Rusya'da devlet kontrolündeki en büyük petrol şirketi Rosneft'in doğalgazda attığı Kuzey Irak adımı, "Türkiye'de Gazprom ile rekabete giriyor" diyor yorumlandı. Rosneft, 25 Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu öncesi Irak Kürdisstan Bölgesel Yönetimiyle bir milyar dolardan fazla bir tutara sahip bir doğalgaz boru hattı anlaşması yaptı. Rus basını, Rosneft'in şimdi Kürt bölgesinden doğalgazı boru hattı ile Türkiye üzerinden AB'ye taşıma planı yaptığınıu yazdı.
Kommersant gazetesi, Rosneft'in gaz sektöründe Gazprom ile hem Türkiye hem de Avrupa'da rakebete gireceği bir anlaşma yaptığını iddia etti.
Gazete, Irak Kürt özerk bölgesinden yıllık 30 milyar m3 kapasiteli bir boru hattının gündemde olduğunu yazdı.
Eğer bu proje gerçekleşirse, pratikte Gazprom'un Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya taşımayı planladığı gazın hacmine eşit olacak.
Bu yeni durum, Gazprom Başkanı Aleksey Miller ile Rosneft Başkanı İgor Seçin (fotoğrafta, Putin'le) arasında rekabet konusu olarak da niteleniyor.
Diğer yandan haberde, yeni bir boru hattının topraklarından geçecek olmasının, "bölgesel enerji hub'ı" olmak isteyen, Azeri gazını da topraklarından Avrupa'ya ulaştırmayı hedefleyen Türkiye'nin ilgsini çekeceği de vurgulanıyor.
Rosneft'in son anlaşması büyük yankı yarattı. BBC'nin aktardığına göre, IKBY 2014'ten bu yana Bağdat'taki merkezi yönetimden bağımsız olarak petrol ihraç ediyor. Rosneft de bu yıl bu bölgeden petrol satın alan şirketler arasına girmiş ve gelecekteki petrol alışverişi karşılığında bölgesel yönetime yüz milyonlarca dolar kredi vermişti.
Şirket bu son anlaşmayla da bir doğalgaz boru hattı kurma anlaşması imzalayarak, bölgedeki yatırımlarını büyüttü.
Reuters haber ajansına bilgi veren anlaşmaya yatın kaynaklar, yatırımların bir milyar doları aşacağını söyledi.
Erbil yönetimi, petrol gelirlerinin nasıl paylaşılacağı konusunda Bağdat ile yıllardır süren uzlaşmazlığın ardından 25 Eylül'de bağımsızlık referandumuna gideceğini açıklamıştı.
IKBY, IŞİD'le mücadele ve düşen petrol ve doğalgaz fiyatları nedeniyle yeni kaynaklara ihtiyacı olduğunu söylüyor.
Kaynak: Turkrus.com
LOJİPORT