Petrol fiyatlarında artış spekülatif

Dünyanın günlük petrol tüketiminin 86 milyon varil olduğunu ve Libya'nın üretimindeki azalmanın yüzde 1'in altında bir etkisi olduğunu kaydeden Yıldız,...

Dünyanın günlük petrol tüketiminin 86 milyon varil olduğunu ve Libya'nın üretimindeki azalmanın yüzde 1'in altında bir etkisi olduğunu kaydeden Yıldız, "Libya'nın günlük 1,6 milyon varil üretimi var. Bunun yüzde 25'i kısıldı. Suudi Arabistan günlük 4 milyon varil ek üretim yapabileceğini açıkladı. Buna rağmen fiyatlar artış eğiliminde. Yüzde 1'lik arz eksikliğine karşılık yüzde 10'unun üzerinde fiyatlar arttı" değerlendirmesinde bulundu.

 

Fiyatların artıyor olmasının üretici ülkelerin de lehine olmayacağını ifade eden Bakan, "Sürdürülebilir bir pazar ve satışın olması için, sürdürülebilir bir fiyatın olması lazım. Yüksek fiyat ve yüksek karlar hep kısa dönemli olur. Bu tür gelişmeler enerji ve petrol tarihinde çok yaşandı" şeklinde konuştu. Bakan tüketici ülkelerin fiyatların aşırı arttığı durumlarda tedbir almaya başladıklarını ve tüketici alışkanlıklarının da değişeceğini söyledi.

 

PETROLE ENDEKSLİ DOĞALGAZ FİYATLANDIRMA FORMÜLÜ DEĞİŞMELİ

 

Doğalgaz alımlarında uzun dönemli kontratlarda petrole endeksli fiyatlandırma uygulandığını, bunun tüm Avrupa ülkeleri için de geçerli olduğunu ifade eden Yıldız, "Üretici ülkeleri de anlamaya çalışıyoruz. Doğalgaz fiyatlarında indirim bekliyoruz. Petrol fiyatlarının aşırı arttığı bir ortamda bu ciddi hale geliyor. Petrole endeksli doğalgaz fiyatlandırma anlayışı yerini başka bir formüle bırakmalı" değerlendirmesini yaptı.

 

Rusya ile yapılan müzakerelerde fiyat indirimlerinin yanısıra "al ya da öde" kontratı ile ilgili taahhütlerin düşürülmesinin de pazarlık konusu olduğunu hatırlatan Bakan, 2010'da daha az doğalgaz tüketilmesinin sudan üretilen elektrik miktarının artmasına bağladı. 2008'lerde yüzde 18'lere kadar gerileyen sudan elektrik miktarın 2010'da yağışların iyi olması nedeni ile yüzde 28'lere kadar çıktığı bilgisini veren Yıldız, 2011 için de olumlu beklentileri olduğunu kaydetti.

 

MAVİ AKIM'DAN GELEN DOĞALGAZ ÖZEL SEKTÖRE AÇILACAK

 

Doğalgaz dağıtım ve alım özelleştirmeleri ile ilgili soruları yanıtlayan Bakan Yıldız, Mavi Akım'dan gelen doğalgazın bu çerçevede değerlendirilebileceğini belirtti. Yıldız, "Bu konuda Rusya ve İtalyan ortağı ile müzakereler sürüyor. Nihai bir cümle söylememiz zor. Burada her iki ülkenin de çıkarına olacak şekilde bir adım atılmaya çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

 

Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom'un Türkiye'deki yatırım çalışmaları ile ilgili de konuşan Bakan, "Serbest piyasa işliyor. Biz arz ediyoruz ve teklifler geliyor. Bunlar değerlendiriliyor... Ankara doğalgaz dağıtımı için yabancı bir şirket teklif verebileceklerini söylemişti. Ancak yerli bir konsorsiyum aldı" dedi.

 

SAMSUN-CEYHAN'DA İMZA KONUSUNDA TARİH VERMEYELİM

 

Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili özel sektörün kendi arasında müzakereleri sürdürdüğünü ve projeyi olgunlaştırdığını kaydeden Bakan Yıldız, hükümetin de stratejik bir proje olması nedeni ile her türlü desteği verdiğini belirtti. Rakip proje olarak değerlendirilen Burgas-Dedeağaç'la ilgili yorum yapmayacağını ifade eden Yıldız, İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki yükü azaltacak her formüle olumlu baktıklarını da hatırlattı.

 

Türkiye'nin Samsun-Ceyhan projesinin olmasını istediğini vurgulayan Bakan, "İtalyan ortaklar da geliyor. Ne kadar mesafe alacağımız müzakerelerde ortaya çıkacak. İmza konusunda tarih koymayalım. 2009'un ortalarından bu yana çalışmalar sürüyor. Bizim petrolü olan tarafın 25 milyon ton tedarik konusunda garanti vermesi ile ilgili beklentilerimiz var. Ayrıca Kazakistan'ın da bu hattan 10 milyon tonluk petrol arzı gündemde" dedi.

 

İki ülke arasında hedeflenen 100 milyar dolarlık toplam ticaret hacminin de hayal olmadığını ifade eden Yıldız şu şekilde konuştu: "Bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz. Eninde sonunda buna ulaşacağız. Stratejik ortaklığımızda ticari yapılar önde gidiyor. Dünyadaki krizler bazı ülkelerde fırsata dönüşüyor. Rusya da bunlardan biri. Nükleer santral yapımı burada çok önemli. Burada sanayinin diğer dalları ile ilgili işleri sürükleyeceğini düşünüyoruz. Portföyümüzde olmayan kalemler listemize girecek. KEK toplantısı için 7 bakanlığın temsilcileri ile buradayız" Ticari dengesizliğin çözümü için Türkiye'nin ihracatını artırması gerektiğini de vurgulayan Bakan, otomotiv ve yedek parça sektörü ile ilgili beklentileri olduğunu belirtti.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Guncel Haberler Haberleri

"Milli elektrikli traktörün prototipini tamamladık"
Türk jeti düştü, uçaktaki 11 kadın öldü
Doğuş, İstinye Park ve VW Arena'yı satıyor
İETT'den tehdit gibi açıklama
Elektrikli otoya "torba"dan ÖTV zammı çıktı