“Rusya sorunu birçok sektörü vuruyor”

Mersin Nakliyeciler Derneği Başkanı İlyas Yazırlıoğlu, yaşanan kriz sonrasında Rusya gibi bir pazar ağını etrafımızdaki komşuların sağlayamayacağını belirtti.

Türkiye ve Rusya arasında yaşanan uçak krizinin ardından, Rusya’nın uygulamaya koyduğu ekonomik yaptırımlar sonrasında, Türkiye’den Rusya’ya ihraç edilen ürünlerin gümrük kapılarında beklemesi ihracatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Mersin Nakliyeciler Derneği Başkanı İlyas Yazırlıoğlu, yaşanan kriz sonrasında Rusya gibi bir pazar ağını etrafımızdaki komşuların sağlayamayacağını belirtti.

Rusya uçağının Türkiye sınırını geçti diye Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından yaşanan krizler büyümeye devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanan ekonomik yaptırımlar sonrası, Türkiye’den en büyük pazar ağı olan Rusya’ya ihraç edilen yaş sebze ve meyve alımlarının durdurulması ile beraber çiftçilerden, nakliyecilere, işçilerden, ürünün dağıtım ağına kadar bir çok alanda yaşanan sorunlar gittikçe büyüyor. Yaşanan sorundan en çok etkilenen illerden biri olan Mersin’de Rusya ile yaşanan uçak krizinden etkilenen bir diğer sektör olan nakliye sorununu Haberci Gazetesi olarak Mersin Nakliyeciler Derneği Başkanı İlyas Yazırlıoğlu ile konuştuk.

“YAŞANAN SORUN BİNLERCE İNSANI MAĞDUR EDİYOR”

Yaşanan krizin sezon itibariyle Mersin’de binlerce insanı mağdur ettiğini ifade eden Yazırlıoğlu, “Sezon itibariyle Mersinimizi bu sorun daha fazla ilgilendiriyor . Çünkü biliyorsunuz limonu, portakalı, sebzeyi, narenciyeyi çok ciddi anlamda Rusya’ya özellikle Mersin çevresinde düne kadar sevkiyat yapılıyordu. Bu durumu sadece Rusya’ya olan sevkiyat ve nakliye olarak düşünmeyelim bunun temelinde ilk başta çiftçi var. Çiftçiden başlayarak gidelim çiftçi ürettiği malı en iyi şekilde değerlendireceği yer biliyorsunuz dış pazarıdır. Bunu ancak buradaki uluslararası çalışan firmalar ile sağlayabilir. Çiftçilerden de bu malları alınarak çiftçilere bir kazanç sağlanıyordu. Tabi bu olay sonrasında birden bire çiftçilerin ellerinde binlerce ton mal biriktirmiş oldu. Tabi bu süreç içerisinde daha öncesinden yola çıkan, binlerce ton yüz binlerce ton malda yollarda gemilerde veya karayollarında giderken ilçelerde beklemek zorunda kaldı. Biliyorsunuz bu mallar Mersin dışı illerden de çiftçinin ürettiği meyve ve sebze bizim araçlarımıza fabrikalara taşınıyordu. Bir ara nakliye vardı. Bu sorunun yaşanmasıyla beraber üretim durdu. Nakliye araçları da park yerlerine çekildi. Bununla beraber binlerce kesim işçisi günlük bahçelerde çalışan işçilerimiz mağdur oldu. Gelen malların fabrikalarda işlenmesi ile ilgili biliyorsunuz binlerce insan çalışıyor buralarda da onlarda mağdur oldu. Ürünlerin ambalajlanması, dağıtımı, nakliyesi derken birçok sektör iç içe girmiş oldu” dedi.

“YÜZDE 70’E YAKIN ÜRÜN İÇ PİYASADA KALIYOR”

Yapmış olduğu çalışmalarda Mersin’den Rusya’ya yüzde 70’lik bir piyasa ağı olduğunu kaydeden Yazırlıoğlu, yaşanan krizle beraber yüzde 70’lik malın Rusya’ya gidememesiyle beraber iç piyasada kaldığını söyledi. Yazırlıoğlu, “Bununla birlikte binlerce araç sıkıntı içerisine girmiş oluyor. Birden bire piyasa sıkışmış oldu. Hal böyle olunca çalışanların işleri de bitmiş oluyor. Hepsi kendine göre borçlanmış, hepsinin kendine göre kredi kartı borçları var. Taksitle araç aldıklarını düşünün araç borçları var. Bu sezonda çalışıp sezon sonunda bu borçları öderiz düşüncesiyle işe başlıyorlar. Yaşanan sorunla beraber bir çıkmaza giriyorlar bu seferde. Gerçi bizim devletimiz büyük bir devlettir. Bu konulara ayrıca bir çözüm bulunacaktır. Ama yaşanan sorunlar birçok şirketi batma aşamasına kadar getirebilir. Rusya’dan karayolluyla sebze getiren firmaları düşünün, domates olabilir marul olabilir. Böyle çok fazla dayanmayan ürünler Rus firmalarının otomatik olarak siparişlerini geri çekmesiyle araçlarda bozulmaya, ziyan olmaya başladı. Nakliyecilerde bu ürünleri taşıma parası çıksın diye yol ortasında satışa sunmaya başladı. Bunları üst üste koyunca ortada bir sıkıntının olduğunu görmüş oluyoruz” diye konuştu.

“KOMŞULARIMIZIN SIKINTI İÇİNDE OLMASI RUSYA’YA BAĞIMLI KALMAMIZA NEDEN OLUYOR”

Yaşanan kriz sonrası Pazar ağındaki boşluğu doldurabilecek nitelikte herhangi bir komşu ülkenin bulunmadığının altını çizen Yazırlıoğlu, “Türkiye’nin çevresindeki komşularının sıkıntıları var. Suriye büyük bir sıkıntı içinde, Libya sıkıntı içerisinde, Avrupa ülkeleri farklı pozisyondalar. Bizim bu malları göndereceğimiz en büyük ağ Rusya pazarıdır. Şimdi Rusya’nın boşluğunu doldurabilecek bir pazar hayata geçirmek gerekiyor. Bu durumda süreç alacak. Ülkeler arasında ne olursa olsun hani eskinin tabiriyle komşu komsunun külüne muhtaçtır zihniyeti ile kaldık. Belki de biraz fazla mütevazi davranıyoruz. Ama beklentilerimiz var. Biz bu olayın çözüleceğine inanıyoruz, inanmak istiyoruz. Çok fazlada mağduriyetler yaşanmadan birçok firmanın kepenk kapatmasını gerek kalmadan çözüm bulunacağını bunların yapılabileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Gültekin AĞRİ – HABERCİ GAZETESİ/MERSİN

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı