Raylarda sistem zafiyeti

Kütahya'da yaşanan ve 9 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan tren kazasının nedenleri araştırılırken kazanın olduğu hat dahil, Türkiye'deki demiryolu...

Kütahya'da yaşanan ve 9 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan tren kazasının nedenleri araştırılırken kazanın olduğu hat dahil, Türkiye'deki demiryolu ağının yüzde 75'inde, raylardaki kırılmaları önceden haber verebilen CTC (centralized traffic control) sisteminin olmadığı ortaya çıktı.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, bu hatta CTC olmadığını doğrularken, "Çok yararlı bir sistem. Eksikliğinin kazada etkisi olup olmadığını inceliyoruz" dedi.
Milliyet'in sorularını yanıtlayan Karaman, "Mevcut demiryolu ağımızın sadece yüzde 25'inde CTC var. Bu hatlar Ankara-İstanbul, Sivas-Divriği ve Trakya'daki bazı hat kesimleri. Hedef tüm hatlara bu sistemi kurmak ama kilometresi yaklaşık 1 milyon dolara denk gelen pahalı bir sistem."
Hatların bakımında ve personel sayısında eksiklik olmadığını vurgulayan Karaman "Yıllardır yapılmayan yatırımın neden olduğu sıkıntılar oluyor. Hiçbir şey yapmıyor, çalışmıyor gibi gösteriliyoruz. Çok üzülüyorum" dedi.

Göz kararıyla kontrol yapıldı!

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir TCDD yetkilisi ise kazanın olduğu bölgede "TSİ" denilen "Trenlerin Sinyalle İdaresi" sisteminin bulunmadığını, burada ray kontrollerinin yol görevlileri tarafından gözle bakılarak yapıldığını iddia etti. TCDD'nin uzmanlarından oluşan teknik ekip kaza yerinde ilk incelemelerini yaparken ilk tespitlerde hız sınırının aşılmadığı anlaşıldı. Kazanın olduğu hattaki rayların Güney Afrika'dan ithal edildiği ve 1989'da döşendiği belirtildi.


LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler
Pasifik Eurasia DTİ, yılda 750 bin ton ihraç yükü taşımayı hedefliyor
Raylar, OSB’lere bağlanacak; Türkiye’nin ihracatı katlanacak
"Süper hızlı trenle Ankara-İstanbul 80 dakika olacak"