Demiryolu taşımacılığında devlet tekelinin 2014'te kalkacak olması Türkiye'nin dev lojistik firmalarını harekete geçirdi. 10'a yakın şirketin, raylardaki rekabette ön plana çıkabilmek için 10 bine yakın vagon, 70'ten fazla da lokomtif siparişi verdiği ortaya çıktı. Siparişlerin ana adresi ise Eskişehir'de üretim yapan Tülomsaş oldu.
OSB'LER DE İŞLETMECİ OLACAK
2014'ü kapatan ve 2015 için sipariş almaya başlayan lokomotif üreticisi şirket rekor üretim hacmine ulaştı. Şirket yetkilileri, serbestleşme ile beraber demiryollarında büyük bir ekonomik potansiyel oluşacağını ifade ederek, "Bu alanda 10 yıl içinde 200 milyar doların üzerinde bir yatırım planlanıyor" şeklinde konuştu. Organize sanayi bölgelerinin de (OSB) demiryollarının yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde demiryolu işletmeciliği yapma hakkı da bulunuyor.
RAYLARDA TAŞIMACILIK YÜZDE 40 DAHA UCUZ
Bugün Türkiye'deki mevcut yük taşımacılığının sadece yüzde 2'si demiryolu üzerinden gerçekleşiyor. Trenle taşımacılık ise maliyetlerde yüzde 30 ila 40 arasında avantaj sağlıyor. Gaziantep, Konya ve Kayseri gibi iller için oldukça önem taşıyan demiryolu taşımacılığının ihracatı da önemli oranda artırması bekleniyor.
LOJİPORT