Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, sondaj çalışmalarına yarın başlanacağını açıkladı. Rum siyasi partilerine önceki gün petrol ve doğalgaz arama çalışmaları hakkında bilgi veren Hristofyas, bölgeyi kiraladıkları Amerikan Noble Energy şirketinin İsrail’den taşıdığı Homeros adlı sondaj platformunun deniz tabanına sabitlenme işleminin tamamlandığını ve yarın sondaj faaliyetlerine başlayacağını söyledi.
Noble Energy uzmanları ise, sonuç alınmasının 2 ay süreceğini belirtiyor. 8 ayaklı çapalarla platformun sabitlenmesinin ardından sondaj boruları önce 2 bin 700 metre derinlikteki deniz tabanına ulaşacak ardından kazı işlemleri yapılacak. Rum medyasının haberlerine göre toplantıya katılan Rum siyasi liderler Türkiye’nin bölgede sıcak bir olay başlatacağına inanmıyor. Rum lider Hristofyas, Türkiye’nin KKTC ile kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge sınırları belirleme gibi anlaşmalar yaparak karşılık vereceğini ayrıca Kıbrıs adası ile Kaş açıklarındaki Yunanistan’a ait Meis Adası arasında kalan bölgede petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri başlatacağını ileri sürdü.
Türk savaş uçakları bölgede
Hristofyas, BM Güvenlik Konseyi ve AB’yi Türkiye’nin tehditleri karşısında bilgilendirdiğini de belirterek, Türkiye’nin harekete
geçmesi halinde Güvenlik Konseyi’ne anında şikayet etmeye hazır olduklarını da söyledi. Bu arada Rum Politis gazetesi, Türk donanmasına ait bir korvetin sondaj için gelen platformu uzaktan ve rahatsızlık vermeden takip ettiğini yazdı. Gazete ayrıca, 2 Türk F-16’sının da çok kısa süreliğine bölgede görüldüğünü ileri sürdü.
TPAO, misilleme sondaj için KKTC’den izin aldı
KIBRIS Rum yönetiminin tek yanlı parselleyerek kiraladığı ve doğalgaz çıkarmaya hazırlandığı doğu Akdeniz’de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) da misilleme sondaj için KKTC’den ön izin aldı. Rumlar’ın girişimlerine son vermemesi halinde Türkiye ile KKTC arasında kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşması imzalanması kararı çerçevesinde dün Ankara’dan Lefkoşa’ya gelen teknik heyet, KKTC Dışişleri ve Ekonomi Bakanlığı’nda temaslarda bulundu. KKTC Enerji Bakanı Sunat Atun, “Ankara’da kıta sahanlığı belirleme anlaşması yönünde karar alındı. Bu çerçevede Rum tarafının adanın güneyinde tüm uyarı ve ikazlarımıza rağmen sondaj faaliyetlerine başlaması halinde KKTC’nin de Türkiye ile Kıta Sahanlığını Sınırlandırma Anlaşması yaparak TPAO’ya Ada’nın etrafındaki deniz sahalarında arama ruhsatı vermesi konusunda görüş birliğine vardık” dedi.
Ömer BİLGE-HÜRRİYET