Yaşanan uçak krizi sonrasında en önemli pazarlarından biri olan Rusya’ya taşıma yapamayan Türk nakliyeciler, 9 Ağustos’ta (bugün) St Petersburg’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devleti Başkanı Vladimir Putin’in ile yapacağı görüşmeden umutlu. Nakliyeciler, toplam 40 bin taşıma ihtiyacının yarısı olan 20 bin adet ikili taşıma izin belgesinin Türk tarafına verilmesini istiyor.
Uluslarararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Putin ile yapılacak görüşmenin hem Rusya ile ticaret hem de taşımacılar için tarihi bir fırsat olduğunu vurgulayarak, “Her iki ülke devlet başkanının St Petersburg’da bir araya gelecek olmaları büyük fırsat. Taşımacılar da turizm kadar bu olumsuz süreçten etkilendi ve sıkıntıya girdi. Hükümetimizin, etrafımızdaki dost ülkeleri arttırma poltikasının Rusya’da ilk meyvelerini vermesini ve bu güzergahtaki sorunların çözülmesini diliyoruz” dedi.
100 milyon $'ı komşuya kaptırıyoruz
Toplam taşıma ihtiyacının yıllık 40 bin sefer olduğu Rusya güzergahında ikili izin belgenin bu sayının ancak dörtte biri kadar olduğunu dile getiren Fatih Şener, “ Yaşanan uçak krizi ile bu kotayı dörtte bire düşüren Rusya taşıma izinlerini 2 bin olarak açıkladı. Türk tarafının yeni kotayı kabul etmemesi üzerine iki ülke 2016 yılı için karşılıklı olarak belge teati etmedi. Oysa, Sayın Cumhurbaşkanımız 2014 yılında yine Rusya ile taşıma krizi yaşandığında 24 Ağutos günü Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin ile konuşmuş ve geçiş belgesi sorununda çözüm sözü almıştı. Maalesef Rusya tarafındaki bürokratik yapı çözüm için bir adım atmadı” dedi. Şener, Türk araçlarına yeteri kadar izin vermeyen Rus araçları da ülkemize yeteri kadar gelmeyince bu ülkeye yapılan ihracat için her yıl yaklaşık 100 milyon dolar dövizin Moldovya, Bulgaristan, Gürcistan gibi yabancı ülke taşımacılarına gittiğini dile getirdi. Şener, “Türkiye olarak kendi filomuz işsiz dururken, Rusya’ya mal ihraç etmek için yabancı araçlardan hizmet ithal etmek zorunda kalıyoruz” dedi.
Toplam taşıma ihtiyacı 40 bin
Toplam 40 bin taşıma ihtiyacının yarısı olan 20 bin adet ikili taşıma izin belgesinin Türk tarafına verilmesi gerektiğinin altını çizen şener, “Gelinen son durumda izin belgelerinin yeterli miktarda verilmesi de çözüm için yeterli olmayacak. Rusya tarafının kriz sebebiyle vize uygulaması başlatması sebebiyle hiçbir aracımız o tarihten sonra ülkeye giriş yapamadı” dedi.
‘Transit geçişe izin verilmeli’
Uçak krizi sonrasında vize uygulaması da başlatan Rusya’nın yollarını Türk TIR’larına kapattığını söyleyen Şener, “Ülkemizin de Rus sürücülere haziran ayı ile vize mütekabiliyeti başlatmış olması ile her iki ülke sürücüleri de aynı konuma geldi. Vize uygulamasında kriz öncesi rejime dönmek vakit alacaksa da her iki ülke sürücüleri için vize uygulaması en kısa sürede kaldırılmalı” dedi. Rusya’nın transit taşımadaki önemine de vurgu yapan Şener, “Rusya bizim için transit bir güzergah. Orta Asya taşımaları için bu güzergah kriz öncesinde olduğu gibi serbest hale gelmeli. St Petersburg’da yapılacak görüşmelerde iki ülke arasında taşımacılıkta yaşanan tüm sorunların çözülmesini bekliyoruz” dedi.
İkili zirvede ele alınması beklenen konular
► Türkiye-Rusya Federasyonu ilişkilerindeki mevcut durum ele alınarak ihracat ve turizm gibi en fazla etkilenen sektörlerin konuşulması bekleniyor.
► Turizmciler zirveden charter uçuşlara izin çıkmasını, müteahhitler en çok iş aldıkları ikinci ülke Rusya’daki dondurulan projelerin yeniden başlamasını, gıda ihracatçıları yaş sebze-meyveye konan ambargoların tamamen kaldırılmasını bekliyor.
► Türk Akımı doğalgaz projesi ve nükleer santral inşası gibi konuların toplantıda gündeme geleceği tahmin ediliyor.
► İki ülke arasında başlatılan normalleşme sürecine ivme kazandırması beklenen ziyaret kapsamında ikili iş birliğinin yeniden üst seviyeye yükseltilmesinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuların da ele alınması öngörülmekte.
‘Moskova-Ankara yakınlaşması Batı’yı tedirgin ediyor’
Financial Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe girişimi ardından ilk yurtdışı ziyaretini bir NATO üyesi bir ülke yerine Rusya’ya yapacak olmasına dikkat çekerek Ankara-Moskova yakınlaşmasının Batı’yı tedirgin ettiğini yazdı. FT’ye konuşan düşünce kuruluşu Carnegie Moskova Merkezi’nden Alexey Malashenko, “Türkiye ve Nato’daki müttefi kleri arasındaki gerilim Rusya için son derece faydalı” dedi. Moskova’daki bir Türk diplomat ise Türk-ABD ilişkileri konusunda, “ABD’yle ilişkilerimiz son 50 yılın en kötü döneminde. Ve bu, Rusya’yı kesinlikle cazip bir seçenek haline getiriyor”diye konuştu. Avrupalı bir diplomat da “Erdoğan Putin’e güvenemeyeceğini biliyor. Son üç yüzyılda kaç Türk-Rus savaşı yaşandı? Kaçını Türkler kazandı?”diye görüşlerini ifade etti.
Türkiye “Türk Akımı” için hazır
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Türk Akımı projesinde gerekli adımları atmaya hazır olduğunu söyledi. Rus haber ajansı TASS’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın, Türkiye’ye doğalgaz ithalat eden ülkeler arasında en büyük paya sahip olduğuna işaret etti. Erdoğan, “Bu yılın temmuz ayı itibarıyla, Rusya’dan toplam 12,5 milyar metreküp doğalgaz ithal ettik. Bu, Türkiye’nin ekonomik anlamda önemli bir ortak olduğunu gösteriyor.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak Türk Akımı projesinin gerçekleşmesi için gereken adımları atmaya hazır olduklarını vurguladı.
Aysel YÜCEL - DÜNYA
LOJİPORT