Otomotiv ve beyaz eşya sektörü için kalıp ve saç parça üretimi yapan Sarıgözoğlu Hidrolik Makina ve Kalıp Sanayi AŞ, Porsche'nin bir çok parçası için kalıp üretirken, BMW'nin gelecek yıl üretmeye başlayacağı yeni serilerin kalıpları için de kısa listeye girmeyi başardı. Şirket Başkanı Mustafa Sarıgözoğlu, krizde 4. fabrikayı Bursa'da açarak ihracatta daha güçlü olmayı planladıklarını belirtti.
Sarıgözoğlu, 1957 yılında İzmir'de üretime başlayan ailenin kalıp konusunda önemli bir deneyime sahip olduğunu, Türk otomotiv ve beyaz eşya sanayisinin gelişimine paralel, kendilerinin de geliştiğini ifade etti.
Sarıgözoğlu, grup olarak 10 yıl öncesine kadar, kalıp üretimini, saç parça üretimini desteklemek üzere kullandıklarını ancak bu alanda özellikle otomotiv sanayisindeki talebi iyi değerlendirerek yüksek teknoloji ve tasarıma dayalı gelişim sergilediklerini kaydetti. Mustafa Sarıgözoğlu, Türkiye'nin nitelikli iş gücünü iyi değerlendirerek dünyanın önde gelen markalarıyla çalışmaya başladıklarını söyledi.
Firma olarak ürettikleri kalıplar ve saç parçalarının aralarında Jaguar, Porche gibi markaların da bulunduğu 10 markanın Avrupa'daki fabrikalarında kullanıldığını söyleyen Sarıgözoğlu, şu bilgileri verdi:
''Halen Mercedes, BMW, Peugeot, Audi ve Volkswagen fabrikalarının kalıplarını üretiyoruz. Son olarak Porsche'nin 4 kapılı modeli olan Panamera'nın da bir çok parçasının kalıplarını ürettik. Genelde Avrupa'da bulunan fabrikalara teslimat yapıyorduk ancak Audi, Çin'deki fabrikası için de kalıp istedi. Geçen yılın son aylarında teslim ettik.
Şimdi gündemimizde Peugeot ile büyük bir proje var. Ayrıca BMW'nin 2011 yılında piyasaya çıkacak yeni 3 ve 5 serisinin ihtiyacı olan kalıpları üretmek istiyoruz. Bu konuda uluslararası yarışma açıldı. 15 firmadan son 5'e kaldık. Kalıplarının tasarlanması, üretimi ve Almanya'daki fabrikalara gönderilmesini içeren bu iş için sürekli Almanya'ya gidiyoruz.''
KRİZ VE YATIRIM
Dünya çapında daha büyük projelere katılabilmek amacıyla yatırımlarını genişletme kararı aldıklarını ifade eden Sarıgözoğlu, grubun 4. üretim tesisini Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde açacaklarını belirtti.
Bursa'yı, yatırım maliyetlerinin yüksekliğine rağmen otomotiv sektörüne yakın olmak için tercih ettiklerini söyleyen Sarıgözoğlu, bu tesisin devreye girmesiyle yıllık 30 milyon avro civarındaki cirolarının kısa sürede 60 milyon avroya çıkmasını planladıklarını kaydetti.
Yatırım kararı aldıkları sırada küresel krizin etkilerini göstermeye başladığını ancak o noktaya geldikten sonra duramayacaklarına karar vererek yatırıma devam ettiklerini ifade eden Sarıgözoğlu, ''30 milyon avroya mal olan bu yatırımı önemli miktarda dış kaynakla yaptık. Bu nedenle kriz ortamında kaygılı günler geçirdik. Ancak bu yatırımı kriz ortamında yapmanın fırsatları da oldu. Krizin 2009 yılı ile birlikte sona ereceğini umuyoruz. Kriz sona erdiğinde alanında Avrupa'nın en modern fabrikasının üretimde olması bizim için büyük avantaj olacak'' dedi.
Kalıp üretiminin yoğun tasarım faaliyeti gerektirdiğini, bazen otomotiv firmaları tarafından gönderilen prototiplere müdahale ederek düzelttirebildiklerini ifade eden Sarıgözoğlu, bu konudaki başarıları nedeniyle Doğu Avrupalı firmalardan daha iyi olduklarına dikkat çekti.
Sarıgözoğlu, Türkiye'nin ucuz değil nitelikli işgücü cenneti olduğunu belirterek ''Fabrikamızı sık sık Avrupa'daki fabrikalardan heyetler ziyaret ediyor. Dinamik, esnek ve başarıya aç yapımız onları etkiliyor. Dış destek almak isteyen otomotiv firmalarının da ilk tercihi her zaman Türkiye oluyor. Bu konuda lojistik avantajlarına rağmen Doğu Avrupa ülkelerinin önüne geçebiliyoruz'' diye konuştu.
Mustafa Sarıgözoğlu, uluslararası düzeyde bir kaç firmadan ortaklık teklifi aldığını ancak şu anda böyle bir girişimde bulunmayı düşünmediğini sözlerine ekledi.
HÜRRİYET