Pire ve Malta gibi limanlara bağlı kalmadan, direkt olarak dünyanın bütün hatlarına ve büyük ölçekli gemilere hizmet verebilir bir yeteneğe kavuşacak. Tahmin ediyoruz ki terminalimizin açılması İzmir’de ekonomik büyüme ve istihdam üzerinde son derece olumlu bir etki yaratacak” ifadelerini kullandı.

VİNÇLER EYLÜL’DE KURULACAK
Terminalin ilk fazının 2016 başında hizmete açılmasının ardından bölgedeki en büyük yük gemilerinin İzmir’e yanaşmasını sağlayacak olan 3 adet STS vinç ile 10 adet RTG vincin devreye alınacağını aktaran Larsen, ileri teknoloji ekipmanlar ile donatılmış bu vinçlerin, Eylül ayının sonunda limana getirilip montajına başlanacağını dile getirdi. Larsen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ekipman adetlerini ilerleyen dönemde ikinci fazımızın tamamlanması ve hacim artışlarımız ile birlikte 6 STS ve 26 RTG’Ye kadar çıkaracağız.  Liman birçok teknik özelliği ile Türkiye’deki en modern konteyner limanı olarak faaliyet gösterecektir. Tam otomatik kapı (plaka okuma bilgisi ve IT entegrasyonu ile),  ileri teknoloji vinçler ve açık ve kapalı alanlarda konteyner hareketlerini anlık yönetebilen akıllı sistemler ile ülkemizin en modern ve en verimli konteyner işletmesine şimdiden aday.”

İSTANBUL YAKINLARINDA
YATIRIM ARAYIŞINDAYIZ

Türkiye’nin APM Terminals için son derece önemli olduğunu belirten Larsen, yatırım planları açısından da Türkiye’nin öncelikli ülkeler arasında yer aldığının altını çizdi. Türkiye’nin, sürekli büyüyen ekonomisi ve gelişen bölgesel ticaret kapasitesi ile konteyner liman işletmeciliği için önemli bir Pazar olduğuna vurgu yapan Larsen, “Türkiye’nin Ortadoğu, Akdeniz ülkeleri ve Avrupa ile oluşturduğu köprü konumu uluslararası ticaret ve bölgesel lojistik merkez olma fırsatını da beraberinde getirmektedir. Bu nedenlerle Türkiye APM Terminals için önemli ve öncelikli pazarların başında geliyor. İzmir Aliağa’daki yatırımımız Türkiye’deki ilk yatırım olup, APM Terminals olarak özellikle Marmara bölgesi ve İstanbul yakınlarında yatırım arayışlarımız ve konteyner dışı terminal işletmeciliğine yönelik çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor” dedi.

ÇEVRE VE İŞ GÜVENLİĞİNDE
DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK

Genel Müdür Mogens Wolf Larsen, çevre ve iş sağlığı konularında da dünyaya örnek olacaklarını söyledi: “Konteyner limanımızın bölgeye ve ülkeye bir diğer katkısı da sağlık, emniyet ve çevre konusundaki öncü yaklaşımları ve bu alandaki küresel birikimi ile gerçekleşecek.  APM Terminals olarak Ege Terminalimizde üstün sağlık, çevre ve güvenlik kurallarımızı vazgeçilmez ilkelerimiz olarak yerleştireceğiz. APM Terminals olarak küresel çapta uyguladığımız sağlık, emniyet ve güvenlik ilkelerimiz ile sektöre örnek olmak ve Ege terminalini bu alanda Türkiye’nin en iyi ve en başarılı terminali yapmayı hedefliyoruz.”

ÖZETLE APM TERMİNALS…
APM Terminals, denizcilik sektöründe 100, liman - terminal işletmeciliğinde 50 yılı aşkın süredir hizmet vermekte olan Danimarka kökenli A.P. Moller Maersk Group bünyesinde yer alan terminal işletmeciliğinde dünyanın önde gelen bağımsız bir liman işletmecilerinden. 20 bin 300 çalışanı ile 5 kıtada ve 58 ülkede faaliyet gösteren APM Terminals, toplam 65 faal liman işletmesi ve 135 lojistik köyü ile global terminal ağını küresel ticarete, hat taşıyıcılarına ve ithalat ve ihracat işletmelerine sunuyor. Şirket, 2014 yılında elleçlemiş olduğu 38.3 milyon TEU konteyner ile 4.45 milyar dolar ciroya ulaşarak halen yatırım çalışmaları devam eden 7 terminali ile dünya liderliği yolunda emin adımlarla ilerliyor…

Burak GÜNER – Marin&Port

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti