Renault'un satışları 2015'te yüzde 3.3 arttı

Renault'un satışları, 2015 yılında yüzde 3.3 arttı ve 2 milyon 800 bin 242 adet rekor bir düzeye erişti.

Renault, Avrupa’da ise pazar payını yüzde 10’unun üzerine çıkararak bu yıl da büyüme kaydetti. Avrupa’daki hafif ticari araç pazarında 18 yıldır elinde bulundurduğu liderliği sürülen Renault, Rusya ve Brezilya pazarlarındaki durgunluğa rağmen uluslararası pazarlardaki konumunu muhafaza etti.

GLOBAL SATIŞLARDA ARTIŞ
2015 senesinde Renault Grubu’nun global binek otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 3.3 artışla toplam 2,8 milyon araca ulaştı. Söz konusu pazar genel anlamda yüzde1,6 artış sergiledi. Grup, ardarda üçüncü yıldır satış hacmini artırarak yeni satış rekoruna imza attı. Grubun global pazar payı yüzde 3.2 düzeyinde. Renault markası dünyanın bir numaralı Fransız markası olmaya devam ederken Dacia markası yeni bir satış rekoru kırdı.

Grup, Avrupa otomotiv pazarının sahip olduğu ivmeden (+yüzde 9,4) istifade etmeye devam ediyor ve yüzde 10,1’lik pazar payına sahip olduğu bölgede satışlarını yüzde 10,2 artırarak 1 milyon 613 bin 499 araç satışına erişti. Renault Avrupa’da, aynı zamanda elektrik motorlu araç pazarının da lideri ve peş peşe 18’inci senede de hafif ticari araç pazarında lider konumda.

Avrupa dışında ise hem Rusya hem de Latin Amerika’daki ekonomik krize rağmen Grup, istikrarını korudu ve Afrika, Orta Doğu, Hindistan ve Avrasya bölgesinde rekor düzeyde pazar payı elde etti.

Renault Grubu Satış ve Pazarlama Bölüm Başkan Yardımcısı Thierry Koskas şu ifadeleri kulandı: "2015 senesi Renault Grubu’nun satışlarında bir kez daha artış kaydedilen bir yıl oldu. Ve bizler bu şekilde daha önceki satış rekorumuzu kırmış olduk. Bölgeden bölgeye değişiklik gösteren ekonomik koşullara rağmen sergilediğimiz büyümede istikrarlı oldu. Bu da geçmiş yıllarda sağladığımız coğrafik çeşitlilik stratejimizi doğruladı."

AVRUPA’DAKİ BAŞARI YENİ ÜRÜNLERLE GELDİ
Grubun Avrupa’daki Binek Otomobil ve Hafif Ticari Araç pazarındaki payı yüzde 10,1’e çıktı ve bu şekilde satışlarını yüzde 10,2 artırarak 1 milyon 613 bin 499 adet araç satışına erişti. Grubun bölgedeki tüm ülkelerde satışları arttı. Özellikle de İspanya’da (+%22.3), İngiltere (+%17.7) İtalya (+%18) olmak üzere rekor düzeyde yüzde 9.1’lik pazar payı elde edildi.

2015 senesi Renault markası için büyüme yılı oldu. Renault, 2015’de en hızlı büyüyen marka olma başarısını elde etti. 1 milyon 238 bin 711 adetlik satış sayesinde (+%12.3) Grubun pazar payı yüzde 7.8’e erişti. Bu oran 2014’te yüzde 7.6% ve 2013’te yüzde 7.4 idi. Clio tüm satışlarda ve tüm segmentlerde lider olmaya devam etti.

Binek Otomobil pazarında (+%11.1 artışla 969 bin 508 araç) Renault, A+B segmentlerinde liderliğini sürdürdü. Bu başarı Clio ve kendi segmentinde 194 bin 703 adet satışla (segmentin yüzde 23,7’si) Captur’un elde ettiği başarı sayesinde gerçekleşti.

2015’teki lansmanlar müşteri taleplerini de artırdı: Halihazırda 49 bin 016 adet Kadjar satıldı ve Yeni Espace ise 20 bin 930 adetlik satış gerçekleştirdi. Bu rakam, 2014 senesinin aynı döneminde bir önceki versiyonuna oranla üç kattan fazla bir artış anlamına geliyor.

Hafif Ticari Araç pazarında ise Renault markası hafif ticari araç segmentinde 18 yıldır elinde bulundurduğu liderliği sürdürdü. Bu segmentte 269 bin 203 adet satış gerçekleştirildi (+%16,9) ve pazar payında 0,7 puanlık artış gerçekleşti.

Avrupa’da pazara girişinin 10. senesinde Dacia markası satışlarını 2015’de arttırmaya devam etti (+%3.6) ve 374 bin 458 adetlik rekor satış düzeyine ulaştı.

Renault Avrupa’daki elektrik motorlu araç pazarının da lideri konumunda. Grubun satışları hızla artıyor (+%49) ve Twizy hariç 23 bin 086 adet araca erişmiş durumda. ZOE ise sene boyunca 18 bin 453 adet satışla (+%68) binek otomobil pazarında lider oldu.

Fransa’da Renault lider otomotiv markası olarak konumunu pekiştirdi. Clio ise üst üste 6. senesinde de en çok satan model olmaya devam etti. Clio, Captur, Twingo ve Espace ise kendi pazar segmentlerinde lider pozisyondalar. Trafic, Master ve Kangoo hafif ticari modelleri de kendi segmentlerinde zirvede yer alıyorlar. ZOE modeli elektrik motorlu binek otomobil pazarının yüzde 60’ını elinde bulunduruyor.

RENAULT GRUBU ULUSLARARASI DÜZEYDE İSTİKRARINI DEVAM ETTİRDİ
Ülkelere ve bölgelere göre değişiklik gösteren ekonomik durumlara rağmen uluslararası düzeyde Renault Grubu istikrarını sürdürmeye devam etti ve hatta pozisyonunu güçlendirdi.

Avrasya’da Grubun pazar payı 1,6 puanlık artışla yüzde 11.9’a ulaştı. Grubun özellikle de Türkiye’de elde ettiği ivme sayesinde (+%21.7) yeni satış rekorları kırıldı. Söz konusu büyüme, pazarın yüzde 35’ten fazla gerilediği Rusya’daki ekonomik krizin sonuçlarını bertaraf etmiş oldu. Renault’nun Rusya’daki satışları yüzde 38.1 oranında düşmüştü. Pazar payı ise marjların korunmasına yönelik politika sayesinde yüzde 7,5’te sabitlendi.

Afrika, Orta Doğu ve Hindistan bölgesinde Grubun satışları yaklaşık yüzde 17 oranında arttı ve pazar payı yüzde 4.5’e erişti (+0.7 puan). Grup, Kuzey Afrika pazarının üçte birinden fazlasına sahip. Cezayir’de ise 8,7 puanlık artışla rekor düzeyde pazar payına ulaştı (yüzde 35.6). Oran’da Symbol’ün yerel olarak üretilmesi bunda etkili oldu. Dacia ve Renault’nun lider ve ikinci marka durumunda olduğu Fas’ta araç satışları yüzde 11.5 arttı. Grubun pazar payı ise yüzde 38.2’den fazla oldu (+1,2 puan).

Afrika’nın ikinci büyük pazarı durumundaki Mısır’da satışları yüzde 73.8 arttı ve pazar payı yüzde 7.5’e erişti (+3.4 puan).

Hindistan’da ise Renault lider Avrupalı otomotiv markası olmaya devam etti ve satışları yüzde 20.1 oranında arttı. Kwid modeli Eylül ayındaki lansmanından bu yana 80 bin’den fazla sipariş alarak dikkat çekici bir başlangıca imza attı.

Amerika bölgesinde ise (yüzde 14.8 azalmayla 355 bin 151 adet satış) Grup yüzde 6.3 (-0.1 puan) pazar payı ile ekonomik zorluklara göğüs gerdi. Grubun ikinci büyük pazarı durumundaki Brezilya’da pazar payı 0,2 puan artışla yüzde 25,5 daralan bir pazarda daha önce görülmemiş biçimde yüzde 7,3’e ulaştı. Arjantin’de ise Grup satışlardai azalmayı -%6.5 ile sınırlı tutmayı başardı. Bunda en son üç aylık dönemde elde edilen yüzde 14.7’lik pazar payı etkili oldu (tüm sene için yüzde 12.7). Kolombiya’da ise Renault markası 2 puanlık artışla yüzde 18.6 gibi yüksek bir pazar payına ulaştı.

Yılsonunda lanse edilen Duster Oroch pick-up Brezilya’da daha şimdiden kendi segmentinde ikinci sıraya yerleşti. Renault’nun bu segmentteki yükselişi önümüzdeki aylarda bu bölgedeki büyümeyi destekleyecektir.

Asya Pasifik bölgesinde ise Grubun bölgedeki en büyük pazarı durumundaki Kore’deki satışların düzeyi 2014’teki büyümenin ardından stabil kaldı. Çin’de en büyük öncelik Kadjar’ın Çin versiyonunu lansman hazırlıklarına verildi. Söz konusu araç Dongfeng Renault ortak girişiminin yerel anlamda üreteceği ilk araç olacak.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Otomotiv şirketleri arasında Kasım ayında en fazla kazandıran Otokar
Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez