RMK Marine, yolcu gemisi ve feribot yapacak

Koç Grubu'nun tersanesi RMK Marine'de kötü giden piyasalara rağmen çekiç seleri artıyor. Dünyanın en büyük asfalt tankerini yapan tersane, askeri gemi alanında ise ihracata oynuyor.

Koç Holding’in tersanecilik şirketi RMK Marine’de işler oldukça iyi gidiyor. 984.4 milyon liralık toplam satışıyla İSO 500’e bu yıl 87. sıradan dönen tersane bir yandan askeri gemi ihalelerine hazırlanırken, diğer yandan tanker ve yat sektöründe markalaşmayı hızlandıracak önemli projelere imza atıyor. Asfalt tankerleri, kimyasal tankerler ve römorkör inşa projeleri ile sipariş defterini dolduran RMK Marine, uzmanlaşmak istediği yeni alanı da belirledi. Şirket, yolcu gemisi ve feribot inşasında da projeler gerçekleştirme planları yapıyor. RMK Marine İş Geliştirme Bölümü Yöneticisi Gürkan Türkeş, hızlı büyüyen RMK’nın önümüzdeki dönemde Türk tersanelerinin atıl kapasitesini kullanarak önemli işbirliklerine gidebileceğini söyledi.

Yaklaşık 30 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplamı 95 dönümlük alanda faaliyet gösteren RMK Marine, bugün Türkiye’nin en büyük tersanelerinden biri konumunda.1997 yılından bu yana Tuzla’da faaliyet gösteren tersane birkaç farklı alanda önemli projeler yapıyor. Tersane faaliyetlerini iki ayrı bölümde yürütüyor. Tersanenin sol tarafı yat inşası ile yat bakım, onarım ve değişim/ dönüşüm projelerine ayrılmış durumda. 45 metre ve üzeri mega yatlara yönelik projeler yapılıyor. Burada yapılan butik projeler kapsamında çok modern yatların bakım ve onarım çalışmalarının yanı sıra tarihi değer taşıyan gemi ve yatların da bakım ve modernizasyon işleri yapılıyor. Yat bakım onarımında tersane şu anda tam kapasite ile çalışıyor. Tersanenin diğer kısmı ise sivil/ticari ve askeri gemi inşa projelerine ayrılmış. 180x60 m boyutlarındaki gemi inşa kızağında aynı anda 20 bin DWT’ye kadar olan iki ayrı gemi inşa edilebiliyor.

YERLİ HÜCUM BOT PROJESİNDE İDDİALI
Tersane, Türk özel sektör tarihinin ilk en büyük muharip gemi projesi olan dört adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi’nin dördüncü ve sonuncusu olan TCSG Yaşam’ı geçtiğimiz mayıs ayında teslim etmişti. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın (SSM) askeri gemi yapan tersanelerini belli bir alanda ihtisaslaşmaya teşvik ettiğini belirten İş Geliştirme Bölümü Yöneticisi Gürkan Türkeş, RMK olarak muharip gemi inşa eden tersaneler grubunda yer aldıklarını söyledi. Tersane şimdi ise SSM’nin Bilgi İstek Dokümanını (BİD) yayınladığı ve yıl içerisinde ihaleye çıkması planlanan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacına yönelik 4 adet Türk Tipi Hücum Bot projesine hazırlanıyor. Gürkan Türkeş, “Yaklaşık iki yıldır bu ihaleye hazırlanıyoruz. Alternatifli olarak hazırladığımız gemi tasarımlarımızı Mayıs 2015 ayı başlarında İstanbul’da gerçekleştirilen savunma sanayi fuarı IDEF’te sergiledik. Altyapı, tasarım ve mühendislik için ciddi miktarda yatırım yaptık. Silah ve elektronik sistem konfigürasyonu Deniz Kuvvetlerinin isteklerine göre belirlendiği için hemen hemen bütün tersanelerin çözümlerinde aynı görünüyor. Uzunluklarının yaklaşık 65-75 metre bandında olması planlanan bu gemilerde biz inovasyonla fark yaratmak istiyoruz. Kompozit daha hafif bir tekne ile daha yüksek hızlara çıkabilen tasarım ve mühendisliğe odaklandık. İstenilen şartlar değişmezse ihalede iddialıyız diye konuştu.

RMK Marine olarak yeni iş modelleri geliştirdiklerinin altını çizen Türkeş, şöyle konuştu: “Ufkun ötesine baktığımız zaman neler olabileceğini şimdiden analiz etmeniz gerekiyor. Asfalt ve kimyasal tankerde yetenek kazandık ve istediğimiz noktaya geldik. Burada iş yapmaya devam edeceğiz. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. IMO’nun getirdiği yeni çevreci kurallar var. Biz de çevreci ve enerji tasarrufu sağlayan gemilere odaklanacağız. Bunun dışında yolcu gemisi ve feribot inşa etmek istiyoruz. Bu konularda yerli yan sanayi henüz yeterince gelişmedi. Bu tip gemiler daha çok Avrupa ülkelerinde inşa ediliyor. Biz bu alana girerek yerli sanayinin de gelişimine katkı sağlamak istiyoruz. Bu yönde adımlarımızı yavaş yavaş atıyoruz.”

MONACO'YA 3 YENİ TASARIMLA GİDİYOR
Dünya piyasalarında yat projelerinde kendilerine minimum 55 metre, idealde 70-80 m arası mega yatları hedef aldıklarını vurgulayan Gürkan Türkeş, eylül ayı içerisinde yapılacak Monaco yat fuarına katılacaklarını ve stant açacaklarını vurguladı. Bu fuarda yat sektörüne üç yeni dizayn sunmaya hazırlandıklarını belirten Türkeş, “Tasarımlarımız Türkiye’de hazırlandı. Farklı boylarda. 2 tanesi 70 ila 80 metre boyları arasında olan bu tasarımlarımızla Monaco fuarına iddialı gidiyoruz” dedi.

ASFALT TANKERDE DÜNYA MARKASI OLMA YOLUNDA
Tüpraş’ın 3 milyar dolarlık RUP projesi için inşa edilen her biri 19 bin DWT’lik dünyanın en büyük iki asfalt tankerinden ikincisini geçtiğimiz aylarda teslim eden RMK Marine, bu alanda hızla uzmanlaştı. Tersane Tüpraş projesinden sonra şimdi de İsveçli bir armatörle 7 bin 600 DWT’lik iki adet asfalt tankeri için anlaştı. Türkeş, “ Biz bu konuda dünyanın sayılı tersaneleri arasına girdik” dedi. Kimyasal tanker alanında da başarılı projelere imza attıklarını belirten Türkeş, son olarak geçtiğimiz mayıs ayında İngiliz bir armatörle 1+1 olarak 7 bin DWT’lik kimyasal tanker inşası için sözleşme imzaladıklarını söyledi. Türkeş, “Hem mevcut müşterilerimiz hem de başka alternatif müşterilerle görüşmelere devam ediyoruz. Sipariş defterimizde sıkıntı olmadığı için seçici davranabiliyoruz” dedi.
(Aysel Yücel – Dünya)

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti