Projeler OİB’’ten çıktı, İTÜ Çekirdek’te kuluçkaya yattı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe Geleneksel 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması’nda başarılı projeler ödüllendirildi.

OİB Başkanı Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, “500 milyar dolar ihracat hedefine içinde marka ve akıl olan ürünlerle ulaşabileceğiz. Buradaki başarılı projeleri İTÜ Çekirdek’te sanayiciyle buluşturacağız ve katma değeri yüksek ürünlerin önünü açacağız” dedi. 

Otomotiv endüstrisini geleceğe taşıyacak ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe Geleneksel 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması’ Bursa’da tasarım tutkunlarını, öğrencileri, akademisyenleri, araştırma merkezlerini, sanayicileri ve sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirdi. ‘Yerli otomobil için komponent tasarımları tamam’ denilen yarışmada başarılı bulunan 19 proje bu yıl ilk kez İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek’te kuluçkaya yatırılacak. İTÜ Çekirdek’te bir yıl boyunca projenin geliştirilmesi ve endüstriye kazandırılarak üretilmesi amaçlanıyor. 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinatörlüğünde düzenlenen yarışmanın

Ar-Ge Proje Pazarı alanına 196, Komponent Tasarım Yarışmasına 314 olmak üzere toplamda 510 proje katıldı. Bu projelerin başarılı görülen 55’i ise organizasyonun düzenlendiği Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde sergilenerek sanayici ile buluşması sağlandı. 

Markalı ve akıllı ürünler yaratılacak

OİB Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda yarışmanın yürütme kurulu başkanı Ömer Burhanoğlu, organizasyonun 500 milyar dolar ihracat hedefi için zemin hazırlayarak içinde marka ve akıl olan ürünler yaratmayı amaçladıklarını dile getirdi. Burhanoğlu, daha çevreci, kullanımı kolay, öncelikli tercih edilebilecek ürünleri sunabilmeyi ve ihracatta kilogram başına 1.5 dolar seviyesindeki geliri 3.5 dolara yükseltmeyi hedeflediklerinin altını çizdi. 

Para akıl alıyor

Burhanoğlu, önceki yarışmalarda toplamda 283 projenin sanayiciyle buluşması için sergilendiğini ancak beklentilerinin karşılanmadığını vurgulayarak şöyle konuştu: 

“Ortaya çıkan projelerin geliştirilmesi ve sonrasında da sanayiye aktarılması gerekmektedir. İTÜ Çekirdek ile yaptığımız işbirliği ile tam olarak bu hedeflenmekte. Projeler sanayileşme yolunda danışmanlıktan, prototipe, laboratuar çalışmalarından, patent sürecine ve sanayi ile buluşmasına kadar birçok fırsattan yararlanabilecek. Bu sayede proje sahipleri hem 1 milyon lirayı bulacak İTÜ Çekirdek büyük ödülünü kazanma, hem de kuluçkaya yatacak projelerini geliştirip, olgunlaştırarak sanayileştirme fırsatı bulabileceklerdir. Artık dünyada kaynak bolluğu var ve para akıl arıyor. Bunu da gençlerimizin aklı ve yüreği ile yakalayacağımıza inanıyorum. Biz de buna destek olacağız. Türkiye’nin doğal kaynağı gençlerimizdir. Onlara sahip çıkacağız.”

Uzmanlar geleceğe işaret etti

Yarışmanın ödül töreninin yanı sıra düzenlenen konferans ve panellerde de otomotiv endüstrisi masaya yatırıldı. Leyla Acaroğlu, çevre inovasyon ve sürdürülebilirlik, Greg Lindsay çevreci araçlar konularında konferanslar verirken, eş zamanlı düzenlenen panel ve workshop’larda da otomotiv sektöründe yeni trendler ve iş modelleri, kompozit sektörü, otomotivde teknik tekstiller gibi konular masaya yatırıldı. 

Otomotiv endüstrisinde çevrecilik ve sürdürülebilirlikle ilgili son gelişmelere değinen Acaroğlu, özellikle elektrikli taşıtlarda ABD ve Avrupa’da çok ciddi yatırımların olduğunu kaydetti. Acaroğlu, “Karbon alanında yakıtlar bitiyor. Bu alanda dünyada önemli tartışmalar var. 10 yıl içerisinde otomotivde ya elektrik ya da hidrojen yakıtlar hakim olacak. Türkiye’de kendini buna göre konumlandırmalı” diye konuştu. 

Projeler ödüllendirildi

Ar-Ge Proje Pazarı Yarışması’nda ‘Enwair batarya’ projesi birinciliği kazanarak 10 bin lira, ‘Düşük sıcaklıklarda çalışabilen yüksek verimli statik range extender’ projesi ikinciliği elde ederek 7 bin lira ve ‘Marvin’ projesi de üçüncülüğe değer görülerek 4 bin lira ödülün sahibi oldu. Ayrıca iki proje de mansiyon kazanarak biner liralık ödül kazandı.

‘Komponent Tasarım Yarışması’nda profesyonel kategoride birinciliği ‘Kara taşıtları için akıllı can kurtarma ünitesi’, ikinciliği ‘Depodan taşan yakıtın geri kazanılması’, üçüncülüğü de ‘Tracklight’ projesi kazandı.  Öğrenci bölümünde ‘Ani basınç kayıplarında devreye giren bir iç lastik’ birinciliği, ‘Door Protector’ ikinciliği, ‘Easy Carry’ projesi de üçüncülüğü elde eederken.üniversite kategorisinde de ‘MR damperli arka traktör aksı’ birinciliği, ‘Esnek termal yalıtımlı ve ucuz süperkasitör’, üçüncülüğü de Engelsiz erişim sistemi’ projeleri kazandı. Birinciler 6 bin, ikinciler 4 bin, üçüncüler de 3 bin lira ödülün sahibi oldu. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı’nın da uygun gördüğü proje sahiplerine iki yıl yurt dışında eğitim imkanı sunulacak.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez
Financial Times: Çinli markalar limanları otoparkları gibi kullanıyor