Renault'dan Bursa'da dizel motor

Oyak Renault, Bursa'daki fabrikasında dizel motor üretimine başlayacak. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş.'nin Fransız Genel Müdürü Alain Gabillet,...

Oyak Renault, Bursa'daki fabrikasında dizel motor üretimine başlayacak. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş.'nin Fransız Genel Müdürü Alain Gabillet, dizel motor üretimi için her türlü hazırlığın yapıldığını, üretim hatlarında montajın sürdüğünü ve Haziran-Temmuz 2008'de ilk dizel motorun üretim hattından çıkacağını söyledi. Genel Müdür Gabillet, Oyak Renault'nun Türkiye'de üretimini yaptığı 4 marka ile hedeflerinin saatte 60 araç üretimi gerçekleştirmek ve yılda 360 bin adetlik üretim düzeyine ulaşmak olduğunu açıkladı.Bursa'da Oyak Renault üretim tesislerinde Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyelerinin katılımıyla bir fabrika turu düzenlendi. Türk otomotiv sektörünün yanı sıra Oyak Renault'nun üretim, satış, ihracat ve yeni hedefleri konusunda bir sunum yapan Genel Müdür Alain Gabillet, Türkiye'de her bin kişiden 82'sine bir araç düştüğünü, bu sayının Almanya'da 559, Yunanistan'da 393, Polonya'da 320 olduğunu hatırlattı ve "Türkiye'de otomotiv pazarında gidilecek hala büyük bir yol var. Gelecek 5 yılda toplam 5 milyon araç üretimini yapabilirsek Türkiye de kişi başına araç sahipliği açısından bu ülkelerle aynı seviyeye çıkabilir" dedi.

DİZELİN ÜSTÜNLÜĞÜ DEVAM

"Dizelle benzin arasındaki rekabette kim kazanacak" şeklinde soruya ise Genel Müdür Alain Gabillet "Türkiye'de kısa vadede dizel motor öne çıkacak diyebilirim. Bu tercihte tabiki iki neden önemli. Birincisi yakıt üzerindeki vergiler nedeniyle ortaya çıkan maliyet tercihi. İkincisi de çevresel etkiler. Dizelde CO2 emisyonu benzine göre daha düşük. Dizelin benzine göreceli üstünlüğü belki bir zaman sürecek, yakın bir gelecekte alternatif enerjiler daha öne çıkabilir. Biz de zaten bu konunun üzerinde çalışıyoruz" diye cevp verdi. Gabillet, 1963 yılında 3 bin araçlık üretimle işe başlayan Türk otomotiv sektörünün 2007 yılında 1 milyon 100 araç ürettiğini ve bu sayının 820 binini ihraç ettiğini vurgulayarak "2010 yılında sektörün toplam 2 milyon araç üretir hale geleceğini ve bu rakamın 1.5 milyonun ihraç edeceğini öngörüyoruz. Son 10 yılda gösterdiği performansın bir sonucu olarak otomotiv 2007'de 21.3 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştı. Son iki yıldır da diğer sektörleri geride bırakarak ilk sıraya yerleşti" diye konuştu. Genel Müdür Gabillet, üretimde kullanılan mekanik parçalara göre değişmekle beraber, yerlilik oranının yüzde 65 civarında olduğunu, yüzde 35'lik bölümün de ithal parçalardan ve aksamdan oluştuğunu belirterek "Hedefimiz yerli parçaların payını yüzde 80'e çıkarmak. Bu hedefi gerçekleştirmek için mekanik aksam ve motorları mümkün olduğunca burada geliştirmeye çabası içindeyiz" şeklinde konuştu.

ROBOTLAR SAKAL TRAŞI YAPABİLİR

Bursa tesislerinde en modern teknolojiyle üretim yaptıklarını, kullanılan robotların sakal traşı yapabilecek hassaslıkta çalıştığını ifade eden Genel Müdür Gabillet, mevcut durumda tesislerde 1 saatte 53 otomobil ve 50 motor üretimi gerçekleştirdiklerini, üretimin yüzde 22'sinin yurtiçi satış, yüzde 78'inin de ihracata gittiğini belirterek, "Üretim planlamasında özel bir hedefimiz yok, illa yurtiçine üreteceğiz ya da ihraç edeceğiz diye. Piyasada oluşan hareketleri dengelemeye çalışıyoruz. Mevcut iç piyasa talebine ve koşullarına göre son iki yıldır ağırlığı ihracata vermiş durumdayız. 5 kıtaya 100 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz" dedi.

Renault Nissan 4'üncü güç

Renault'nun Japon Nissan ile birleşmesiyle artık dünya otomotiv sektöründe dördüncü büyük ittifak haline geldiğini, 2006 verileriyle toplam üretimin 2 milyon 346 bin araç olduğunu vurgulayan Genel Müdür Gabillet "Oyak Renault birçok konuda Renault içinde çok ayrıcalıklı bir yerde bulunuyor. Bir yandan teknolojiyi yenilerken, yeni yatırımlar yapıyoruz, diğer yandan maliyetlerimizi düşürerek verimliliğimi artırıyoruz. Hedefimiz yılda 1 milyon araç üretmek" dedi.

Toplam yatırım 1.3 milyar dolara ulaştı

Oyak Renault fabrikalarında halen 6 bin 200 kişinin çalıştığını, 2006 yılında bin 500, geçen yılda bin 20 yeni personel alımı yaptıklarını belirten Genel Müdür "Biz bir yandan teknolojiye yatırım yaparken, aynı zamanda istihdam yaratıcı da olmaya çalışıyoruz, 2008'de 700 yeni kişi daha istihdam edeceğiz" dedi. En büyük 500 sanayi kuruluşu içinde Oyak Renault'nun Türkiye'nin en büyük 7'nci şirketi, otomotivin 3'üncü ve Bursa'nın birinci şirketi olduğunu kaydeden Gabillet, geçen 10 yılda 11 milyar dolar ihracat yaptıklarını, toplam yatırım tutarının da 1.3 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Dizel motor yatırımına niçin gittikleri yönündeki bir soruya "Bu yatırım bizim için rantabl olacak. Öncelikle kendi ürettiğimiz araçlar ihtiyaç duyuyoruz ve bu ihtiyacı burada üreterek karşılamak istiyoruz. İkinci konu Doğu Avrupa, Romanya ve Rusya'da dizel motor talebi yükselişte. Bu ülkelerden gelecek talebi de karşılayacağız. Ekonomik verimlilik olarak yılda 450 bin adet olarak hesapladık ve bizim kurulu kapasitemiz de bu rakamı üretecek şekilde. İlk etapta çoğunluğunu kendi ürettiğimiz araçlarda kullanacağız, geri kalan bölümünü de ihraç edeceğiz" yanıtını verdi.

YENİ ŞAFAK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

DKV Mobility'nin karbon salımını sıfırlama hedefine bilimsel onay geldi
"BP satın alımını ülkemize olan koşulsuz inancımızla gerçekleştirdik"
Sürat Kargo filosu, 2025'te 125 elektrikli araca ulaşacak
6.⁠ ⁠Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödülleri sahiplerini buldu
UND geleneksel Lojistik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu