Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin öncelikli amacının ithal kaynakları yerli kaynaklar haline dönüştürmek olduğunu belirtti. Türkiye'de petrol ve doğalgaz olduğuna inandıklarını kaydeden Yıldız, bunun için sektörel sabra ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu kapsamda Norveç örneğini gösteren Yıldız, "Kuzey Denizi'nde 32 kuyu açılıyor ve bir şey bulunamıyor, 33. kuyuda bulunuyor. Bu kadar sabrı gösterebilmemiz lazım. Bu sabrın bedeli de ödenmek zorunda." diye konuştu. Karadeniz'deki aramaların bitmediğini ifade eden Yıldız, Akdeniz'de biraz daha iyi çalışacak bir yapıyı kurguladıklarını dile getirdi.
Akdeniz açıklarında iki boyutlu sismik arama yapan Piri Reis'in işlevini tamamladığını ve geminin haksız eleştirilere maruz kaldığını söyledi. Üç boyutlu bir sismik geminin kiralandığını, aynı zamanda yeni bir geminin de satın alınması için sipariş verildiğini belirten Bakan Yıldız, ihalenin daha profesyonel olması için Savunma Sanayii'nde yapıldığını ve geminin 2014 yılında teslim alınacağını dile getirdi. Yeni üç boyutlu sismik arama gemisinin derin deniz aramalarında kullanılacağını kaydeden Yıldız, geminin isminin henüz konulmadığını belirtti. Bakan Yıldız, sondaj gemisinin ise petrol bulunması halinde alınacağını ifade etti.
Antalya'da Petrol Arama Üretim Sektörü 1. İstişare Toplantısı'nda gazetecilere bilgi veren Bakan Taner Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Akdeniz'de yaptığı doğalgaz arama çalışmalarında bulunan gazın ancak Türkiye üzerinden Avrupa'ya pazarlanabileceği iddialarına ilişkin olarak, "Şu anda yapılan bütün fizibilite çalışmaları Türkiye'yi gösteriyor. Eğer İsrail'le Mavi Marmara olayını yaşamamış olsaydık yürütülebilecek çok fazla ortak proje vardı. Bu projede ilk sıralarda yer alırdı. Bu, doğru bir iş olurdu. Ancak şu durumda bu doğalgaz hattı 9 tane canımızı taşıyabilecek durumda değil." dedi. Akdeniz'deki gerginliğe değinen Yıldız, İsrail diplomatik yollardan özür dilemedikçe ve tazminat gibi birtakım şartları sağlamadıkça projenin hayata geçmesinin mümkün olmadığını belirtti. İsrail'in söz konusu saldırısı ile projenin zarar gördüğünü ifade eden Yıldız, gazın Türkiye'ye uğramadan taşınmasının çok zorlama bir proje olacağını kaydederek, "Gazın taşınmasının tek yolu var. Boru hattıyla taşınması konusunda Akdeniz'in dibi çok müsait değil. Türkiye'nin boru hattı altyapısı var. Niçin o projede kullanılmasın? Teklif gelirse siyasi zemini sağlamlaştırdıktan sonra bunlar ancak o zaman konuşulur. Siyasi zemin sağlam hale gelmeli." diye konuştu.
İlyas KOÇ-ZAMAN