Rusya krizi bölgesel ticareti vurdu!

Rusya seferinde sıkıntılarla karşılaşan TIR’cılarımız, Kazakistan’a mal taşırken de Rusya’dan geçemez oldu. Ro-Ro’ya binemeyen araçlar, geri dönüp yüklerini iade etmeye hazırlanıyor.

Türkiye, bölgesel ticarette zor günler yaşıyor. Bir yandan Orta Doğu’ya mal ihracının Suriye’deki savaş nedeniyle Mısır hattına kaydırılması; ardından, Mısır’ın Türk TIR’larının geçişini engellemesi, bir yandan Irak’la yaşanan sorunlar ve ardından İran’ın Türk TIR’larının geçişine ek para talep etmesi, Türkiye’yi ticarette bölgesel anlamda izole etti. İhracatın Eylül ayında yüzde 20 gerilemesi lojistikte tehlikenin ne kadar büyük boyutta olduğunu ortaya koydu.

Rusya taşımalarında sürekli sorun yaşayan taşımacılar; şimdi de Kazakistan taşımaları için Rusya’dan transit geçemez oldu. Ro-Ro’ya binmek için belge bekleyen araçlar geri dönüp yüklerini ihracatçıya iade etmeye hazırlanıyor.

GÜMRÜKTE BEKLİYORLAR
Rusya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmalarda “transit geçişler için ihtiyaç duyulduğu kadar belgenin en geç bir ay içinde verilmesi” kararı yer almasına rağmen, Rusya, Eylül ayında biten “ilâve transit geçiş belgelerini” vermiyor.

Rusya, Ulaştırma Bakanlığı tarafının transit geçiş için talep edilen ilâve transit geçiş belgelerini “Bizim kayıtlarımıza göre elinizde belge olması gerekiyor” diyerek, Türkiye’ye teslim etmedi.  UND Başkanı Fatih Şener, Türk kamyonlarının bir kısmının gümrükte bekletildiğini, Rus bürokrasinin ayak sürüdüğünü söyledi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Orta Asya’ya giden Türk TIR’larının bir kısmının gümrük kapılarında beklediğini ileri sürerek, “Rusya’ya doğru yola çıkan ve gemiye binmek üzere olan 100’ü aşkın araç çaresizce bekliyor” dedi.

ORTA DOĞU ETKİLİ
Fatih Şener, yazılı açıklamasında, Rus bürokrasisinin Türk TIR’larına transit geçiş belgesi vermekte ayak sürüdüğünü belirterek, şu ifadeleri kullandı:   “Rusya seferlerinde sürekli sıkıntılarla karşılaşan taşımacılar, şimdi de Kazakistan’a mal taşırken Rusya’dan geçemez oldu. RoRo’ya binmek için belge bekleyen araçlar geri dönüp yüklerini ihracatçıya iade etmeye hazırlanıyor. Bugünlerde Rusya, Türk tarafınca yıl başında 6 bin adet olarak verilen ve transit belgelerin yenilenmesi talebini, kendi kayıtlarına göre Türk tarafının elinde belge olduğu iddiasıyla reddetti. Sektörün elinde belge olsa niçin kapılarda beklesin? Yapılan şey bir mazeret, geciktirmek hatta kasıtlı vermemek ancak ticaret beklemez. Taşımacılar yüklerini almış vaziyette kapılarda bekliyor. Rus bürokrasisi Orta Doğu’daki gelişmelerin etkisinde kalarak durumdan vazife çıkarmış görünüyor.”

ORTA ASYA’YA 8 BİN SEFER
Transit geçişlerin coğrafi sorumluluk olduğunu aktaran Şener, ülkelerin ’benim üzerimden geçemezsin’deme hakkı bulunmadığını ifade etti.  Fatih Şener, “Özellikle Dünya Ticaret Örgütü’nün Bali’de tekrar ifade ettiği gibi transit, uluslararası ve ulusal kurallara uyan taşıma araçları için bir haktır. Türk araçları tarafından her yıl, Rusya üzerinden Kazakistan’a ve Orta Asya’da diğer ülkelere 8 binin üzerinde taşıma yapılıyor. Peki şimdi ne olacak? Biz alternatifleri geliştireceğiz, ama, Rusya da bu kararını gözden geçirmek zorunda” ifadelerini kullandı.

SARP-HAZAR GÜZERGÂHI
Türkiye’nin Kazakistan başta olmak üzere Orta Asya ülkelerine ulaşmak için bir başka alternatifinin de Sarp Sınır kapısını kullanarak “Hazar” üzerinden geçme seçeneği olduğunu belirten Şener, “Sarp ve Hazar güzergahı aslında yılda 2 bin – 3 bin aracımız tarafından tercih edilmekte. Biz bu güzergahı biraz daha canlandırmak için çalışmalarımızı hızlandırdık ancak bu durum Türkiye’nin bu kadar önemli bir partneri olan Rusya ile son yıllarda gelişen ilişkilere bakıldığında bizim için sürpriz oldu” dedi.

SİYASİ GÜNDEM BÜROKRATLARI ETKİLİYOR
Rusya’da bürokrasinin; siyasetin de üzerinde bir gücü olduğunu savunan UND Başkanı Fatih Şener, “Rusya’ya doğru yola çıkmak isteyen 100’ü aşkın araç, transit geçiş belgesi bittiği için gemiye binemeyerek, İstanbul Haydarpaşa Limanı’nda çaresizce bekliyor. Hatta bazıları geri dönerek transit geçiş belgesi olmadığı gerekçesiyle yükünü ihracatçıya iade etmek zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.  “Bu durumun Rusya ile yaşanan siyasi gündemle ilgili bir durum olmadığına inanmak istiyoruz” diyen Şener, açıklamasını şöyle sürdürdü:  “Bu, Rus bürokratların durumdan vazife çıkartarak attıkları bir adım olabilir. Zaman zaman bu tür davranışlara şahit olduk. Geçtiğimiz yıl Erdoğan’ın, Rusya Başkanı Putin ile görüşerek taşıma krizini çözecek belgelerin verilmesi konusunda uzlaşmış olmalarına karşılık, Rus bürokratlar çok daha büyük bir ihtiyaca rağmen, sadece bin adet belge vererek durumu geçiştirmişlerdi. Bunun böyle bir hareket olma ihtimali de söz konusu. Rus tarafının, uluslararası kurallar ve Türkiye ile imzaladığı anlaşmanın gereği olarak transit geçiş belgelerini bir an önce teslim etmesini istiyoruz.”
Kaynak: Yeniçağ

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı