Romanlara tersanede iş fırsatı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından 600 bin liralık hibe desteği verilen proje kapsamında...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından 600 bin liralık hibe desteği verilen proje kapsamında Roman vatandaşlara gemi sanayisinde istihdam edilmek üzere sualtı kaynakçılığı kursu verilecek.

AB ve Dış ilişkiler Şube Müdürlüğü proje uzmanı Fatih Durmuş, belediyenin Roman vatandaşların eğitim, istihdam gibi sorunlarını çözmek için birçok projeyi hayata geçirdiğini ve çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Durmuş, 2009 yılında AB'den yaklaşık 160 bin Avroluk hibe desteği aldıklarını, bu bütçeyle kaynakçılık merkezi kurduklarını, çeşitli kategorilerde eğitim verildiğini belirtti.

Merkezde, kurs gördükten sonra yapılan sınav sonucu uluslararası sertifikası almaya hak kazananların yurt dışında çalışma imkanı yakaladığını vurgulayan Durmuş, çok zor bir sınav olduğunu, kursu bitiren herkesin sınavı kazanamadığını, sınavda başarılı olanların çok ciddi paralarla çalışmaya başladığını bildirdi.

Kaynakçılık atölyesinde açılan kurslara ilginin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Durmuş, şunları söyledi:

"Su altı kaynakçılığında çok ciddi açık var. Türkiye'de de yeteri kadar üniversitelerde bölüm yok. Şu anda 3 ya da 4 üniversite de bölüm var. Kontejanları kısıtlı ve açığı karşılayacak düzeyde değil. İstanbul Üniversitesiyle bu konu üzerinde çalıştık. Bize daha sıkıştırılmış bir müfredatla bu alanda sualtı kaynakçısı yetiştirebileceğimizi söylediler. Ayrıca Roman federasyonlarıyla çok sıkı görüşüyorduk. Romanların en önemli sorunu işsizlik olduğu için onlara yönelik yapmaya karar verdik. Dezavantajlı ve işsiz Romanları su altı kaynakçısı olarak yetiştirmeyi planlıyoruz. Bu kadar kaliteli bir eğitim alırlarsa onları iş hayatına daha çabuk entegre edebiliriz diye düşündük."

"BU ALANDAKİ AÇIĞI ORTA VADEDE KAPATMAK İSTİYORUZ"

Projenin 30 kişiyle başlayacağını, 18 aylık bir eğitim sürecinin söz konusu olduğunu anlatan Durmuş, eğitimlerin Karamürsel ilçesinde itfaiye sualtı dalıcılık merkezinde yapılmasını planladıklarını belirtti.

Durmuş, projenin bütçesinin 800 bin lira civarında olduğunu, bunun 600 bin liralık kısmının MARKA tarafından karşılanacağını ifade ederek, sualtı kaynakçılığından kullanılan malzemelerin pahalı olduğunu bildirdi.

Kocaeli'de tersaneler bulunduğunu ve bu alanda çok ciddi eleman sıkıntısı yaşandığına dikkati çeken Durmuş, çok önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini aktardı.

Durmuş, gemi sanayi ve üniversiteyle yakın işbirliği kuracaklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu alandaki açığı kaparatak hem Roman vatandaşlarımızı meslek sahibi yapacağız hem de gemi sanayimize kalifiye eleman kazandıracağız. Yeni çıkan kanuna göre iş güvenligi konusunda çok ciddi önlemler alınacak. Tersanelerde sadece sualtı eğitimi almış insanların kaynakçılık yaptığı yönünde iddialar var. Bilinçsiz, eğitimsiz ve sertifikasız çalışan insanlar var. Gemi sanayisinde ön sıralarda yer alıyoruz ama yeterli, yetişmiş kalifiye elemanımız yok. Üniversiteler 25-30 öğrenciyle başladıkları yılı 12-15 mezunla kapatıyorlar. Çünkü kolay bir bölüm değil. Sürekli suyun altında çalışıyorsunuz. Bu alandaki açığı orta vadede kapatmak istiyoruz. Proje öncesinde gemi sanayi temsilcileriyle görüştük. Proje sonunda istihdam konusunda sıkıntı yaşanmayacak. Üniversitelerden aldığımız verilere göre istihdam oranı çok yüksek."

Durmuş, lise mezunu, işsiz ve hiçbir sağlık sorunu olmayan ve su altında, yüksek basınç altında çalışmaya dayanıklı kişilerin tercih edileceğini sözlerine ekledi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti