Raflar ve forkliftler dile gelecek…

Konuşan raflar, sürüsünü uyaran forkliftler hayal edin. Ya da deponuza gelen malların, nerede istifleneceğini size söylediğini… Bunların hepsi Nesnelerin İnterneti Teknolojisi ile artık mümkün!

Cihazların birbirleri arasında iletişim kurmasını sağlayan Nesnelerin İnterneti Teknolojisi, kısa adıyla IoT (The Internet of Things), tedarik zincirini sağlamlaştırmaya devam ediyor. Özellikle depo ve kaldırma ekipmanları filosu yönetimi konusunda iç lojistikte yeni bir devri başlatan teknoloji, mal kabulü, araç lokasyon takibi, ürün dağıtım ve yerleştirmesi ve satış sonrası ürün takibi gibi alanlarda zaman tasarrufu sağlayan yenilikçi çözümler getiriyor. Sektör tarafından ilgiyle izlenen IoT, şimdiden lojistik devleri tarafında aktif bir biçimde kullanılmaya başlandı.

DEPO YÖNETİMİ VE İÇ LOJİSTİKTE YENİ BİR ÇAĞ
Peki, adı zihnimizde çok az şey çağrıştıran bu teknoloji, reel anlamda ne işe yarayacak? Şöyle ki; deponuza gelen malın istifleneceği rafı kendiliğinden bulduğunu düşünün. Ya da deponuzun sıkışık bir bölgesinden geçerken kaldırma ekipmanınızın yavaşlaması gerektiğini gösteren bir uyarı aldığınızı… IoT ile kurgu gibi gelen buna benzer birçok yenilikçi uygulama, gerçek hayatta size hem zamandan hem de ekipman ve alan bakımından verimlilik kazandırabilir. IoT sayesinde stok alanında bulunan her ürün, kabul edilmesinden sevkiyatına kadar geçen bütün süreçler gerçek zamanlı olarak izleniyor, tanımlanıyor ve bilgisayar ortamında kaydediliyor. Böylece deponuzun içindeki ürün hareketlerini, giriş ve çıkışları otomatik olarak belirleyerek, depo sayım ve kontrol işlemlerini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra deponuzda bulunan personel, forklift, taşıma paleti, soğuk ya da sıcak saklama alanı gibi diğer işletme kaynakları da konum, kimlik, enerji tüketimi gibi parametreleri göz önünde bulundurarak takip etme şansı yakalıyorsunuz. Stok alanında izlenebilirliğin bütün işletme kaynakları ve envanteri kapsayacak biçimde geliştirilmesiyle, mevcut iş süreçleri optimize edilerek, iş gücü ve karar alma sürelerinde önemli kazançlar elde ediliyor.

KONUŞAN RAFLAR, FORKLİFTLER…
IoT, aynı zamanda iş süreçlerinizin her alanında size geribildirimler vererek iş gelişiminize katkıda bulunuyor. Kaldırma ekipmanları, kendilerini kullanan personele, “Yavaşla, dönüşlerin çok sert, enerji tüketimin çok fazla” gibi tavsiyelerde de bulunabilir.  Hatta daha da ileriye gidecek olursak, rafınız, taşıdığı yükün fazlalığıyla ilgili sizi uyarabilir, yeni lokasyonlar önerebilir. Söz konusu teknoloji olduğunda hayal gücüne sınır koymak zor… Ama şuna hiç şüphe yok ki, bu alandaki yeni gelişmeleri yakın vadede daha sık görmeye başlayacağız.

Burak GÜNER - LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Arkas Lojistik Grubu’nun yeni yatırımları 2025’de sahada olacak
15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
“Türkiye’nin En Etkili Tedarik Zinciri Profesyonelleri” Ödül Töreni 4 Aralık’ta
LOGITRANS, sektör devlerinin katılımıyla 17. kez İstanbul’da açıldı
"Depolardaki doluluk oranları kapasite artışını gerekli kılıyor"