Rusya, bir tek Bursa'dan vazgeçemiyor

1,5 milyon adetlik oto pazarı olan Rusya, Türkiye’den vazgeçemedi. 450 milyon dolarlık yan sanayi ürünü sattığımız Rus oto sanayisinde birçok uluslararası marka ortak üretim yapıyor.

Türkiye ile Rusya'nın Suriye'de ki uçak krizinin ardından gözler otomotiv sektörüne çevrildi. İki ülkenin otomotiv alanında birçok işbirliği bulunurken, uluslararası markaların üretimi krizin önüne geçiyor. 1,5 milyon adetlik pazara sahip Rusya'da 1,7 milyon adet üretim yapan otomotiv sektörü tedariğinin büyük kısmını Türkiye'den akrşılıyor. Yan sanayide 450 milyon dolarlık Rusya ihracatına imza atan Türkiye'nin, motor üretimi yapan ve oradaki fabrikalara gönderen Oyak Renault ile eli güçleniyor. Öte yandan geçtiğimiz sene Ford Otosan, Rusya'nın en büyük otomotiv üretim tesislerinden Avtotor ile anlaşma imzalayarak kamyon ve çekicileri Kaliningrad'da üretme kararı almıştı.

DUSTER'İN MOTORU OYAK RENAULT'DAN

Üretimi Rusya'daki Reanult fabrikalarında yapılan grubun markalarından Dacia'nın Duster, Logan, Sandero ve Renault'un Megane ile Fluence modelinin motoru Bursa Oyak Renault fabrikasında imal ediliyor. Rusya'da ki fabrika ile organik bağları bulunan Oyak Renault karşılıklı etkileşim halindeyken, şirket içi eğitimler, geliştirmeler ve pazar araştırmalarında birlikte hareket ediyor. Bunun yanında tedarikçilerde iki ülkeyle çalışıyor. Tolyatti Özel Ekonomi Bölgesi'nde faaliyete geçen İspanyol otomotiv yan sanayi şirketi CIE Automotive Rus, Türkiye'deki Renault fabrikasına Rusya'dan ürün gönderiyor.

Şirket alüminyumdan motor, vites kutusu, şasi ve salon detayları üretiyor. Şirket 2015 yılının sonuna kadar 800 ton alüminyum işlemeyi ve Türkiye'ye gerçekleştirdiği ihracatı sürdürmeyi planlıyor. Türkiyeli Martur ve Ulyanovsk Bölge İdaresi, bölgede bir oto koltuk fabrikası kurdu. Şirket fabrika için 5 milyon euro yatırım yaptı. Martur'un Ulyanovsk'ta üreteceği koltukları Avtovaz Tolyatti ve Renault Moskova fabrikalarına tedarik ediyor.

FORD OTOSAN RUSYA'DA KAMYON ÜRETİYOR

Ford Otosan Eskişehir İnönü Fabrikası'nda üretilen ve 30 ülkeye gönderdiği Ford Trucks kamyon ve çekicilerin Rusya'da üretimi için Rusya'nın en büyük otomotiv üreticilerinden Avtotor Holding 2014 yılında anlaştı. Tesislerini Rusya'nın Kuzey-Batısı'nda yer alan Kaliningrad'daki Avtotor Fabrikası'na taşıyan Ford Otosan, Rusya'da 1846T çekici, Yol Serisi 4x2 ve 6x2, İnşaat Serisi 6x4 ve 8x4 modellerini üretiyor. Otosan'ın Rusya'da üretim yapmasının altındaki en büyük sebepler ise 2020 yılına kadar ağır ticari pazarın 80 bin düzeyine ulaşması ve bölgedeki diğer ülkelere açılması olarak nitelendiriliyor.

Tedarikte 450 milyon dolarlık ticaret var

Dünyanın en büyük otomotiv yan sanayicilerinden Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı 450 milyon dolar. Rusya'da son dönemdeki mali krizlerin ardından otomobil üretimi Ocak-Eylül'de yüzde 24,5 geriledi. Ocak-Temmuz'da otobüs ve minibüs üretimi yüzde 16,1 azaldı. Yan sanayide ise Meksikalı Nemak, Ulyanovsk'ta fabrika açtı. Continental Kaluga fabrikası Avrupa ve Asya'ya lastik ihraç edecek. Sollers ve Mazda ihracata yönelik motor fabrikası kuruyor. Volkswagen ve Ford Sollers motor fabrikalarının açılışını gerçekleştirdi. Koluman Holding Tataristan'a otomotiv yatırımı yaptı. Ülkenin otomobil ithalatı da 8 ayda yüzde 58 düştü. 2016'da Rusya'da 1,5-1,6 milyon otomobil satılacak.

YENİ ŞAFAK

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez
Financial Times: Çinli markalar limanları otoparkları gibi kullanıyor