Petrole 25 milyar az ödedik ama ceplere yansımadı

Türkiye’nin petrole ödediği tutar geçen seneye göre yüzde 38 azaldı ancak bu durum, akaryakıt fiyatlarına indirim olarak yansımadı.

Petroldeki ucuzluğun pompa fiyatlarına yansımadığını TÜİK'in temmuz ayı dış ticaret verileri de teyit etti. Ocak-Temmuz 2015'te petrole ödenen geçen seneye göre tutar yüzde 38 azalırken benzine sadece yüzde 5 indirim yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Temmuz ayına ait dış ticaret verilerine göre 2015'in ilk 7 aylık toplam ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,37 gerileyerek 93,4 milyar dolardan 84,7 milyar dolara geriledi.  İthalat rakamları ise petrol fiyatlarının da etkisiyle ciddi gerileme gösterdi.

İlk yedi aylık dönemler itibarıyla incelendiğinde ithalat yüzde 10'dan fazla azaldı. Bu azalışta, petrol ve petrol ürünleri ithalatının bir yılda 32,3 milyar dolardan 23,7 milyar dolara gerilemesi etkili oldu. Petrol ve petrol ürünleri ithalatına ödenen para, yalnızca temmuz ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla 1,9 milyar dolar geriledi.

Buna rağmen dış ticaret açığı, temmuz ayında bu yılın en yüksek rakamına ulaştı. 11,2 milyar dolarlık ihracat, 18,2 milyar dolarlık da ithalat gerçekleştiren Türkiye'nin temmuz ayı dış ticaret açığı 7 milyar dolar olarak istatistiklere yansıdı. Bu rakam 2015'in en yüksek rakamı olarak kayıtlara geçti. Petrol ithalatı için ödenen tutarın 25 milyar lira azalmasına rağmen vatandaşın kullandığı benzin fiyatının TÜİK verilerine göre sadece yüzde 6,7 azalması, kafalarda soru işaretlerine yol açtı.

TÜİK'in açıkladığı dış ticaret verilerine göre, ihracat 2015 yılı Temmuz ayında, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 16,2 azalarak 11 milyar 181 milyon dolara, ithalat yüzde 8,7 azalarak 18 milyar 209 milyon dolara geriledi.

Dış ticaret açığı ise yükseldi. Temmuz ayında dış ticaret açığı yüzde 6,5 artarak 6 milyar 596 milyon dolardan 7 milyar 28 milyon dolara çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2014 Temmuz ayında yüzde 66,9 iken, 2015 Temmuz ayında yüzde 61,4'e düştü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre 2015 Temmuz ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 0,1, ithalat yüzde 3,9 arttı.

Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise 2015 yılı Temmuz ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 17,2, ithalat yüzde 12,5 azaldı.Petrol fiyatlarının gerilemesine rağmen ithalatta aslan payı petrol ürünlerinin sıralaması ortaya çıktı. İthalat, ürün bazında incelendiğinde Türkiye'nin yurtdışına en çok bağımlı olduğu ürünlerin sıralaması ortaya çıktı. İlk sırayı, petrol ve petrol ürünlerini de kapsayan ‘Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler, bitümenli maddeler, mineral mumlar' aldı. Bu ithalat kalemi için ilk 7 ayda 23,7 milyar dolar ödendi.

Geçen yılın aynı döneminde bu rakam, 32,3 milyar dolar olarak ortaya çıkmıştı. İkinci sırada 15,1 milyar dolarla ‘Kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları', üçüncü sırada ise 10,2 milyar dolarla ‘Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarı' ithalatı yer aldı.
(Zaman)

LOJİPORT

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Ek belgelerle Yunan, Macar, Rus ve Kazakistan yolu açıldı
Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak