Raylar yenilenmiyor, hız düşüyor

18 yaşında girdiği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'ndan (TCDD) 60 yaşında emekli olduktan sonra Demiryolu Lojistik şirketini kuran Süleyman Yavuz,...

18 yaşında girdiği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'ndan (TCDD) 60 yaşında emekli olduktan sonra Demiryolu Lojistik şirketini kuran Süleyman Yavuz, Türkiye'nin demiryollarını yeniden yapılandırmayı her yıl ertelediğini ifade etti. Yavuz, demiryollarının her sene 500 kilometrelik bölümünün yenilenmesi gerektiğini, ancak Türkiye'de senede 200 ila 300 kilometrelik bölümünün yenilenebildiğini belirtti. Yenilenme işleminin her sene ötelendiğine dikkat çeken Yavuz, bu nedenden dolayı her sene trenlerin hızlarının düştüğünü kaydetti. Yavuz, "Bu yenilenme işlemi her sene bir sonraki seneye ertelendiğinden dolayı, ister istemez trenlerimizin hızı düşüyor. Normal şartlar altında 80 kilometreyle seyretmesi gereken bir tren, 30 kilometrelik bir hızla yol alabiliyor. Her sene bu hız iyileştirme olmadığından dolayı daha da düşüyor. Ayrıca, Türkiye'deki demiryollarındaki en büyük sorunlarından biri ray iyileştirilmesi yapılmamasına rağmen trenlerin hızlarının artırılmaya çalışması. Demiryolu sektöründe sefer emniyeti çok önemlidir. Bir otobüs devrilir 20-30 kişi yaralanabilir. Fakat bir tren devrilince 500 kişi yaralanabilir. Bu yüzden sadece 2-3 dakika kazanmak için trenlerin hızlarının artırılması sakıncalıdır" diye konuştu.

"1950'DEN BERİ DÜŞÜŞTE"
1950 yılından itibaren Türkiye'de demiryolu sektörünün yükselmesi gerekirken düşüşe geçtiğinin altını çizen Yavuz, 70'li yıllarda yük ve insan taşımacılığının yüzde 10 seviyelerinin üstünde olduğunu vurguladı. Bugün bu oranın insan taşımacılığında yüzde 2, yük taşımacılığında ise yüzde 4 civarında olduğunu belirten Yavuz, bunun nedenini hükümetlerin uyguladığı yanlış politikalar olarak nitelendirdi.

"YÜKTE % 10'A YÜKSELECEK"
Demiryollarında Türkiye'nin 15 senelik bir kayba uğratıldığını kaydeden Yavuz, "Avrupa demiryollarının önemini görüp, ona yatırım yaptı. Biz de gördük ama gereken desteği alamadık. Sonuçta Türkiye petrol zengini bir ülke değil. Demiryollarının karayolları ile rekabet edebilir hale getirilmesi lazım. Yıldız Teknik Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre karayollarındaki taşımacılığının yüzde 1'i demiryollarına kaydırılırsa, yılda 16 bin ton petrol tasarrufu sağlamış olacağız. Demiryolları ancak şimdi bütçeden hakettiği yardımı almaya başladı. Hedef 2013 yılında yük taşımacılığının yüzde 10'lar seviyesine getirilmesi" dedi.
 
SABAH 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler