Ruslar en büyük gemi gövdesini yaptı

 Rusya deniz kuvvetlerinin siparişi üzerine yapılan bu geliştirilmiş mayın arama tarama gemisinin gövdesi tümüyle karbon kompozit maddedendir. İşletme...

 

Rusya deniz kuvvetlerinin siparişi üzerine yapılan bu geliştirilmiş mayın arama tarama gemisinin gövdesi tümüyle karbon kompozit maddedendir. İşletme genel müdürü Vladimir Seredoho, muhabirimize verdiği demeçte,geminin nitelikleri açısından aynı tip teknelerden üstün olacağını kaydederek şunlar söyledi: 40 yıldan fazla bir zaman içinde işletmede gövdesi plastik maddelerden olan gemiler yapılıyor.Bu tür ilk gemi daha l963-te yapıldı.Şimdi gemi yapımında yeni teknolojiler uygulanıyor,yeni maddeler,örneğin karbon ipliği kullanılarak üretilen maddeler, cam dokuma kullanılıyor.

Geliştirilmiş teknolojiye göre, gemi gövdesi özel dokumadan biçimlenir.Sonradan basınç altında bu dokumaya emdirilen komposit maddeler katılaşır. Böyle yapılan gemi gövdesi çelikten yapılmış gövde kadar dayanıklı olur, ağırlığı ise 200 ton değil sadece70 tondur. Vladimir Seredoho bununla ilgili olarak şunları söyledi: Biz tüm sürecleri otomatikleştirme teknolojisi geliştirdik. Bir de geminin 8 metrelik gövdesi yapmayı başardık. Önceden gemilerin gövdesi en çok 5 metre yüksekliğindeydi. Gövdesi kompozit maddelerden yapılan gemiler mayın arama tarama ve denizde güvenlik sağlamada kullanılabilir. Bunlar radarlara yakalanmadığı gibi paslanmaz.Ağırlığı az olduğu için yakıt tüketimi de az. Gemileri kompozit maddelerden üretme teknolojisi çifte amaçlı bir teknoloj olduğu için sivil gemi yapımında da uygulanabilir.Rus uzmanlarının geliştirdikleri teknolojinin uygulanması sonucunda gemi yapımında yeni bir aşama açılıyor.

RUSYANIN SESİ

ALINTI: DENİZHABER.COM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti