Bu vagonlar arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün yurtiçi gezilerinde ve tatbikatlarda kullandığı iddia edilen vagon da var. Şirket yetkilileri ise “Tarihi eserlere dokunamıyoruz, TCDD’den ödenek bekliyoruz, acil restorasyon için 1 milyon dolar gerekiyor” diyor
Sessiz, sakin bir restoran... Çam ağaçlarının altında bir yanda masalar, diğer yanda onlarca vagon. Gazete Habertürk'ten Nalan Koçak'ın haberine göre müşteriler, Türkiye demiryolları tarihinin en önemli duraklarından birinde, İzmir’in Selçuk İlçesi’ndeki Çamlık İstasyonu’nda bulunan restoranda, asırlık vagonlara bakarak yemeklerini yiyor.
O vagonlardan biri hemen göze çarpıyor. Bir yanda büyük bir tabela üzerinde tarih kitaplarındaki resmi.. Diğer yanda cismi... Ancak o eski fotoğraftaki gibi ihtişamlı değil, yıpranmış, kaderine terk edilmiş... O vagon Mustafa Kemal Atatürk’ün demir raylardaki Savarona’sının ta kendisi.
ONLARCA TARİHİ VAGON ÇÜRÜYOR
‘Çamlık Demiryolu Müzesi’, 1856-1866 yılları arasında inşa edilen ve Türkiye’nin ilk demiryolu hattı olan İzmir- Aydın Demiryolu’nun Çamlık İstasyonu’nun bulunduğu yerde. İçinde Alman, İngiliz, Amerikan, Fransız, İsveç ve Çekoslovak yapımı toplam 33 buharlı lokomotif, 6 yolcu, 7 yük vagonu var.
HABERTÜRK
LOJİPORT